Του Απόστολου Χονδρόπουλου
"Μετάνοια, υποτέλεια, ταπείνωση, εξευτελισμός» είναι λέξεις που επιστρατεύουν στο δημόσιο λόγο τους τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αποδώσουν το περιεχόμενο της επιστολής του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς. Η ΝΔ εμφανίζεται δικαιωμένη από τις εξελίξεις για την επιλογή να μη γίνει μέρος-, παρά την υποστήριξή της σε πολιτικές ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων- σε μία τεχνητή και αχρείαστη κρίση που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας, κλονίζοντας έτι περαιτέρω την αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους θεσμούς πριν καταλήξει η κυβέρνηση σε μία ¨συγγνώμη" που ζητείται όμως αφού πρώτα δημιουργήθηκαν συνθήκες που προοιωνίζονται αύξηση του "λογαριασμού".
Για την ηγεσία της ΝΔ δεν είναι μόνο το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά αναγκάζεται η κυβέρνηση να... συνθηκολογήσει μετά από χειρισμούς που ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Λευτέρης Αυγενάκης περιγράφει ως "επαναστάσεις απίθανης αφέλειας". Το μείζον αφορά ακριβώς στο κόστος που εκτιμά ότι για πολλοστή φορά θα κληθεί πληρώσει η ελληνική κοινωνία. Και τούτο διότι το συμπέρασμά της από τη διαβεβαίωση που, όπως επισημαίνει, δίδεται πέντε φορές προς τους θεσμούς ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να τηρήσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις της, είναι ότι "ο κ. Τσίπρας δέχεται να εγκλωβίσει τη χώρα σε αέναη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην καρέκλα της εξουσίας".
"Ανέβηκαν με τη σημαία ότι θα την καταργήσουν "με ένα νόμο και ένα άρθρο" και επιβάλλουν λιτότητα μακράς διάρκειας", σχολιάζει μετά και τις εξελίξεις αυτές η ηγεσία της ΝΔ, η οποία δηλώνει αποφασισμένη να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους τόνους απέναντι σε μία κυβέρνηση, την οποία χαρακτηρίζει "επικίνδυνη", υπογραμμίζοντας ότι "δεν έχει σχέδιο" και είναι σε κάθε περίπτωση "ανίκανη να επαναφέρει τη χώρα σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης".
"Η χώρα έχει πληρώσει ακριβά τις ψεύτικες μαγκιές του κ. Τσίπρα", επισημαίνουν στην Πειραιώς παραπέμποντας σε μία φράση που χρησιμοποιεί συχνά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στα 86 δις του περσινού καλοκαιριού, στα 9 δις νέων μέτρων που ακολούθησαν, στον "κόφτη", στο υπερ-ταμείο, στις νέες επιβαρύνσεις 2,7 δις, αλλά και στη "συνολική απώλεια εθνικού πλούτου που ξεπερνά τα 25 δις" κατά την διετία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν πεπεισμένοι, μετά και την επιστολή Τσακαλώτου, ότι η επιλογή της κυβέρνησης να ασκεί διαπραγμάτευση με "εφήμερα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα" που απευθύνονται στο εσωτερικό της χώρας, θα επιβαρύνει τον λογαριασμό για την χώρα εάν δεν υπάρξει σύντομα "πολιτική αλλαγή". Μία αναγκαιότητα που μετά και τις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να προβάλει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει η παράταση της σημερινής αβεβαιότητας.
"Ξέρετε ποιος είναι ο ορισμός του ασύστολου δημαγωγού; Είναι αυτός που προτιμά να είναι πρόσκαιρα ευχάριστος παρά μακροπρόθεσμα χρήσιμος", τονίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικρίνοντας από την δική του πλευρά τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και τους κομματικούς τακτικισμούς στους οποίους επιδίδεται με το βλέμμα στραμμένο στις δημοσκοπήσεις και στους εσωτερικούς πολιτικούς συχετισμούς.
Στη ΝΔ υποστηρίζουν πως οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν αυτό που η ίδια κατήγγειλε από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση στις σχέσεις με τους θεσμούς: "Ο κ. Τσίπρας είναι σήμερα ο καλύτερος σύμμαχος όλων εκείνων των ακραίων φωνών στην Ευρώπη που θέλουν την απομόνωση στην Ελλάδα". Είναι η απάντησή της στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει την αξιωματική αντιπολίτευση σε σύμπλευση με ακραίες θέσεις των δανειστών. "Στη δική σας ανικανότητα και ανευθυνότητα πατάνε οι ακραίοι της Ευρώπης", είχε επισημάνει προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ενώ στους δικούς του χειρισμούς αποδίδει και το γεγονός ότι καθυστερεί η ολοκλήρωση της β'' αξιολόγησης και οδηγείται η οικονομία πιο βαθιά στην κρίση.
Η δε προειδοποίησή του μέσα στο κλίμα αυτό, είναι σαφής: "Θα ήταν ασυγχώρητο να οδηγηθεί η χώρα πάλι "με την πλάτη στον τοίχο", να διαπραγματεύεται με λεφτά που τελειώνουν".
Διαβάστε ακόμα: