Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Η χθεσινή ημέρα ξεκίνησε με την αξιωματική αντιπολίτευση να εκτιμά πως η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν υποστεί μία πολύ μεγάλη πολιτική και επικοινωνιακή ήττα με τους χειρισμούς τους στην υπόθεση των offshore. Aλλά το κλίμα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Βουλή, δεν είναι ίδιο.
Η απόφαση για αποχώρηση έστρεψε ένα μέρος της συζήτησης στην ορθότητα ή όχι της συγκεκριμένης τακτικής που επελέγη από τη ΝΔ, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι εδόθη τελικά μία επικοινωνιακή ανάσα στην κυβέρνηση, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσε να βρεθεί σε πολύ δυσχερέστερη θέση πιεζόμενη από την επιχειρηματολογία και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη ΝΔ δηλώνουν βέβαιοι ότι σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα δικαιωθούν απολύτως σε όσα υποστηρίζουν για το ανεφάρμοστο της διάταξης και θα αποδειχθεί ότι επρόκειτο για κυβερνητική πρωτοβουλία που αποσκοπούσε στις εντυπώσεις της στιγμής, μπροστά στη γενική κατακραυγή. Η αποχώρηση ωστόσο άφησε εκ των πραγμάτων πιο ελεύθερο επικοινωνιακό πεδίο για την κυβέρνηση και αυτός είναι προβληματισμός που διατυπώνεται και από στελέχη του κόμματος.
Η απόφαση αποχώρησης από το "θέατρο σκιών της κυβέρνησης", όπως χαρακτηρίζεται, ελήφθη με το σκεπτικό της μη "νομιμοποίησης" μίας πολιτικής "θεατρικής παράστασης". Και στόχο είχε να καταστήσει ισχυρότερο το μήνυμα της άρνησης της ΝΔ να συμπράξει σε μία "μεθόδευση". Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η δημοσίευση της συγκεκριμένης διάταξης στο ΦΕΚ, το μεσημέρι της Τρίτης, παρά το γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει νωρίτερα να μη γίνει κάτι τέτοιο ώστε η Ολομέλεια της Βουλής να αλλάξει εγκαίρως τη σχετική διάταξη. Έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να μιλά για "διάταξη-πλυντήριο".
Με αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε μετά την αποχώρηση τους λόγους για τους οποίους επέλεξε αυτή την τακτική, αλλά και τις θέσεις του για όλα τα ζητήματα ουσίας που ανακύπτουν σε σχέση με τη διάταξη που προώθησε η κυβέρνηση.
Αυτό δεν αλλάζει όμως την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να έχει παραμείνει για να αναπτύξει την επιχειρηματολογία περί αντισυνταγματικότητας και αντίθεσης σε βασικές αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου. Αλλά και να επικοινωνήσει αποτελεσματικότερα τόσο το κεντρικό πολιτικό μήνυμα ότι «η απογύμνωση του ηθικού πλεονεκτήματος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι απόλυτη» όσο και την «υστεροβουλία» που καταλογίζει στην κυβέρνηση.
«Ενεργεί και πάλι υστερόβουλα, γνωρίζοντας ότι με μια υπερβολική, αντικοινοτική και άρα ανεφάρμοστη διάταξη, θα καταστήσει την απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες εντελώς ανενεργή, αυτό δηλαδή που εξαρχής επεδίωκε», τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές της ΝΔ.
Στο πλαίσιο της συζήτησης θα μπορούσε, επισημαίνεται τέλος, να προβάλει με έμφαση και τη δική της θέση, που είναι απόλυτα συμβατή με το ενωσιακό δίκαιο και όπως λένε πληγές του κόμματος «υπηρετεί την αρχή της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας: Η απαγόρευση της συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες πολιτικών προσώπων να καταλαμβάνει όχι μόνον τις εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα στο φορολογικό τομέα κράτη, αλλά και τις εταιρείες με έδρα σε κράτη – μη μέλη της Ε.Ε. με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, όπως αυτά ορίζονται από τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος».
Πολιτικές απαντήσεις για όλα θα δοθούν πάντως από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την Σάμο, όπου θα περιοδεύσει το απόγευμα και στις 8 το βράδυ θα μιλήσει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, παρουσιάζοντας και το σχέδιο της ΝΔ για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Διαβάστε ακόμα:
- Ν. Δένδιας: Τραγωδία αυτό που έγινε στη Βουλή, σωστή η απόφαση ΝΔ να αποχωρήσει