Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Η Συνταγματική Αναθεώρηση, που η ΝΔ θεωρεί αναγκαία, είναι από τα θέματα όπου η καταρχήν διάθεση συνεννόησης εκ μέρους της συνυπάρχει με ανησυχίες και καχυποψία για τις προθέσεις της κυβέρνησης.
Το έλλειμμα εμπιστοσύνης είναι ούτως ή άλλως γενικότερο και επισημαίνεται σε κάθε ευκαιρία από την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήρθε όμως στην συγκεκριμένη περίπτωση και η περί δημοψηφίσματος σεναριολογία, που τροφοδοτήθηκε από την απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, για να εκτοξεύσει τις γαλάζιες ανησυχίες.
Ο συντονιστής της ΝΔ για την Αναθεώρηση, Κώστας Τασούλας μιλά ευθέως για "συνταγματικό λαϊκισμό", σχολιάζοντας πως "αν είναι από τώρα να καταφεύγει η στριμωγμένη κυβέρνηση σε τέτοιες εξαγγελίες φανταζόμαστε τι ανεδαφική και δημαγωγική αναθεώρηση έχει στο μυαλό της". Ο Νικ. Κακλαμάνης συνέστησε στους κυβερνώντες να δουν το άρθρο 110 του Συντάγματος. Και στην επίσημη ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ξεκάθαρη η προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην διαχειριστεί και.το ζήτημα αυτό με τον προσφιλή σε εκείνην "λαϊκισμό".
Η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται πάντως αποφασισμένη να μην "χαρίσει" τις πρωτοβουλίες για την Αναθεώρηση στο κυβερνών κόμμα. Έσπευσε εξαρχής να υπενθυμίσει πως ο κ. Μητσοτάκης είχε θέσει το ζήτημα αυτό στον Αλέξη Τσίπρα από τον Ιανουάριο, στην πρώτη συνάντηση που είχαν μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ.
Από τις πρώτες επιλογές ως νέος αρχηγός ήταν και η τοποθέτηση Τασούλα σε ρόλο συντονιστή για την Αναθεώρηση και ήδη, πριν εκδηλωθεί η κυβερνητική πρόθεση για έναρξη της συζήτησης, η ΝΔ είχε καταλήξει και είχε δημοσιοποιήσει προσχέδιο 9 προτάσεων στη βάση των οποίων γίνεται διάλογος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για να λάβει την τελική μορφή με την οποία θα παρουσιαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Τις βασικές κατευθύνσεις της δικής του προσέγγισης για την Συνταγματική Αναθεώρηση έχει παρουσιάσει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ σε εκδήλωση για το ζήτημα αυτό πριν από δύο μήνες περίπου.
Έτσι, η ΝΔ όχι μόνο δεν πιστώνει στη κυβέρνηση την πρωτοβουλία να ξεκινήσει η συζήτηση για το κορυφαίο αυτό ζήτημα, αλλά της χρεώνει καθυστέρηση πέντε μηνών αφότου ο κ. Μητσοτάκης το έθεσε στον Αλέξη Τσίπρα ως θέμα άμεσης προτεραιότητας. Του είχε επισημάνει τότε, λένε συνεργάτες του, την ανάγκη για "εκ βάθρων θεσμική μεταρρύθμιση της χώρας μέσω μιας συνολικής αναθεώρησης του Συντάγματος που θα πρέπει να είναι ουσιαστική". Και μάλιστα του είχε πει πως "η χώρα δεν πρέπει να χάσει άλλη μία ευκαιρία για τον θεσμικό της εκσυγχρονισμό".
Στη ΝΔ πιστεύουν ότι πράγματι έχουν χαθεί τέτοιες ευκαιρίες, όταν και η ίδια ανέλαβε ως κυβέρνηση πρωτοβουλίες για συνταγματική αναθεώρηση. Εκείνη του Κώστα Καραμανλή "σκόνταψε" στην υπαναχώρηση του Γιώργου Παπανδρέου, διαψεύδοντας και τις ελπίδες για αλλαγή του άρθρου 16 που είχαν δημιουργήσει οι θέσεις του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ των μη κρατικών Πανεπιστημίων.
Επί Αντώνη Σαμαρά η ΝΔ έφθασε στην.υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης, στα τέλη του .2014. Και στην προσπάθειά του να αποτρέψει τότε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο τέως πρωθυπουργός προειδοποιούσε μεταξύ άλλων πως δεν πρέπει να χαθεί και η ευκαιρία της αναθεώρησης. Για να υπάρξει νέο Σύνταγμα, όπως έλεγε, το πολύ σε 2,5 χρόνια αλλιώς μπορεί να υπάρξει μόνο μετά το 2021.
Η αποσύνδεση των πρόωρων εκλογών από την προεδρική εκλογή συνιστά βασικό στόχο των σημερινών προτάσεων της ΝΔ, όπως και εκείνων του 2014. Κοινή κατεύθυνση των γαλάζιων πρωτοβουλιών ήταν και η προώθηση της αλλαγής του άρθρου 16 για τη μη κρατικά Πανεπιστήμια, ενώ σήμερα η ΝΔ προτείνει, μεταξύ άλλων και πενταετή θητεία της Βουλής.
Σε ότι αφορά στο θέμα του. εκλογικού νόμου για τη ΝΔ συνδέεται με την γενικότερη συζήτηση περί θεσμικού εκσυγχρονισμού. "Δεν μπορεί η συζήτηση να γίνει ερήμην του θεσμικού εκσυγχρονισμού της χώρας", είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Σκάι υπογράμμισε πως "η συζήτηση για το πολιτικό σύστημα πρέπει να γίνει συνολικά, να ξεκινήσει από τη Συνταγματική αναθεώρηση και στη συνέχεια να συζητήσουμε τα θέματα του εκλογικού νόμου" .
Ο ίδιος πάντως ξεκαθάρισε πως είναι αντίθετος. με την απλή αναλογική, την κατάργηση του μπόνους, αλλά και την μείωση του ορίου για την είσοδο στη Βουλή. Εκείνο.που πολλές φορές έχει τονίσει είναι η αναγκαιότητα κατάτμησης των.πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως ο Πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί πως η κυβερνητική πρωτοβουλία για τον εκλογικό νόμο εμπεριέχει "κομματικούς τακτικισμούς".