ΝΔ: Η θέση μας για το έλλειμμα του 2009 είναι συγκεκριμένη και σταθερή

ΝΔ: Η θέση μας για το έλλειμμα του 2009 είναι συγκεκριμένη και σταθερή

Tου Απόστολου Χονδρόπουλου


"Για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας το 2009, η θέση μας είναι συγκεκριμένη και σταθερή: ένα διαχρονικό πρόβλημα ελλείμματος και χρέους, που οξύνθηκε και από την συστημική ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση του 2007, μετατράπηκε σε κρίση δανεισμού, εξαιτίας, κυρίως, πράξεων και παραλείψεων της τότε Κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και της λογικής του «λεφτά υπάρχουν»", τονίζουν πηγές της ΝΔ, αναφερόμενες στη συνεχιζόμενη έντονη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το έλλειμμα του 2009, με αφορμή την υπόθεση Γεωργίου.

Επίσημη ανακοίνωση δεν υπήρξε από τη ΝΔ και μετά την παρέμβαση Κομισιόν, αλλά σειρά ηγετικών στελεχών της ΝΔ αναφέρονται τις τελευταίες ημέρες, σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, σε "ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου" για την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο. Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε παλαιότερες θέσεις του περί "λογιστικών αναταξινομήσεων που έγιναν από την κυβέρνηση Παπανδρέου το 2009 και 2010". Ο γραμματέας της ΠΕ, Λευτέρης Αυγενάκης υπογράμμισε στον ρ/σ Real πως «για εμάς ο υπαίτιος για την πορεία της χώρας, την ένταξή της στη μνημονιακή της φάση και τη συνεργασία με το ΔΝΤ έχει ονοματεπώνυμο". «Το 2010 η χώρα μας εντάχθηκε στα μνημόνια και το ΔΝΤ δια χειρός Γεωργίου Παπανδρέου", πρόσθεσε και ζήτησε "να μην πετάμε την μπάλα στην εξέδρα", όπως είπε χαρακτηριστικά. "Οτιδήποτε άλλο είναι μία προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινωνίας", συμπλήρωσε, την ώρα που και γαλάζιες κομματικές πηγές υπογραμμίζουν πως αυτό το θέμα επελέγη από την κυβέρνηση "για αποπροσανατολισμό από τη σημερινή πολύ αρνητική πραγματικότητα για τους πολίτες και την οικονομία"

Δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία

Στη ΝΔ επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της εγκυρότητας των στοιχείων. "Δεν αμφισβητήσαμε και δεν αμφισβητούμε την εγκυρότητα των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ", λένε οι ίδιες πηγές, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως "η ΝΔ υποστηρίζει τη θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία αρχών, όπως είναι η ΕΛ.ΣΤΑΤ".

Η αλήθεια είναι ότι από την έναρξης της μνημονιακής περιπέτειας της χώρας, η ΝΔ είχε διατυπώσει ενστάσεις για τους χειρισμούς και τις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση Παπανδρέου και αυτό έχει αποτελέσει αιτία αντιπαραθέσεων με το ΠΑΣΟΚ που, αντιθέτως, υποστηρίζει μέχρι σήμερα πως υπήρξε "δημοσιονομικός εκτροχιασμός" κατά την περίοδο διακυβέρνησης Κ. Καραμανλή. Όσο και εάν παραμερίστηκε από το 2012 μπροστά στην ανάγκη κυβερνητικής συνεργασίας των δύο κομμάτων για έξοδο της χώρας από την κρίση, η εκ διαμέτρου διαφορετική προσέγγιση για τα αίτια που εισήλθε η χώρα στο Μνημόνιο, παραμένει.

Η άποψη της ΝΔ, όπως την είχε αναπτύξει και ο τέως πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζοντας τον Ιούλιο του 2010 το πρώτο οικονομικό σχέδιο της ΝΔ, στο Ζάππειο, ήταν πως "η κυβέρνηση «φούσκωσε» το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας για το 2009 στο 13,6%." Διότι, όπως εξηγούσε "ματαίωσε «ώριμες» δημόσιες εισπράξεις του 2009, μετέφερε εισπράξεις του 2009 στο 2010, μετέθεσε πληρωμές του 2010 στο 2009".

" Το έλλειμμα διογκώθηκε το 4ο τρίμηνο, ενώ την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου έτρεχε με ετήσιο ρυθμό περί το 10% του ΑΕΠ. Αυτό, βέβαια, θα ίσχυε, αν υλοποιούνταν τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί από τα τέλη Ιουνίου του 2009, που όμως ματαιώθηκαν από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μόλις ανέλαβε...Ακόμα και με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, ωστόσο, η δημιουργική λογιστική της κυβέρνησης προκάλεσε μια τεχνητή αύξηση του ελλείμματος του 2009 κατά 3,7 μονάδες του ΑΕΠ (8,8 δισεκατομμύρια ευρώ)! Συνεπώς, το έλλειμμα στο τέλος του έτους θα είχε διαμορφωθεί στο 9,9%", τόνιζε, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ.

Μιλώντας προ ημερών στον "Σκάι" ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην αποδοχή τελικά αυτών των στοιχείων από τη ΝΔ, λέγοντας : "Δεν κρύβω ότι από το 2012 και μετά που μπήκαμε στην κυβέρνηση δεχθήκαμε τα στατιστικά στοιχεία όπως είχαν διαμορφωθεί εν τω μεταξύ, γιατί η χώρα πρέπει να έχει συνέχεια και έπρεπε να γίνουν διαπραγματεύσεις με κάποια βάση".

Σε ότι αφορά την δικαστική εξέλιξη, άπαντες στην αξιωματική αντιπολίτευση αποφεύγουν οποιοδήποτε σχόλιο, επισημαίνοντας ότι θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη. "Η Νέα Δημοκρατία, σταθερά και διαχρονικά, δεν παρεμβαίνει και δεν σχολιάζει τη δικαστική εξέλιξη υποθέσεων", τονίζουν οι ίδιες πηγές της ΝΔ.

Μέλημά μας το σήμερα και το αύριο

Σε κάθε περίπτωση πάντως στην αξιωματική αντιπολίτευση διευκρινίζουν πως το βλέμμα θα παραμείνει στραμμένο πρωτίστως στο μέλλον και επιχειρηματολογούν και μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για το έλλειμμα του 2009, για την απόλυτη προτεραιότητα που δίνει η ΝΔ στο μέλλον. Όπως λένε κομματικές πηγές "το θέμα είναι πως θα βγει η χώρα από την πολύχρονη κρίση και τη συνεχή πτώση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών".

" Αυτό είναι το μέλημά μας. Κύριος στόχος δεν είναι οι ευθύνες για το χθες, αλλά ένα ρεαλιστικό σχέδιο για το σήμερα και το αύριο", προσθέτουν.

Σε αυτό το κλίμα και ο Κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι "δική μας δουλειά, πέρα από το να συζητάμε για το παρελθόν, είναι κυρίως να δούμε το παρόν και το μέλλον. Δηλαδή πως θα πάψουμε να είμαστε η μόνη χώρα που έχουμε μείνει στα μνημόνια. Διότι αυτό είναι η μεγάλη μας ευθύνη, ανεξάρτητα τι έγινε το 2009 και το 2010 που ο καθένας έχει τη δική του τοποθέτηση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να δούμε τι θα γίνει το 2016, το 2017, το 2018".