Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Στην πλήρη αποδόμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών προχώρησε η Νέα Δημοκρατία, μέσω του συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη και καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία αύριο η Βουλή θα κληθεί να ψηφίσει επί ενός μη υπαρκτού Συντάγματος των Σκοπίων, καθώς αυτό βρίσκεται υπό αίρεση μέχρι τουλάχιστον να ψηφιστεί τόσο η Συμφωνία όσο και το πρωτόκολλο για το ΝΑΤΟ από την Ελληνική Βουλή. «Η Βουλή θα ψηφίσει για να δώσει μια λευκή επιταγή για το πως θα τροποποιηθεί και πως θα ερμηνευτεί το Σύνταγμα των Σκοπίων», είπε ο κ. Γεραπετρίτης, προσθέτοντας ότι οι τροποποιήσεις ήταν άκομψες και δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται που λύνουν.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη ΝΔ, η συμφωνία των Πρεσπών έχει μονομερώς τροποποιηθεί από τους Σκοπιανούς, και ειδικότερα δεν έχει συντελεστεί η προϋπόθεση του άρθρου 1 παράγραφος 4, η οποία προβλέπει ότι δεν εκκινεί καμία διαδικασία παρά μόνο εάν έχουν ολοκληρωθεί οι συνταγματικές και νομικές διαδικασίες στα Σκόπια. «Μονομερώς τα Σκόπια έκαναν κάτι πρωτοφανές, μια αναθεώρηση υπό αίρεση. Τροποποίησαν συγκεκριμένο κεφάλαιο και οι αλλαγές θα ισχύσουν όταν ολοκληρωθεί η διπλή διαδικασία στη Βουλή, δηλαδή ψηφιστεί και το πρωτόκολλο και η συνθήκη», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, σημειώνοντας ότι υπάρχει ο γνήσιος κίνδυνος η Βουλή να ψηφίσει εν κενώ.
Σε ό,τι αφορά τη σπουδή της κυβέρνησης και του Γ. Κατρούγκαλου να καταθέσει εκτυπωμένο το Συντάγματα, είπε ότι τα επίσημα έγγραφα κατατίθενται διπλωματικώς. Σε αυτό, άλλωστε, δεν περιέχονται «και σωστά» οι τροποποιήσεις, αλλά είναι το σύνταγμα των Σκοπίων, όπως ίσχυε πριν. «Γιατί δεν υπάρχει τροποποιημένο σύνταγμα. Σήμερα εξακολουθούν να έχουν το Σύνταγμά τους», τόνισε.
Μάλιστα, ο ίδιος ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπιανών θα έπρεπε να την επιστρέψουμε πίσω. Και εξήγησε: «Η ρηματική διακοίνωση παράγει αποτέλεσμα. Εάν δεν αντιδράσουμε, σιωπηρώς έχουμε συνομολογήσει ότι επηρεάζεται η ερμηνεία της συνθήκης. Για παράδειγμα αναφέρονται τα εξής: προέρχεται από Δημοκρατία της Μακεδονίας. Πάγια αντίδραση είναι ότι τις επιστρέφουμε ως απαράδεκτες».
Παράλληλα, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι οι τροπολογίες είναι ενάριθμες, ήτοι «δεν αλλάζουν προσθέτουν στο κείμενο». «Σε κάθε περίπτωση θα έπρεπε να είχε κατατεθεί μετά τις τροπολογίες, ένα ενιαίο κωδικοποιημένο κείμενο ώστε οι βουλευτές να αξιολογήσουν αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, όπως ο αλυτρωτισμός», προσέθεσε ο συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μίλησε, δε, για αντιφατικά πράγματα στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Επί παραδείγματα το κεφάλαιο του ονόματος αναιρείται από τα επόμενο. «Αναφέρεται σε περισσότερα σημεία ως δημοκρατία της Μακεδονίας, οφείλει να αναφέρεται σε δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε. Άλλωστε, πρέπει κανείς να φτάσει στην 33η τροποποίηση για να δει κανείς ότι άλλαξε το όνομα.
ΝΔ: Nα κατατεθεί στη Βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της πΓΔΜ
Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική Συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν, σημειώνει η ΝΔ, τονίζοντας πως «όσα συμβαίνουν στην βουλή για τρίτη συνεχόμενη μέρα για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό».
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «Μέχρι στιγμής, ο αναπληρωτής υπουργός του κ. Τσίπρα, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο:
• το υφιστάμενο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ που φέρει τον τίτλο «Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και το οποίο, όπως είπε, το κατέβασε από το ίντερνετ, ενώ θα όφειλε αυτονοήτως να καταθέσει το νέο επίσημο ολοκληρωμένο και κωδικοποιημένο κείμενο του αναθεωρημένου Σκοπιανού Συντάγματος.
• Μια ρηματική διακοίνωση με τροποποιήσεις στις οποίες μάλιστα υπάρχουν τρεις ρητές αναφορές σε «μακεδονικό λαό».
Mε απλά λόγια, μέχρι και αυτή τη στιγμή, καμία συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ολοκληρωθεί, όπως υποχρέωνε ρητά τη γειτονική μας χώρα η Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που παραδέχθηκε σήμερα και η κυβέρνηση υπό την πίεση της ΝΔ.
Το γεγονός αυτό, ωστόσο, συνιστά ευθεία παραβίαση της Συμφωνίας εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της κυβέρνησης, καθώς επιτρέπει στα Σκόπια να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση μετά την διασφάλιση της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ. Αυτό μάλιστα συμβαίνει ενώ ακόμη και στις τροποποιήσεις της διακοίνωσης υπάρχουν αλληλοαναιρούμενες και ασαφείς διατυπώσεις που χρήζουν διευκρινήσεων καθώς επιτρέπουν εντελώς διαφορετικές ερμηνείες.
Πλέον κραυγαλέο παράδειγμα είναι ότι ενώ η 32η τροποποίηση του υπό αναθεώρηση Σκοπιανού Συντάγματος αναφέρεται στην αλλαγή του ονόματος από «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Βόρεια Μακεδονία», σε όσες ακολουθούν (33η 34η κλπ) οι Σκοπιανοί επαναφέρουν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Στοιχείο που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα διεθνώς ισχύοντα στις συνταγματικές αναθεωρήσεις, καθώς κάθε μεταγενέστερη τροποποίηση οφείλει να ενσωματώνει το περιεχόμενο των προηγούμενων.
Με τα δεδομένα αυτά, συμβαίνει κάτι πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά: Σε ένα ζήτημα μείζονος εθνικής ευαισθησίας που δεσμεύει εσαεί την Ελλάδα, οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα κυρώσουν. Δηλαδή θα ψηφίσουν εν κενώ καθώς δεν έχουν υπάρξει επαρκείς διευκρινίσεις από την πλευρά των Σκοπίων.
Η ΝΔ αξιώνει το αυτονόητο: Nα κατατεθεί στη βουλή το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ και μαζί και το προοίμιό του. Το αίτημα να κατατεθεί και το προοίμιο καθίσταται επιτακτικό καθώς στο εν λόγω κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο».