Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα και να αποπροσανατολίσει την δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας πέφτει στο κενό, εκτιμούν στη ΝΔ, υψώνοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους μπροστά σε έναν εκλογικό "νόμο - οπερέτα", όπως λένε, που "όπως κατατέθηκε από την Κυβέρνηση θα κάνει πολύ κακό στην πατρίδα μας".
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που άμεσα σχολίασε ότι ο εκλογικός νόμος δίνεται στη δημοσιότητα "την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις", είναι η ίδια η πραγματικότητα εκείνη που μέσα σε ελάχιστα 24ωρα έφερε στο προσκήνιο με δραματικό τρόπο όλες τις αρνητικές διαστάσεις της κυβερνητικής πολιτικής και τις επιπτώσεις τους στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία. Δηλαδή την καθημερινή αβεβαιότητα που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, τις μειώσεις που υφίστανται οι συνταξιούχοι, την υπονόμευση των ζωτικών επενδυτικών αναγκών της χώρας και κατ΄επέκταση της ίδιας της αναπτυξιακής της προοπτικής, την κυβερνητική ανικανότητα και την ιδεοληψία που δυσχεραίνουν την υλοποίηση κάθε μεταρρύθμισης και εν γένει την δραματική επιβάρυνση του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα.
Εκτιμούν πως όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες δεν δικαιώνουν απλώς την άποψη της ΝΔ ότι τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας δεν λύνονται με νέο εκλογικό νόμο, αλλά ενισχύουν και το αίτημά της για πρόωρες εκλογές. Όπως λένε χαρακτηριστικά "κάθε μέρα που περνάει αυτή η κυβέρνηση αποδεικνύει γιατί η χώρα δεν χρειάζεται αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλά εκλογές ώστε να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα που γεννά κάθε κυβερνητική πράξη". Και μία κυβέρνηση που "με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα βάλει τα θεμέλια για την πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας".
Τρεις κυβερνητικοί στόχοι
Σύμφωνα με τη ΝΔ, με την πρωτοβουλία της για τον εκλογικό νόμο η κυβέρνηση εξυπηρετεί τρεις στόχους: "Να παραπλανήσει και να πάει αλλού τη δημόσια συζήτηση, ενώ συμβαίνουν δραματικά γεγονότα στην ελληνική οικονομία και την κοινωνία", "να διασωθεί η ίδια καθώς βλέπει ότι καταρρέει στις δημοσκοπήσεις" και "να ικανοποιήσει ένα ακροατήριο ουσιαστικά σε βάρος των πραγματικών αναγκών και των συμφερόντων της χώρας, που απαιτούν μια ισχυρή, στιβαρή, αποφασιστική διακυβέρνηση".
Ο αποπροσανατολισμός αποτυγχάνει και το μόνο που πετυχαίνει "είναι να καθιστά αντιληπτό σε όλους τους Έλληνες ότι με τον τρόπο αυτό παραδέχεται την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση", τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικαλούμενες και τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα που "επιβεβαιώνουν την πρωτιά του κόμματος, αλλά και την συνεχώς αυξανόμενη διείσδυση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ευρεία στρώματα της κοινωνίας". Στη ΝΔ εκτιμούν πως οι απόψεις που διατυπώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζουν την προσοχή ολοένα και μεγαλύτερου αριθμού πολιτών και μπαίνουν οι βάσεις για να κερδίσει και την εμπιστοσύνη τους μέσα από την Συμφωνία Αλήθειας που έχει προτείνει και το κυβερνητικό πρόγραμμα που εντολή του είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ολοκλήρωσής του ώστε πλευρές του να ανακοινωθούν από τον ίδιο στην ΔΕΘ.
Δεν μπορεί να αντέξει πειράματα ακυβερνησίας
Σε ότι αφορά την ουσία των αλλαγών στον εκλογικό νόμο η ΝΔ εμφανίζεται κατηγορηματική: "Η Ελλάδα βρίσκεται, εδώ και χρόνια, σε κρίση και κρίσεις χρειάζονται αποφάσεις γρήγορες, ουσιαστικές, που να φέρνουν αποτελέσματα. Είναι μια λανθασμένη επιλογή, αυτήν τη στιγμή, η χώρα να μπει σε μια κατάσταση πολιτικού κατακερματισμού, ακυβερνησίας και αδυναμίας να λαμβάνει ταχείες, ουσιαστικές αποφάσεις, όπως ακριβώς χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία".
"Αντί να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, ασχολείται με την εξεύρεση εκλογικού συστήματος που θα ανακόπτει την πορεία της Ν.Δ. για τη δημιουργία, μετά τις επόμενες εκλογές, μιας ισχυρής κυβέρνησης", προσθέτουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, εξηγώντας ότι για να σχηματίσει κυβέρνηση το πρώτο κόμμα θα χρειάζεται όχι έναν, αλλά τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Ή άλλως, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά ευρήματα, "για να σχηματιστεί Κυβέρνηση θα πρέπει να συμμαχήσουν σίγουρα τα δύο πρώτα κόμματα".
"Ωστόσο τόσο εμείς ως Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Άρα ακυβερνησία, όπως συμβαίνει και στην Ισπανία - μια χώρα και αυτή με οικονομικά προβλήματα - η οποία μετά από δυο εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπορεί να σχηματίσει Κυβέρνηση", επισημαίνουν στη ΝΔ. Και προσθέτουν πως "η χώρα δεν μπορεί να αντέξει πειράματα ακυβερνησίας" και το να μπει σε μία δίνη ακυβερνησίας και αβεβαιότητα είναι "ό,τι χειρότερο , για όλους τους πολίτες, στις παρούσες δραματικές οικονομικές συνθήκες".
Στη ΝΔ εκτιμούν ότι δεν θα βρεθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών, αλλά σε κάθε περίπτωση στέλνουν αυστηρό πολιτικό μήνυμα προς όσες πολιτικές δυνάμεις προσανατολίζονται να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση, λέγοντας πως "στη διαδικασία της ψηφοφορίας θα φανεί αν υπάρχουν και ποιες είναι αυτές οι πολιτικές δυνάμεις που ουσιαστικά συμμετέχουν σε μια διαδικασία συνενοχής με την Κυβέρνηση".
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε κατά την πρόσφατη συνέντευξη στον "Ενικό" πως εάν περάσει η απλή αναλογική, η ΝΔ μόλις γίνει κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασίες αλλαγής του εκλογικού νόμου σε μία κατεύθυνση που να διασφαλίζει και τα δύο απαραίτητα κριτήρια, την αναλογικότητα και την κυβερνησιμότητα της χώρας.