Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Προχθές στην Β'' Πειραιά για να εγκαινιάσει την Τοπική Οργάνωση σε Κερατσίνι- Δραπετσώνα. Λίγες ημέρες νωρίτερα στο Περιστέρι για να συνομιλήσει με επαγγελματίες και εργαζόμενους στην αγορά του μεγαλύτερου δήμου της δυτικής Αθήνας. Εχθές σε Ασπρόπυργο, απ'' όπου επισήμανε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της δυτικής Αττικής και τη προτεραιότητα της ΝΔ στην προσέλκυση επενδύσεων. Την περασμένη εβδομάδα σε κοινωνικές δομές σε Σταυρούπολη και Νεάπολη, στη Θεσσαλονίκη. Είναι σαφές και από το ίδιο το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το μείγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής της Νέας Δημοκρατίας επιχειρείται πλέον να συμπεριλάβει και ένα όσο το δυνατόν ισχυρότερο μήνυμα κοινωνικής συνοχής.
Η στρατηγική του προέδρου της ΝΔ να επιδιώκει την ενίσχυση της επαφής του με τον κόσμο της εργασίας και με κοινωνικά στρώματα μη προνομιούχων, που μέχρι τώρα αποτελούσαν προνομιακό ακροατήριο για την (κεντρο)αριστερά, είναι εξίσου σαφής. Όπως και η φιλοδοξία να διεκδικήσει ενεργά το μερίδιο κοινωνικής ευαισθησίας που αναλογεί στην κεντροδεξιά παράταξη.
Το φιλελεύθερο κεντρώο μεταρρυθμιστικό προφίλ δεν είναι ασύμβατο με την κοινωνική ευαισθησία και με το "ειλικρινές", όπως λένε στη ΝΔ, ενδιαφέρον για τους μη προνομιούχους και όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει πλέον και στη σύγκριση στον τομέα αυτό, υπενθυμίζοντας συχνά ότι σε συνθήκες κρίσης η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε κοινωνικό μέρισμα 450.000.000, τετραπλάσιο από τα χρήματα που διέθεσε η σημερινή κυβέρνηση "των μεγάλων υποσχέσεων χωρίς αντίκρισμα".
Στελέχη από την "κοινωνική" πτέρυγα του κόμματος δεν κρύβουν ότι θεωρούν ιδιαίτερα σημαντικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταφέρει να κάνει τον πολιτικό του λόγο, που είναι ιδιαίτερα ελκυστικός και αξιόπιστος σήμερα στον φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό χώρο, να ακούγεται με την ίδια αξιοπιστία και στα λαϊκά στρώματα.
Μεταρρυθμίσεις για τους πολλούς
Είναι στόχος που στη ΝΔ θεωρούν εφικτό, πολύ περισσότερο μετά και την διάψευση των ελπίδων που είχε δημιουργήσει σε αυτές ακριβώς τις κοινωνικές δυνάμεις "η πρώτη φορά Αριστερά". Οι συνθήκες θεωρούνται από πολλούς ευνοϊκότερες από κάθε άλλη φορά για να επικοινωνηθεί η πάγια θέση ότι οι μεταρρυθμίσεις που πρεσβεύει και σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα ωφελήσουν τους λίγους μίας οικονομικής ελίτ, αλλά τους πολλούς και πρωτίστως εκείνους που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη.
Τους ανέργους που δια της προσέλκυσης επενδύσεων θα βρουν δουλειά, τους χαμηλόμισθους του ιδιωτικού τομέα που σε συνθήκες ανάπτυξης μπορούν να δουν τους μισθούς να αυξάνονται, τους πολίτες που θα επωφεληθούν από αναβαθμισμένες κοινωνικές υπηρεσίες εάν οι κρατικές δαπάνες, πάψουν να χάνονται στην "μαύρη τρύπα" της εξυπηρέτησης ενός πελατειακού κράτους και πιάσουν τόπο, ενισχύοντας στοχευμένα ουσιαστικές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες. Από τις οποίες θα επωφεληθούν περισσότερο εκείνοι ακριβώς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφύγουν σε ιδιωτικές υπηρεσίες.
"Με την ίδια άνεση σε Περιστέρι και Εκάλη"
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της ΝΔ καλείται να διαψεύσει πολιτικούς αντιπάλους- και όχι μόνο- που υποστηρίζουν πως η πολιτική του αντίληψη είναι ανισοβαρώς προσανατολισμένη στην επιχειρηματικότητα, στην αγορά, στα αστικά στρώματα. Ήταν επιχείρημα που αντιμετώπισε και στη διάρκεια της εσωκομματικής προεκλογικής αναμέτρησης, όταν υποστηρικτές του Βαγγέλη Μεϊμαράκη του καταλόγιζαν νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, αμφισβητώντας την δυνατότητά του να εκφράσει το ίδιο όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, στην Εκάλη και στο Περιστέρι.
"Δεν δέχομαι κανέναν να με αποκαλεί ελίτ. Κινούμαι με την ίδια άνεση στην Αγία Βαρβάρα και στο Περιστέρι με την Κηφισιά και την Εκάλη", απαντούσε τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επικαλούμενος και την κατανομή των ψήφων που λάμβανε όντας πρώτος βουλευτής στην αχανή Β΄ Αθήνας. Και αυτό επιβεβαιώθηκε και στις εσωκομματικές εκλογές. Όσο για τα περί νεοφιλελευθερισμού, η απάντησή του ήταν και παραμένει ξεκάθαρη: "Είμαι κεντροδεξιός φιλελεύθερος πολιτικός. Δεν έχω καμία σχέση με το νεοφιλελευθερισμό".
"Η κυβέρνηση πλήττει τους πιο αδύναμους..."
Στην παρούσα συγκυρία, με τη ΝΔ να έχει αποκτήσει καθαρό δημοσκοπικό προβάδισμα και να ζητά πρόωρες εκλογές για αντιστροφή της καταστροφικής πορείας της χώρας, το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται είναι δύσπιστο. Όχι μόνο απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και παραδοσιακά στην ΝΔ. Ακριβώς για αυτό το καλεί να ακούσει, αν μη τι άλλο, σε πρώτη φάση το κόμμα του. Ειδικά μετά και την κατάρριψη ενός μύθου, όπως τον χαρακτηρίζουν οι πάντες πλέον στη ΝΔ, ύστερα από 16 μήνες αριστερής διακυβέρνησης: Αυτόν του "μονοπωλίου της κοινωνικής ευαισθησίας από την Αριστερά".
Στρατηγική της ΝΔ δεν είναι απλώς να αποδομεί σε κάθε ευκαιρία τον συγκεκριμένο μύθο, μαζί με εκείνον του "ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς", αλλά και να καταδεικνύει πως η εφαρμοσμένη πλέον πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει το αντίθετο, πλήττει ακριβώς τους πιο αδύναμους.
"..και στηρίζει τους κομματικούς στρατούς"
"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν στηρίζει τους αδύναμους. Στηρίζει τους κομματικούς στρατούς", συνηθίζει να λέει ο Πρόεδρος της ΝΔ.
"Οι πιο αδύναμοι είναι αυτοί που πρώτοι πλήττονται από τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ", επαναλαμβάνει κάθε φορά που αναφέρεται στην κοινωνική πολιτική.
Η δημόσια δέσμευση του κ. Μητσοτάκη είναι ότι το πρόγραμμα της ΝΔ θα δίνει έμφαση στην κοινωνική συνοχή. Με επίκεντρο την καθολική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που επίσης ξεκίνησε να εφαρμόζεται πιλοτικά επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης και ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύβει πως το θεωρεί ως το πιο αποτελεσματικό εργαλείο αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας.
"Η κοινωνική συνοχή είναι βασικός στόχος μας και απαραίτητη για την ενότητα του λαού μας και την προοπτική του», διαβεβαίωνε σε εκδήλωση του Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, μία ημέρα μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.
Το πρόγραμμα της ΝΔ βρίσκεται βέβαια υπό κατάρτιση, ο ίδιος όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει το στίγμα της οπτικής του για την κοινωνική πολιτική.
Κοινωνική πολιτική και αναπτυξιακή δυναμική
"Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Όχι η ελεημοσύνη του κράτους", έχει τονίσει σε ανύποπτο χρόνο. Και φυσικά θεωρεί ότι προοπτική ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής συνδέεται απολύτως με την ανάπτυξη.
"Καμία κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να υπηρετηθεί, εάν δεν δημιουργηθεί αναπτυξιακή δυναμική στη χώρα". Γιατί, όπως λέει, "η δημιουργία πλούτου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Αλλιώς, θα μοιράζουμε μονίμως τη φτώχεια μας, αντί να κάνουμε ένα δίκαιο επιμερισμό του πλούτου που μπορεί να δημιουργήσει αυτή η χώρα".