Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότεροι στη ΝΔ δηλώνουν πεπεισμένοι πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε μία λογική διαχείρισης της βέβαιης ήττας που θα υποστεί στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Αρχής γενομένης φυσικά από την αναζήτηση αυξημένης πλειοψηφίας στη Βουλή για να περάσει την άμεση εφαρμογή απλής αναλογικής ώστε να παραμείνει ακόμη και ως δεύτερο κόμμα, σε ρόλο ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων και "να είναι η επόμενη κυβέρνηση όμηρος του ΣΥΡΙΖΑ". Μπορεί η συγκεκριμένη "μεθόδευση", που θα άνοιγε το δρόμο και για πρόωρες κάλπες, να απέτυχε, ενδείξεις ωστόσο για σενάριο εκλογών μέσα τους επόμενους μήνες, εξακολουθούν να υπάρχουν για την αξιωματική αντιπολίτευση. Όσο και αν η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη το διαψεύδει, αποδίδοντας τη σχετική συζήτηση σε γαλάζιες προσδοκίες για "αριστερή παρένθεση".
Πολιτικές εξελίξεις είναι πιθανό, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, να προκύψουν σαν αποτέλεσμα των πολιτικών αδιεξόδων που σύντομα θα αρχίσει να βλέπει μπροστά του και το ίδιο το κυβερνών κόμμα. Αδιέξοδα που μπορεί να το ωθήσουν σε πρόωρες κάλπες για να προλάβει μία δική του, ανεξέλεγκτη πλέον, φθορά, με ταυτόχρονη διεύρυνση της διαφοράς υπέρ της ΝΔ σε επίπεδα διεκδίκησης και αυτοδυναμίας. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν μάλιστα ότι με την πάροδο του χρόνου και την ένταση των αδιεξόδων, το κόμμα τους θα έρχεται πιο κοντά στην αυτοδυναμία, παίρνοντας ώθηση και από το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο. Εκεί βρίσκεται άλλωστε και το ορόσημο που θα επιτρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση να επικοινωνεί σε απόλυτο πλέον βαθμό την ετοιμότητά της να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση για έξοδο της χώρας από την κρίση, με πλήρες πρόγραμμα αληθινών μεταρρυθμίσεων και με διαφορετικό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής.
Η πορεία της οικονομίας που για τέταρτο τρίμηνο βρίσκεται σε ύφεση, οι φορολογικές επιβαρύνσεις που θα αυξηθούν με την προσθήκη και του ΕΝΦΙΑ, οι έμμεσοι φόροι που πλήττουν τους πιο αδύναμους και οι μειώσεις συντάξεων συνθέτουν το φθινοπωρινό σκηνικό που στη ΝΔ θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο για την κυβέρνηση. Τόσο πολιτικά, αφού θα αυξάνεται η δυσαρέσκεια και η δυσαρμονία μεταξύ κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας-κοινωνίας για την οποία μιλά συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και οικονομικά, καθώς θα επιβεβαιώνεται με οδυνηρό τρόπο για τα νοικοκυριά, η αναποτελεσματικότητα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις νέες απαιτήσεις των δανειστών στην δεύτερη αξιολόγηση που θα αποτελέσει και μία ακόμη ιδεολογική δοκιμασία για τον ΣΥΡΙΖΑ, λόγω εργασιακών.
Η πρόσφατη εκτίμηση του εκπροσώπου της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου πως "το φθινόπωρο θα είναι ο οδυνηρός πρόλογος ενός πολύ σκληρού χειμώνα για όλα τα ελληνικά νοικοκυριά", είναι ενδεικτική της πρόβλεψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους προσεχείς μήνες μέσα σε συνθήκες εξάντλησης των φοροδοτικής δυνατότητας των Ελλήνων και ως εκ τούτου αδυναμίας να επιτευχθούν στόχοι που έχουν τεθεί για τα έσοδα. Αυτό σημαίνει αύξηση των πιθανοτήτων ενεργοποίησης του "κόφτη" και στη ΝΔ πιστεύουν πως αυτή είναι μία προοπτική που και η ίδια η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν θα μπορεί να διαχειριστεί πολιτικά.
"Κλείνει το μάτι" στον πιο βαθύ ΣΥΡΙΖΑ"
Την αίσθηση ότι το "θερμό" φθινόπωρο μπορεί να οδηγήσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και σε κίνηση "απόδρασης", όπως χαρακτηρίζεται από πολλά γαλάζια στελέχη μία ενδεχόμενη αιφνιδιαστική προσφυγή σε κάλπες, ενισχύει για τη ΝΔ και η διαπίστωση ότι το κυβερνών κόμμα επιχειρεί με αξιοσημείωτη συχνότητα το τελευταίο διάστημα να απευθύνεται στον πυρήνα του αριστερού ακροατηρίου τόσο με θεσμικές πρωτοβουλίες, όσο και με αντιδεξιά ρητορική. Όπως οι περί "επιστροφής της ΝΔ στο πιο συντηρητικό και σκληρά δεξιό προφίλ", αναφορές της κ. Γεροβασίλη, με αφορμή την ατζέντα δημόσιας ασφάλειας που προβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση.
"Βλέπει ότι υπάρχουν από παντού αλλού διαρροές και είναι συνειδητή η προσπάθεια να “κλείνει το μάτι” στον πιο βαθύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που είναι άλλωστε και ο πυρήνας της δύναμης του", τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ως πρωτοβουλία που απευθύνεται στο αριστερό ακροατήριο εκλαμβάνεται και η ίδια η απλή αναλογική που μπορεί για τη ΝΔ να συνιστά συνταγή ακυβερνησίας που η ίδια έχει ξεκαθαρίσει πως θα αλλάξει αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση, αλλά στην ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με την υλοποίηση ενός πάγιου αιτήματος της Αριστεράς. Μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει κατά τη συνάντησή του με τον γ.γ του ΚΚΕ ότι προχωρά στη συγκεκριμένη αλλαγή του εκλογικού νόμου για να αφήσει κάτι ως αριστερή διακυβέρνηση, αποδεχόμενος ότι στα υπόλοιπα δεν θα μπορέσει να κάνει όσα υποσχέθηκε.
Και όχι μόνο, αφού σε πολλές περιπτώσεις κάνει τα ακριβώς αντίθετα, καθώς, όπως τονίζουν και πολλά γαλάζια στελέχη, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος από τις δεσμεύσεις του "δικού του Μνημονίου", να εφαρμόσει πολιτικές στις οποίες δεν πιστεύει και μέχρι πρότινος τις χαρακτήριζε "νεοφιλελεύθερες". Ένα τμήμα του "βαθέως ΣΥΡΙΖΑ", χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο από την ηγεσία της ΝΔ, εξακολουθεί μάλιστα να τις θεωρεί ως τέτοιες, με αποτέλεσμα ενδοκυβερνητικές τριβές να καταγράφονται και επί της εφαρμογής πλέον μεταρρυθμιστικών πολιτικών οι οποίες ούτως ή άλλως καθυστέρησαν ακριβώς επειδή λόγω "αριστερών ιδεοληψιών" χάθηκε χρόνος στη λήψη των σχετικών αποφάσεων.
Είναι πολλοί ωστόσο στη ΝΔ αυτοί που πιστεύουν πως η διγλωσσία και η αμφισημία των μηνυμάτων που εκπέμπονται μέσα από το κυβερνών κόμμα σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, ενέχουν την σκοπιμότητα μίας πολιτικής προσπάθειας του ΣΥΡΙΖΑ να απευθύνεται ταυτόχρονα τόσο στους ρεαλιστές που αναγνωρίζουν πλέον την ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, όσο και σε εκείνους που εξακολουθούν να τις επικρίνουν. Υπό το πρίσμα αυτό δεν είναι τυχαίο που στη ΝΔ μιλούν όχι μόνο για "υπαρκτές", αλλά και για "τεχνητές ενδοκυβερνητικές διαμάχες κάθε φορά που δρομολογείται μία σοβαρή επένδυση στη χώρα". Θεωρούν ωστόσο πως αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Και όπως είπε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του κόμματος "αυτή η πολιτική ισορροπίας σε δύο βάρκες έχει πάντα πολύ μικρή διάρκεια. Μετά από λίγο οι βάρκες ανοίγουν και αυτός που το επιχειρεί πέφτει στη θάλασσα. Αυτό θα συμβεί και αυτό συμβαίνει".