ΝΔ: Όχι στη σκοπιμότητα και στον αποπροσανατολισμό με τον εκλογικό νόμο

ΝΔ: Όχι στη σκοπιμότητα και στον αποπροσανατολισμό με τον εκλογικό νόμο

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Οι διαθέσεις σε σχέση με τον εκλογικό νόμο με τις οποίες θα προσέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχουν γίνει σαφείς όλες τις προηγούμενες ημέρες. Και το μήνυμα που έστειλε παραμονές της συνάντησης, από το βήμα του Economist, ήταν ξεκάθαρο: "Η εμπιστοσύνη των πολιτών κερδίζεται μόνο αν οι πολιτικοί μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας αντί να καταφεύγουν σε δήθεν θεσμικές παρεμβάσεις που μόνο σκοπό έχουν τη διαχείριση της επερχόμενης εκλογικής ήττας". 

Στελέχη της ΝΔ επιμένουν, πέραν της επί της ουσίας αντίθεσής τους στην απλή αναλογική, πως η πολιτική δεοντολογία επιβάλλει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να αναλαμβάνονται σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο.

Η αλήθεια είναι βέβαια πως η συγκεκριμένη περίοδος προβάλλεται πρωτίστως από τα κυβερνητικά κόμματα ως πράγματι "ουδέτερη", με την έννοια πως μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να ζητά πρόωρες εκλογές, απομένουν όμως τρία χρόνια για την λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης.

Η ΝΔ αντιτείνει πως σήμερα έχει διαμορφωθεί πλέον μία συγκεκριμένη πολιτική δυναμική υπέρ του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη που είναι ο πρώτος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπερέχει και σε προσωπικό επίπεδο έναντι του εν ενεργεία πρωθυπουργού. Τονίζουν ως εκ τούτου πως η ανακίνηση του θέματος υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι δεν ανέλαβε μία τέτοια πρωτοβουλία όταν ο ίδιος βρισκόταν σε θέση ισχύος, αλλά τη "θυμήθηκε" όταν διευρύνθηκε και παγιώθηκε το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ, του στερεί κάθε επιχείρημα περί "θεσμικής ευαισθησίας" και συνέπειας στην πάγια θέση της Αριστεράς περί απλής αναλογικής, εκτιμούν γαλάζια στελέχη.

Στη ΝΔ τονίζουν μάλιστα ότι το κόμμα τους ουδέποτε έπαιξε παιχνίδια σκοπιμοτήτων με τον εκλογικό νόμο είτε βρισκόταν πολιτικά σε θέση ισχύος είτε σε αδυναμία. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Δένδιας "το 2009 και το 2014 ήταν προφανές ότι δεν θα είμαστε πρώτοι αλλά δεν πήγαμε να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο".

"Ακυβερνησία"

Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κατηγορηματικοί πως η συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία, που αποσκοπεί στο να ανακόψει τη φόρα του πρώτου κόμματος, στην πραγματικότητα θα δυσκολέψει την επόμενη ημέρα και της ίδιας της χώρας. Και τούτο διότι μπορεί να επαναφέρει το "φάντασμα" της ακυβερνησίας σε μία στιγμή που θεωρούν πως η χώρα θα έχει την τελευταία κυριολεκτικά ευκαιρία για να υιοθετήσει μία πολιτική που θα την επαναφέρει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Για το λόγο αυτό στη ΝΔ φέρνουν την περίοδο 1989-1990 όχι μόνο ως παράδειγμα μικροκομματικής σκοπιμότητας από ένα κόμμα που γνώριζε ότι θα έχανε τις εκλογές και προσπάθησε να δυσκολέψει την προσπάθεια του πρώτου κόμματος, αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο.

Συνιστά για εκείνους και παράδειγμα προς αποφυγή σε σχέση με την ίδια την ουσία της απλής αναλογικής, δικαιώνοντας την δική της διαχρονική θέση υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής που δημιουργεί προϋποθέσεις "σταθερών κυβερνήσεων". Εκείνη την περίοδο, των τριπλών εκλογών για να διασφαλιστεί μία ισχνή πλειοψηφία 151 βουλευτών, έχουν στο νου και στελέχη, όπως ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, όταν καλούν κάθε πολίτη να αναλογισθεί "αν η απλή αναλογική θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης". Ο ίδιος μάλιστα σχολίασε σκωπτικά την αλλαγή του εκλογικού νόμου ως "άλλη μία "συμβολή" του ΣΥΡΙΖΑ για να πάει η χώρα προς τα πίσω. Ζημιά στο οικονομικό και ζημιά με ακυβερνησία".

Αποπροσανατολισμός

Για τη ΝΔ η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο έχει πάντως και κραυγαλέα χαρακτηριστικά αποπροσανατολισμού από τα σοβαρά ζητήματα της οικονομίας. Και αυτό σε μία στιγμή που αρχίζουν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις της λανθασμένης δημοσιονομικής συνταγής και η αναποτελεσματικότητα της υπερφορολόγησης. Όπως λένε χαρακτηριστικά, "τα υφεσιακά αποτελέσματα του πακέτου μέτρων που ψήφισε αυτή η Κυβέρνηση, έχουν ήδη αρχίσει να παράγονται και από το φθινόπωρο θα ενταθούν".

Από τη Σύρο όπου θα βρεθεί την Παρασκευή και το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναδείξει το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Ο ίδιος υπογράμμισε μάλιστα πως "ήδη έχουμε και τις πρώτες ενδείξεις ότι η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά όχι μόνο δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά φαίνεται να αποτελεί κίνητρο για μεγαλύτερη φοροδιαφυγή".

Στην πρόσφατη ομιλία του στην ΓΣ του ΣΕΒ επικαλέστηκε επίσης την μείωση της κατανάλωσης στην βενζίνη κατά 17% και του πετρελαίου κατά 8% στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου που εφαρμόστηκε ο αυξημένος ΦΠΑ, για να καταδείξει την αποτυχία των πρόσφατων μέτρων. Και για να στηρίξει την πεποίθησή του πως το ίδιο το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι που οδηγεί σε αποκλίσεις από τους στόχους για τα έσοδα και δικαιώνει την βασική θέση της ΝΔ πως οι υπερβολικοί φόροι φέρνουν μείωση της κατανάλωσης και αυξημένη φοροδιαφυγή.

Σε αυτά προσθέτουν και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας που σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της.ΝΔ, αποτυπώνεται στην ταχεία αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το κράτος. Κατά 3,8 δισ. το πρώτο τετράμηνο του 2016, όταν δεν είχε ξεκινήσει ακόμη η υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Αυτή την οικονομική πραγματικότητα πιστεύουν στην ΝΔ ότι θέλει να επισκιάσει η κυβέρνηση και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουν, διατηρώντας την μπάλα στο γήπεδο των πραγματικών προβλημάτων της οικονομίας και της κοινωνίας και στην συνολική "κυβερνητική αποτυχία".

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ξεκαθάρισε με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο και από το βήμα του συνεδρίου του Economist: "Την εμπιστοσύνη όσων δεν περιμένουν τίποτα από την πολιτική θα την κερδίσουμε βήμα-βήμα", τόνισε. "Και το πρώτο δείγμα γραφής για την κοινωνία θα δοθεί νομοτελειακά στο γήπεδο της οικονομίας. Όσο και αν η Κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα, στο τέλος της ημέρας it's always the economy, stupid".