Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Πεπεισμένη -μετά και τον «ανασχηματισμό ήττας», όπως χαρακτηρίζεται από τα γαλάζια στελέχη- ότι με τη σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στη χώρα, η ηγεσία της ΝΔ θα ενισχύσει από δω και στο εξής ακόμη περισσότερο την επιχειρηματολογία για την ανάγκη «πολιτικής αλλαγής», δίνοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη έμφαση στον δικό της προγραμματικό λόγο και στην ετοιμότητά της να αποτελέσει εναλλακτική λύση διακυβέρνησης και να δημιουργήσει, με το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που προτείνει, συνθήκες εξόδου της χώρας από την κρίση.
Η αντίθεση ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που έχει «οριστικά απαξιωθεί» στα μάτια της κοινής γνώμης και μίας αξιωματικής αντιπολίτευσης που «ενισχύει διαρκώς τη δυναμική της», αλλά και μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα ως «πρωθυπουργού σε αποδρομή» και του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «πρωθυπουργού εν αναμονή», αναμένεται να είναι το απόλυτα κυρίαρχο στοιχείο στη στρατηγική με την οποία θα απευθύνεται η ΝΔ στην κοινωνία, ζητώντας πρόωρες εκλογές το ταχύτερο…
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει από την Κρήτη, όπου θα περιοδεύσει αύριο και μεθαύριο, ισχυρό μήνυμα για την αναγκαιότητα αλλαγής πορείας της χώρας με μία νέα κυβέρνηση, που, όπως λέει, θα είναι όχι μόνο «αποφασισμένη να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα», αλλά και «αποτελεσματική» στην υλοποίηση της πολιτικής της. Θα κινείται δηλαδή στον αντίποδα και της «διαχειριστικής ανεπάρκειας» που καταλογίζει στη σημερινή κυβέρνηση, προεξοφλώντας πως αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει με «ανακύκλωση φθαρμένων προσώπων».
Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρόσφατος ανασχηματισμός σηματοδοτεί την «τελευταία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Και η χθεσινή συνεδρίαση συνιστά το «πρώτο υπουργικό συμβούλιο της τελευταίας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος. Αυτό που συμπεραίνουν στη ΝΔ από τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα- και θα βρίσκεται πλέον στην αιχμή και της αντιπολιτευτικής ρητορικής- είναι ότι Αλέξης Τσίπρας «είναι αμετάκλητα αποκομμένος από την κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών». Οι ενδοκυβερνητικές αλλαγές όχι μόνο δεν δημιουργούν, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, ατμόσφαιρα «νέου ξεκινήματος», αλλά, αντίθετα, ενισχύουν την αίσθηση του «παλιού» και εκλαμβάνονται πρωτίστως ως «εσωκομματικές διευθετήσεις που αφήνουν αδιάφορη την κοινωνία». Σε ότι αφορά δε τις κινήσεις (ηλικιακής) ανανέωσης, επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν αντανακλώνται και στο επίπεδο της ασκούμενης πολιτικής, καθώς ακόμη και η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Εργασίας θεωρείται ότι υποδηλώνει στην πραγματικότητα τη διάθεση να συνεχιστεί η ίδια πολιτική. «Για τους ανέργους και τους συνταξιούχους δεν υπάρχει διαφορά εάν τους κοροϊδεύει ο κ. Κατρούγκαλος ή η τέως διευθύντρια του γραφείου του, που τώρα έγινε υπουργός», λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της ηγεσίας της ΝΔ.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν εξάλλου ότι στην πράξη επιβεβαιώνεται ότι ο συγκεκριμένος ανασχηματισμός, όχι μόνο δεν πρόκειται να βγάλει την κυβέρνηση από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της, αλλά αδυνατεί να της προσφέρει ακόμη και πρόσκαιρες επικοινωνιακές ανάσες, σε μία εξαιρετικά επιβαρυμένη για την ίδια ατμόσφαιρα. Και τούτο διότι οι προβολείς πέφτουν σε επιλογές του κ. Τσίπρα που ήδη πυροδοτούν έντονη κριτική, όπως η αναβάθμιση του Νίκου Παππά, παρά την «αποδοκιμασία» και τη «δεινή πολιτική ήττα» που υπέστη η κυβέρνηση στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και τις συνεχιζόμενες «αποκαλύψεις» γύρω από το ταξίδι στην Βενεζουέλα, που έκαναν και την αξιωματική αντιπολίτευση να θέσει ζήτημα παραίτησής του. Η επιλογή επίσης του κ. Παπαδημητρίου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών και Ανάπτυξης επανέφερε, λόγω των απόψεων που έχει εκφράσει στο παρελθόν, μνήμες περιόδου Βαρουφάκη, με τον διευθυντή του γραφείου τύπου της ΝΔ, Μακάριο Λαζαρίδη να σχολιάζει μάλιστα πως "η κυβέρνηση απέκτησε τον "Βαρουφάκη νούμερο 2".