Του Απ. Χονδρόπουλου
Όσο και αν η δρομολόγηση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης θεωρείται αναγκαία και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τα οποία διαβεβαιώνουν μεταξύ άλλων για τη βούληση και επιδίωξή τους να τύχει ευρύτερων συναινέσεων, δύσκολα μπορεί να προεξοφλήσει κανείς ότι πράγματι θα παραμείνει τελικά έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Τουναντίον, οι αιχμηρές προειδοποιήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.
"Προειδοποιώ τον κ. Τσίπρα να μην διανοηθεί να παίξει θεσμικά παιχνίδια με τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επομένη της πρόσφατης τηλεοπτικής συνέντευξης του πρωθυπουργού. "Κάποια από τα λεγόμενα του υποδηλώνουν, στην καλύτερη περίπτωση, θεσμική άγνοια. Στην χειρότερη, την πρόθεσή του να καταφύγει σε θεσμικές ακροβασίες που δεν συνάδουν με το πνεύμα, αλλά και το γράμμα του καταστατικού χάρτη", υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος σταθερά διαμηνύει τις τελευταίες ημέρες, ότι "ο απερχόμενος πρωθυπουργός δεν μπορεί να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς". Ούτε ο ίδιος, ούτε η ΝΔ κρύβουν, εν αναμονή και των κυβερνητικών προτάσεων για την αναθεώρηση, την καχυποψία τους για τις προθέσεις της κυβέρνησης και στο ζήτημα αυτό. Καχυποψία που είναι απόρροια του γενικότερου ελλείμματος εμπιστοσύνης, αλλά και της ανησυχίας τους ότι στην κυβερνητική προσέγγιση μπορεί να επικρατήσει η λογική του "συνταγματικού λαϊκισμού".
Στη ΝΔ υπενθυμίζουν συχνά ότι πριν από έξι μήνες, κατά την πρώτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος που είχε ζητήσει να κινηθούν οι διαδικασίες αναθεώρησης. Και αφότου ο κ. Τσίπρας εκδήλωσε τη σχετική πρόθεση, στην αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για καθυστερημένη ανταπόκριση στην πρόταση του Προέδρου της ΝΔ. Συνεργάτες του τονίζουν πως έθεσε από την πρώτη στιγμή της εκλογής του την πρόταση για νέο Σύνταγμα, θεωρώντας ότι αυτό θα «σηματοδοτεί μια νέα μεταπολίτευση για την Ελλάδα, μετά τα μνημόνια και την κρίση».
Τέλη Μαρτίου μάλιστα, όταν για πρώτη φορά ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε παρουσιάσει, μέσα σε επιβαρυμένο και τότε κλίμα πολιτικής αντιπαράθεσης, κάποιες απόψεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, είχε υπογραμμίσει ότι παρά «το νοσηρό κλίμα πόλωσης και όξυνσης, ίσως η Αναθεώρηση να είναι το καλύτερο βάλσαμο για να διαμορφωθούν οι απαραίτητες ευρύτερες συναινέσεις».
Η πρόταση Μητσοτάκη
Θα διαμορφωθούν; Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε για το λόγο αυτό συμφωνία των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, ώστε η παρούσα βουλή να καθορίσει συναινετικά, με 180 ψήφους, τα άρθρα προς αναθεώρηση και η επόμενη Βουλή να τα αναθεωρήσει με απλή πλειοψηφία. Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως με τον τρόπο αυτό θα γίνει πράξη μια ευρεία αναθεώρηση, όπως έχει ανάγκη η χώρα, η οποία θα έχει εγκριθεί ως προς το περιεχόμενό της και από την ελληνική κοινωνία καθώς η συνταγματική πρόταση του κάθε κόμματος θα έχει αποτελέσει κομμάτι της προεκλογικής συζήτησης που θα έχει προηγηθεί.
«Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει στις επόμενες Εθνικές εκλογές να μπορούν να αποφασίσουν και για το ποια Συνταγματική πρόταση θα υποστηρίξουν μέσα από την ψήφο τους», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και ακριβώς επειδή εμφανίζεται βέβαιος πως η ΝΔ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, πιστεύει ότι θα έχει ανοίξει ο δρόμος για να καταστεί δυνατό να αναθεωρηθούν και σημαντικά άρθρα, όπως το 16 για τη μη κρατικά Πανεπιστήμια.
Η απάντηση που είχε λάβει και τότε ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν στο πλαίσιο αυτού που ο κ. Τσίπρας τόνισε και στην πρόσφατη συνέντευξη στον Σκάι, όπου συνέδεσε το ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης με την υιοθέτηση της απλής αναλογικής.
Απευθείας εκλογή ΠτΔ
Ένα ακόμη θέμα που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης αλλά και διαφορετικών προσεγγίσεων και στο εσωτερικό της ΝΔ, είναι αυτό της απευθείας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος ο Πρόεδρος του κόμματος είναι αντίθετος, ενώ στους άξονες των προτάσεων που αποτελούν από τις αρχές Ιουνίου βάση εσωκομματικού διαλόγου στη ΝΔ, γίνεται λόγος για «επέκταση των αρμοδιοτήτων του ΠτΔ χωρίς να αλλάζει ο τρόπος εκλογής του και χωρίς η εκλογή του να σχετίζεται με τη διάλυση της Βουλής».
Στελέχη όπως η Ντ. Μπακογιάννη, ο Απ. Τζιτζικώστας, αλλά και ο επίτροπος Δημ. Αβραμόπουλος έχουν ταχθεί ωστόσο υπέρ της απευθείας εκλογής, ενώ η πρόταση της ΝΔ τον Δεκέμβριο 2014 προέβλεπε προσφυγή στον λαό σε περίπτωση αδυναμίας εκλογής από την Βουλή, αλλά με υποψήφιους εκείνους που συμμετείχαν στην κοινοβουλευτική διαδικασία. Σε αυτό το πνεύμα κινείται και η πρόσφατη πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, την οποία ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα».