Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Με το σχόλιο "οι συμπολίτες μας ξέρουν πια ότι Τσίπρας και ανάπτυξη δεν πάνε μαζί", υποδέχθηκε η ΝΔ το μήνυμα αναπτυξιακής προοπτικής που επιχείρησε να εκπέμψει ο Πρωθυπουργός μέσα από την ομιλία του στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Στην διακήρυξη Τσίπρα ότι ανοίγει ένας "νέος κύκλος" για τη χώρα με στόχο την ανάπτυξη, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιτείνει πως λόγω της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής, η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη στον ίδιο ακριβώς "φαύλο κύκλο" από τον οποίο δεν πρόκειται να ξεφύγει παρά μόνο εάν αλλάξει μείγμα οικονομικής πολιτικής. Περνώντας από την υπερφορολόγηση, στις "μεταρρυθμίσεις, στον περιορισμό των κρατικών δαπανών, στη μείωση φορολογικών συντελεστών, στην προσέλκυση επενδύσεων και στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας".
Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν "θράσος να μιλάει για ανάπτυξη ο πρωθυπουργός που εξαιτίας του χάθηκαν 21 δις ευρώ από το Α.Ε.Π. της χώρας τη διετία 2015 - 2016". Και σε ότι αφορά την "δίκαιη ανάπτυξη" που διακηρύττει ο κ. Τσίπρας σχολιάζουν μεταξύ άλλων πως "για να είναι δίκαιη, πρέπει πρώτα να υπάρξει ανάπτυξη". Και αυτή όχι μόνο δεν υφίσταται σήμερα, αλλά κατά τη ΝΔ δεν πρόκειται να έρθει με αυτές τις πολιτικές.
Με αυτό το μήνυμα απάντησε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΝΔ στις κυβερνητικές "φιέστες", όπως χαρακτηρίζουν στη ΝΔ εκδηλώσεις σαν την χθεσινή. Και δεν είναι τυχαίο ότι σε επίπεδο συμβολισμού επέλεξε να το στείλει επισκεπτόμενος μία περιοχή, όπως οι Αχαρνές, που μαστίζεται, όπως τόνισε, από την υψηλή ανεργία, έχει πολλούς μακροχρόνια ανέργους και αποτυπώνεται εντέλει στην πραγματικότητα που βιώνει, η βασιμότητα του επιχειρήματος που συχνά χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος της ΝΔ: Εκείνοι που πλήττονται τελικά περισσότερο από τις συνέπειες της αντιαναπτυξιακής κυβερνητικής πολιτικής είναι οι οικονομικά ασθενέστεροι και εκείνοι που υποτίθεται ότι θα προστατεύονταν περισσότερο από μία κυβέρνηση της Αριστεράς.
Στη ΝΔ επισημαίνουν πως "η κυβέρνηση προσπαθεί να διανείμει τη φτώχεια και όχι να δημιουργήσει ισχυρές προϋποθέσεις για να αυξήσει την "πίτα". "Όσο παραμένει η Κυβέρνηση Τσίπρα, η “πίτα” του Α.Ε.Π. μικραίνει, ενώ τα κομμάτια που αναλογούν στον καθένα και λιγότερα γίνονται και μοιράζονται άδικα", υποστήριξε χαρακτηριστικά η αξιωματική αντιπολίτευση. Στελέχη της μάλιστα σημειώνουν πως "η διανομή της φτώχειας δεν είναι κοινωνική δικαιοσύνη".
Η σημασία της μείωσης των δαπανών
Αντιτείνουν πως η ίδια η ΝΔ θα έχει ως πρώτο μέλημα να μεγαλώσει την "πίτα" και μετά να αποφασίσει πως θα την διανείμει με δικαιοσύνη, όπως είναι και ο δικός της στόχος.
Το "κλειδί για να το πετύχει βρίσκεται πάντως στις δημόσιες δαπάνες και στην ανάκτηση του ελέγχου που σήμερα έχει χαθεί, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει ως παράδειγμα επ'' αυτού την υπέρβαση στις αστικές συγκοινωνίες και επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια μείωσης δαπανών, όπως και αύξησης εσόδων, π.χ από την φορολόγηση της ενοικίασης της εξοχικής κατοικίας και από τον ηλεκτρονικό τζόγο.
Ο περιορισμός των κρατικών δαπανών συνιστά στην πραγματικότητα προϋπόθεση για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση και άλλων βασικών παραμέτρων του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ, όπως η σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών.
"Όταν πείσεις ότι ελέγχεις τις δαπάνες, καταφέρνεις να κερδίσεις την αξιοπιστία", τονίζουν μεταξύ άλλων στην αξιωματική αντιπολίτευση, καταδεικνύοντας την σημασία που θα έχει η συγκεκριμένη πτυχή της οικονομικής πολιτικής και στη σχέση με τους θεσμούς.
Ηλεκτρονική διαβούλευση
Είναι ζήτημα που διερευνάται, σε σχέση με τις απόψεις της κοινωνίας και στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διαβούλευσης για την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ που ήδη ξεκίνησε στη βάση συγκεκριμένου ερωτηματολογίου και θα διαρκέσει ως τα τέλη Ιουλίου. Αφού επισημαίνεται πως το κράτος χρειάζεται για τις ανάγκες του περισσότερα απ'' όσα εισπράττει, οι συμμετέχοντες στην διαβούλευση καλούνται από την ΝΔ να κρίνουν "κάθε μία από τις παρακάτω επιλογές για να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του": α) Να κλείσουν κρατικοί φορείς ώστε να μειωθεί το κόστος, β) Να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες, γ) Να μειωθούν λειτουργικές δαπάνες του κράτους, δ) Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο, ε) Να μειωθούν οι συντάξεις, στ) Να μειωθούν οι επιδοτήσεις προς την Αυτοδιοίκηση, ζ) Να αυξηθούν οι φόροι.
Στο ίδιο ερωτηματολόγιο καλούνται να απαντήσουν τι θα έπρεπε να γίνει εάν η μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2% επιτευχθεί, όπως ζητά η ΝΔ; "Να παραμείνουν σταθερές οι δαπάνες και να γίνουν μικρές μειώσεις φόρων ή να περιοριστούν περαιτέρω οι δαπάνες και να γίνουν μεγαλύτερες μειώσεις φόρων;".