ΝΔ: O κ. Τσίπρας απευθύνεται πλέον σε ένα 10% της κοινωνίας

ΝΔ: O κ. Τσίπρας απευθύνεται πλέον σε ένα 10% της κοινωνίας

Του Απόστολου Χονδρόπουλου


Πεπεισμένοι ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα περιθώριο πολιτικής αντεπίθεσης, παρά το ράλι εξαγγελιών προεκλογικού χαρακτήρα στο οποίο επιδίδεται ο πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα», εμφανίζονται στη ΝΔ. Με φόντο την ανοιχτή αξιολόγηση, αλλά και τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων, χαράσσουν στρατηγική κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, με παράλληλη ενίσχυση του θετικού μηνύματος για τη δυνατότητα της ΝΔ να βγάλει τη χώρα από την κρίση, αλλά και με ξεκάθαρη προτροπή στους πολίτες να συγκρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα, την αξιοπιστία των προτάσεων που έχουν παρουσιάσει οι δυο τους για το μέλλον της χώρας, αλλά και την κατάσταση της Ελλάδας και των Ελλήνων σήμερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015.

Την αίσθηση περί αδυναμίας του κυβερνώντος κόμματος να αναστρέψει ένα κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που είναι πλέον παγιωμένο, ενισχύουν και τα δημοσκοπικα ευρήματα που εμφανίζουν 9 στους 10 Έλληνες απογοητευμένους από την οικονομική κατάσταση και απαισιόδοξους για το μέλλον της χώρας. Στη ΝΔ επικαλούνται μάλιστα και τρεις «κυρίαρχες λέξεις» – «οργή», «φόβο» και «ντροπή» – που εκφράζουν τα συναισθήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων.
«Ο κ. Τσίπρας απευθύνεται πλέον σε ένα 10% της κοινωνίας», επισημαίνουν. «Σε αυτούς – όπως εξηγεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης – που δεν θέλουν καμία αλλαγή. Που αρνούνται να δουν τι έχει συμβεί στη χώρα αυτά τα δύο χρόνια. Που επιρρίπτουν με μεγάλη ευκολία τις δικές τους ευθύνες στους άλλους. Σε αυτούς που έχουν προσωπικό όφελος από την σημερινή κυβέρνηση». «Σε όλους τους άλλους, στο 90% των Ελλήνων, δεν λέτε τίποτα», τόνισε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

Για πολλά στελέχη της ΝΔ το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα παραμένει σε κάθε περίπτωση ανοιχτό μπροστά στην ένταση των αδιεξόδων που προεξοφλούν ότι θα δημιουργεί η ίδια η κυβερνητική πολιτική. «Αυτά που έρχονται είναι τα πιο δύσκολα για την κυβέρνηση. Όχι να τα περάσει από τη Βουλή, αλλά πως θα τα παρουσιάσει στον ελληνικό λαό», τονίζει στο liberal γαλάζιο στέλεχος, υπενθυμίζοντας πως «και τα μέτρα που πήραν το 2016 θα λειτουργήσουν το 2017».

«Θα είναι ένα δυσβάσταχτο κλίμα που δεν θα μπορεί να το διαχειριστεί», προσθέτει, εκτιμώντας, όπως και πολλοί άλλοι, πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο να αναγκαστεί, παρά την επιθυμία για εξάντληση της τετραετίας, να προσφύγει σε εκλογές. Καλλιεργώντας συνθήκες ολοένα και πιο έντονης πόλωσης και με πραγματικό στόχο «να περισώσει ότι μπορεί περισσότερο από το πολιτικό του κεφάλαιο», όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην Πειραιώς επιμένουν ότι στη Βουλή ο πρωθυπουργός «δεν μπόρεσε να δώσει πειστικές απαντήσεις στην κριτική που του ασκήθηκε για την οπισθοδρόμηση της οικονομίας την τελευταία διετία». Ούτε για «τα αυξημένα και κοινωνικά άδικα βάρη του νέου προϋπολογισμού» και «για τους ενδογενείς και εξωγενείς κινδύνους που του επισημαίνουν οι πάντες ως προς τη βασιμότητα των προβλέψεών του». «Προσπάθησε, αλλά δεν κατάφερε, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα», λένε χαρακτηριστικά, καταλογίζοντας του μάλιστα ότι «ελλείψει επιχειρημάτων κατέφυγε στην προσφιλή του τακτική των ψεμάτων».

Συγκρίσεις

Η ΝΔ θα προτρέπει πλέον ολοένα και περισσότερο τους πολίτες να κάνουν συγκρίσεις σε όλα τα επίπεδα. Ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι το προβάδισμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία έχει υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες. Ανάμεσα «στην έλλειψη σχεδίου» για το μέλλον και στο «βλέποντας και κάνοντας» της κυβέρνησης από τη μία και στον συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και κοστολογημένο οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση που έχει παρουσιάσει η ΝΔ από την άλλη. Αλλά και στη σημερινή κατάσταση της χώρας σε σχέση με εκείνη που επικρατούσε όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Την περίοδο 2012-2014 υπήρξε μία αντιστροφή του κλίματος, με το φως να εμφανίζεται για πρώτη φορά στην άκρη του τούνελ. Η κυβερνητική αλλαγή τον Ιανουάριο του 2015 οδήγησε σε μία πρωτοφανή οπισθοδρόμηση. Η Ελλάδα του Δεκεμβρίου 2016 είναι σε χειρότερο σημείο από την Ελλάδα του Δεκεμβρίου 2014 ακριβώς επειδή επιτρέψαμε σε πολιτικές απάτες και αυταπάτες να εκτροχιάσουν τη χώρα», επισημαίνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επανειλημμένα έχει τονίσει σε δημόσιες παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα πως «αυτή τη στιγμή το καλύτερο δυνατό σενάριο για το 2017 είναι να επανέλθει η χώρα στα επίπεδα του 2014».

«Μόνο που στην οικονομία τα χαμένα χρόνια αντανακλώνται σε ανεργία, σε φτώχεια, σε δυσκολίες, σε ακινησία», σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περιγράφοντας και το κοινωνικό κόστος της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.