Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Μετά το "ηθικό πλεονέκτημα", η ώρα της "κοινωνικής ευαισθησίας" της Αριστεράς. Δύο ισχυρά πλεονεκτήματα με τα οποία ανήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ και η επιχείρηση αποδόμησής τους είναι πλέον καθημερινή.
Όλο το προηγούμενο διάστημα έχει γίνει εμφανής από την ρητορική περί " άλωσης των θεσμών" και "κομματικοποίησης του κράτους" η προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταδείξει ότι μόλις ένας χρόνος στην εξουσία αποδείχθηκε ικανός για να χαθεί στην πράξη για την Αριστερά το «ηθικό πλεονέκτημα» που απέκτησε μετά από δεκαετίες απουσίας της από τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η συζήτηση στη Βουλή για το "παράλληλο πρόγραμμα" του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε όμως ξεκάθαρα και το δεύτερο σκέλος της αντιπολιτευτικής στρατηγικής της ΝΔ: Την αμφισβήτηση της αυξημένης κοινωνικής ευαισθησίας που σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας παραδοσιακά αναγνώριζε στις πολιτικές θέσεις, αλλά και στην αντιπολιτευτική δράση της Αριστεράς.
Μία φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή συμπυκνώνει αυτή τη στρατηγική: "Δεν σας πιστεύει κανείς πια. Το "ηθικό πλεονεκτημα" και το μονοπώλιο της κοινωνικής σας ευαισθησίας έγιναν το συντομότερο ανέκδοτο", τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.
Δεν είναι η φυσικά η πρώτη φορά που η ΝΔ αμφισβητεί ευθέως το… «μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας» της Αριστεράς. Πλειάδα σχετικών αναφορών μπορεί να βρει κανείς και σε ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά, την περίοδο που ως πρωθυπουργός υπερασπιζόταν τα ψήγματα κοινωνικής πολιτικής που επιχειρούσε να ασκήσει μέσα στα στενά μνημονιακά πλαίσια, δεχόμενος σκληρή κριτική από τον ηγέτη τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τη διαφορά ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε να αναμετρηθεί την περίοδο εκείνη με πλήθος φιλολαϊκών υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και ο αγώνας απέναντι σε αυτό που στη ΝΔ αποκαλούν "λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ", αποδείχθηκε άνισος. Ενώ ο σημερινός Πρόεδρος της ΝΔ έχει, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αναμετρηθεί με την εφαρμοσμένη (μνημονιακή) πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Και στηρίζεται πλέον σε συγκρίσεις μεταξύ κυβερνητικών πεπραγμένων.
Βασίζοντας άλλωστε σε αυτά ακριβώς τα πεπραγμένα την επιχειρηματολογία της, η ηγεσία της ΝΔ όχι απλώς αμφισβητεί το πλεόνασμα κοινωνικής ευαισθησίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αντιτείνει πως οι πολιτικές του σε πολλές περιπτώσεις πλήττουν αυτές ακριβώς τις κοινωνικές ομάδες που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη
Πολλά τα παραδείγματα που επικαλείται ο Πρόεδρος της ΝΔ για να στηρίξει την άποψη ότι επί ημερών μίας κυβέρνησης της Αριστεράς, πλήττονται περισσότερο απ'' όλους οι πιο αδύναμοι. Και πως «η κοινωνική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτη», όπως λέει χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων την αύξηση κατά 1,8 δις του λογαριασμού στο Ασφαλιστικό που «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα οδηγήσει και σε μείωση συντάξεων», όπως λένε στη ΝΔ. «Και ας παριστάνει η Κυβέρνηση ότι αυτές θέλει να τις αποφύγει», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Άλλο επιχείρημα η αύξηση των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς που βαρύνει τους πιο αδύναμους, καθώς «τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν τα χρησιμοποιούν οι προνομιούχοι, αλλά οι ασθενέστεροι συμπολίτες μας», τονίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Επισημαίνουν επίσης το γεγονός ότι δεν έγιναν προσλήψεις σε νοσοκομεία και σχολεία επειδή, όπως κατ' επανάληψη έχει υποστηρίξει ο Πρόεδρος της ΝΔ, η κυβέρνηση προτίμησε «να διορίσει κομματικούς στρατούς».
Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
Στο επίκεντρο της γαλάζιας επιχειρηματολογίας βρίσκεται όμως και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο για μία ακόμη φορά υπερασπίστηκε ο κ. Μητσοτάκης το Σάββατο στο Κοινοβούλιο απέναντι στον «σκεπτικισμό, αν όχι εχθρότητα» με την οποία, όπως είπε, αντιμετωπίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα θα βρίσκεται στον πυρήνα και του «κοστολογημένου προγράμματος κοινωνικής συνοχής» που θα παρουσιάσει το επόμενο διάστημα η ΝΔ, στο πλαίσιο του υπό διαμόρφωση δικού της εναλλακτικού κυβερνητικού προγράμματος, καθώς θεωρεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό και στοχευμένο εργαλείο αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας που χρησιμοποιείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Το πλέγμα των δράσεων αυτού του προγράμματος θα ξεκινά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΔ, με την επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και θα καταλήγει «στην πιο σημαντική πραγματική πολιτική κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής ισότητας που είναι η στήριξη της προσχολικής αγωγής», όπως τόνισε. «Ώστε όλα τα παιδιά να βρίσκουν θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, είτε δημόσιους, είτε με κουπόνι σε ιδιωτικούς πιστοποιημένους βρεφονηπιακούς σταθμούς».
Η στρατηγική αποδόμησης του κοινωνικού προσώπου της σημερινής κυβέρνησης της Αριστεράς δεν στηρίζεται εκ μέρους της ΝΔ μόνο σε συγκρίσεις μεταξύ της τρέχουσας πολιτικής και εκείνης που ασκήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και στις ανακολουθίες μεταξύ προεκλογικών υπεσχημένων και μετεκλογικών πεπραγμένων του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Ως κορυφαίο παράδειγμα που άπτεται της κοινωνικής πολιτικής προβάλλονται τα 1,9 δις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που, όπως τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έγιναν με το πρώτο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση 200 εκατομμύρια, από τα οποία εκταμιεύθηκαν τελικά 108 εκατ. για να έρθουν άλλα 99 εκατ. για το «δήθεν παράλληλο πρόγραμμα». Και αυτό τη στιγμή που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δώσει ως κοινωνικό μέρισμα από το πρωτογενές πλεόνασμα 450 εκατομμύρια, όπως σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.