Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Ένας χρόνος από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, ένας χρόνος διαρκούς αμφισβήτησης εκ μέρους της ΝΔ του «δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς».
Πρόκειται για μία από τις κεντρικές πτυχές της στρατηγικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μία συστηματική προσπάθεια, που εντάθηκε μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, να καταρρίπτει στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας το βασικότερο πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την άνοδό του στην εξουσία, το οποίο εκείνος προσπαθεί, από τη δική του πλευρά, να υπερασπίζεται, ως τελευταίο ανάχωμα μετά την αναγκαστική προσαρμογή στη σκληρή μνημονιακή πραγματικότητα και την αθέτηση όλων των εμβληματικών υποσχέσεων που είχε δώσει προεκλογικά στους Έλληνες πολίτες.
Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών δρα ως καταλύτης για να κορυφωθεί πλέον αυτή η στρατηγική εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υποδέχθηκε τα... γενέθλια της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με έντονα πυρά «για τα λόγια, τα έργα και τις ημέρες της». Την αφορμή έδωσαν οι εξελίξεις στο ζήτημα του πόθεν έσχες των 4 υπερθεματιστών, που οδήγησαν και στην έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η αξιωματική αντιπολίτευση για να καταγγείλει ως «απόπειρα συγκάλυψης μεγάλου σκανδάλου» τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, απέναντι στο αίτημα της ΝΔ για πρόσκληση των πρωταγωνιστών της υπόθεσης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και διεξαγωγή συνολικής συζήτησης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
«Τα σημερινά γενέθλια έχουν ήδη εξελιχθεί σε μνημόσυνο του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος», σχολίασε στη σκιά αυτών των εξελίξεων ο Γιώργος Κουμουτσάκος. «Νομίζω ότι σήμερα, μιας και είναι επετειακή ημέρα, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αποχαιρετήσει οριστικά, το όποιο ηθικό πλεονέκτημα ισχυριζόταν ότι είχε», συμπλήρωσε ο συντονιστής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάκης Βορίδης.
Είναι σαφές πως για τη ΝΔ η υπόθεση αυτή συνιστά την «κορυφή του παγόβουνου». Διότι έχει προηγηθεί πλήθος καταγγελιών της για κατάρρευση και μάλιστα «με πάταγο» του «δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ». Ως αποτέλεσμα πρακτικών «που αντιγράφουν όλες τις κακές συνήθειες του παρελθόντος», όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Στην «έλλειψη αξιοκρατίας», στην «κομματικοποίηση του κράτους», προστίθενται πλέον εκ μέρους της ΝΔ και οι καταγγελίες για «νέα διαπλοκή», που ελέω τηλεοπτικών αδειών θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην αιχμή της γαλάζιας αντιπολιτευτικής ρητορικής.
Ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, επέτειος τότε του ενός έτους από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο νεοεκλεγείς στην ηγεσία της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο στη Βουλή για «ταφόπλακα του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς». Και είχε διερωτηθεί: «Πώς θα ένιωθαν οι αγνοί αγωνιστές της Αριστεράς των προηγούμενων γενεών μπροστά σε αυτό το κυνικό “αλισβερίσι”, τα εγγόνια να επικαλούνται τους αγώνες των παππούδων για μία θέση μετακλητού στο δημόσιο»;
«...έχει πάει περίπατο»
Μία από τις χαρακτηριστικότερες φράσεις του προέδρου της ΝΔ είναι πάντως αυτή σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1, την περίοδο που βρισκόταν στο αποκορύφωμά της η διαμάχη, γύρω από τη διάταξη που επέτρεπε σε
πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε off shore. «Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει πάει περίπατο», είχε πει. Και όταν μπροστά στη γενική κατακραυγή ακολούθησε η τροπολογία που κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, η αξιωματική αντιπολίτευση επέμεινε πως «στην υπόθεση «offshore ΣΥΡΙΖΑ» η απογύμνωση του ηθικού πλεονεκτήματος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι απόλυτη».
Ακόμη και με αφορμή τις μικροκομματικές σκοπιμότητες που η ΝΔ καταλογίζει στην προώθηση της απλής αναλογικής, ο κ. Μητσοτάκης είχε καταγγείλει από το βήμα της Βουλής ότι «ο πολιτικός αμοραλισμός που επιδεικνύει με την πρότασή της η κυβέρνηση συνιστά ακόμα μία απόδειξη γιατί το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς είναι μια πομφόλυγα».
Στην εικόνα κατάρρευσής του η γαλάζια ηγεσία προσθέτει και όσα ειπώθηκαν στην εξεταστική επιτροπή για τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ, καθώς, σύμφωνα με τον Γ. Κουμουτσάκο, αποκαλύφθηκε ότι «στην Αυγή, στο καθημερινό «Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως» και «λειτουργικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ», όπως οι ίδιοι την αποκαλούν, συναντιούνται διαπλοκή, ύποπτη πρακτική, αδιαφάνεια και συναλλαγή».
Από την κριτική δεν λείπει όμως και το προσφυγικό. Πέρα από την έντονη ανησυχία που εκφράζει για τον κίνδυνο, με ευθύνη της κυβέρνησης να βρεθεί εκ νέου η κατάσταση εκτός ελέγχου, η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται και σε ζητήματα διαχείρισης πόρων που αφορούν στην υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη ΔΕΘ σε "αναπάντητα ερωτήματα" και στην πρόσφατη "εκκωφαντική παραίτηση του αρμόδιου γενικού γραμματέα ο οποίος περίπου κατήγγειλε ότι πιο λίγο κοστίζει η υποστήριξη ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία απ'' ότι στην Ελλάδα". Νωρίτερα ο κ. Κουμουτσακος είχε μιλήσει για " κηρύγματα ανθρωπισμού που έγιναν προκάλυμμα πλουτισμού". Αλλά και ο συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, ζητώντας με ερώτησή του στη Βουλή τη διερεύνηση των καταγγελιών της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αφρ. Σταμπουλή σχετικά με την τροφοδοσία των προσφύγων στο νομό Σερρών, είχε προειδοποιήσει: «Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έχει ήδη καταρρεύσει και δεν θα αφήσουμε μαζί του να καταρρεύσει η χώρα».