Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Αποτελεί πεποίθηση στη ΝΔ πως ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση ανέλαβε την πρωτοβουλία για την απλή αναλογική είναι ο αποπροσανατολισμός. Και η μετατόπιση της δημόσιας συζήτησης από το πεδίο των επιπτώσεων που έχει η κυβερνητική πολιτική στην πραγματική οικονομία συνολικά, αλλά και ξεχωριστά σε κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό που αρχίζει να υφίσταται πλέον στην πράξη τις συνέπειες όσων ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
"Ο πρωθυπουργός επιλέγει μια στιγμή που οι πολίτες υφίστανται τις πιο σκληρές συνέπειες της
πολιτικής του, περικοπές συντάξεων, φουσκωμένα εκκαθαριστικά, αυξημένος Φ.Π.Α. για να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση και να παραπλανήσει", λένε χαρακτηριστικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θεωρώντας ωστόσο πως η προσπάθεια αποπροσανατολισμού αποτυγχάνει. Όπως και η απόπειρα της κυβέρνησης να διαμορφώσει η ίδια την πολιτική ατζέντα με την ανάληψη της πρωτοβουλίας για τον εκλογικό νόμο, αλλά και την προαναγγελία έναρξης της διαδικασίας για την συνταγματική αναθεώρηση.
Σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, στη ΝΔ εκτιμούν πως ο στόχος της εξεύρεσης 200 ψήφων δεν θα επιτευχθεί και θα μείνει τελικά- αυτό θα επικοινωνεί και η ΝΔ- ως μία έμμεση "παραδοχή ήττας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές όποτε και αν γίνουν". Αναφορικά με την συνταγματική αναθεώρηση, που και η ίδια την θεωρεί αναγκαία, η ΝΔ επιχειρεί να βγει εκείνη μπροστά από την κυβέρνηση όχι μόνο υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης τη ζήτησε πρώτος από τον κ. Τσίπρα πριν από έξι μήνες, αλλά προτείνοντας και συμφωνία των δύο κομμάτων στην παρούσα Βουλή για τα άρθρα που θα αναθεωρηθούν ώστε η αναθεώρηση να είναι ευρεία, αφού προηγούμενα η πρόταση κάθε κόμματος αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης και στην προεκλογική περίοδο.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως η προσπάθεια αποπροσανατολισμού αποτυγχάνει αφορά ωστόσο στην οικονομία. Και όχι μόνο γιατί παραμένει στο προσκήνιο από την σκοπιά των επιβαρύνσεων που αρχίζει να υφίσταται το κάθε νοικοκυριό, βιώνοντας στην καθημερινότητά του τον "λογαριασμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ", όπως λένε στη ΝΔ. Ακόμη περισσότερο επειδή επανήλθε με ένταση και η διάσταση που αφορά στις κυβερνητικές ευθύνες για την "καταστροφική διαπραγμάτευση του 2015".
Οι αποκαλύψεις Γκαλμπρέιθ έρχονται να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία της ΝΔ σε σχέση με την αναγκαιότητα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την διερεύνηση της περιόδου που οδήγησε στα capital controls και στο αχρείαστο τρίτο Μνημόνιο. Στη ΝΔ θεωρούν μάλιστα πως η πολιτική πίεση που άσκησαν στην κυβέρνηση αποδίδει ήδη τον προσδιορισμό της συζήτησης επί του αιτήματός της που είχε υποβληθεί από τις 30 Μαρτίου και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλόγιζε ευθέως όλο το προηγούμενο διάστημα απροθυμία στην κυβέρνηση. Η συζήτηση στη Βουλή θα αποτελέσει κορυφαία πολιτική μάχη για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία προτίθεται να αναδείξει όλα τα στοιχεία που την κάνουν να πιστεύτει πως οι χειρισμοί εκείνης της περιόδου, που ως αποκορύφωμα είχαν την λήψη απόφασης για το δημοψήφισμα, έγιναν εν γνώση των επιπτώσεων που θα υπήρχαν και θα αναφερθεί φυσικά σε σειρά ερωτημάτων που ανακύπτουν σε καθημερινή πλέον βάση και χρίζουν απαντήσεων.
"Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το plan X", την κήρυξη έκτακτης ανάγκης ακόμα και την εμπλοκή του Στρατού και τις "οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες του εγχειρήματος", όπως τώρα παραδέχεται ένας από τους βασικούς συντάκτες του σχεδίου, επιβάλλουν στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσουν, άμεσα, πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις. Επιβάλλουν προπάντων την αποδοχή της πρότασης της ΝΔ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ουσιαστικές απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούμε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος μετά τις δηλώσεις Γκαλμπρέιθ στην "Καθημερινή". Και η φράση του "για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας κάποιοι σχεδίαζαν και πάντως δεν απέκλειαν ακόμα και την παρουσία του Στρατού στους δρόμους", είναι ενδεικτική των τόνων που επιλέγει η αξιωματική αντιπολίτευση αναφερόμενη σε μία περίοδο που η ίδια χαρακτηρίζει σε κάθε ευκαιρία "σκοτεινή".