ΝΔ: Γιατί η απλή αναλογική οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία

ΝΔ: Γιατί η απλή αναλογική οδηγεί τη χώρα στην ακυβερνησία

Του Απόστολου Χονδρόπουλου


Με τον ΣΥΡΙΖΑ «μας χωρίζει άβυσσος», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Deutsche Welle. Και δεν είναι η πρώτη φορά που με αυτά τα λόγια τονίζει τις τεράστιες ιδεολογικές διαφορές που χωρίζουν το κόμμα του από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Άβυσσος ως προς την άποψή μας και για την οργάνωση της οικονομίας και για την οργάνωση της κοινωνίας», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση συγκυβέρνησης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Πολύ νωρίς μετά την εκλογή του στην ηγεσία φρόντισε άλλωστε να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι σε παντός είδους σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας, διακηρύσσοντας αρχικά πως «μία οικουμενική κυβέρνηση σήμερα δεν είναι λύση στα προβλήματα του τόπου» και ζητώντας εν συνεχεία ξεκάθαρα πρόωρες εκλογές, για τις οποίες επιμένει έως σήμερα ότι το κόστος τους θα είναι πολύ μικρότερο από εκείνο της παραμονής της σημερινής κυβέρνησης στην εξουσία. Με τον τρόπο αυτό "θωράκισε" εγκαίρως το κόμμα του και απέναντι σε ενδεχόμενες πιέσεις, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός χώρας, καθώς επανέρχονταν κατά καιρούς φήμες περί παραινέσεων προς την ΝΔ και από ομοϊδεάτες Ευρωπαίους κεντροδεξιούς του ΕΛΚ για στήριξη της κυβέρνησης.

Η θέση της απόρριψης κάθε πιθανότητας συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κατηγορηματική και σε περίπτωση αλλαγής του εκλογικού νόμου, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Στη ΝΔ εκτιμούν βέβαια πως δεν θα βρεθούν οι 200 ψήφοι για να ισχύσει η απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές, αλλά προειδοποιούν σε κάθε περίπτωση πως μία τέτοια αλλαγή θα σημαίνει στην πράξη ακυβερνησία, αφού για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει είτε να συνεργαστούν μεταξύ τους τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, είτε να συνεργαστεί το πρώτο με τρία μικρότερα.

Το πρώτο αποκλείεται και η απόλυτη αυτή θέση, που στην ουσία είναι αμφίπλευρη καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει συνεργασία, ενισχύει την επιχειρηματολογία με την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση επικοινωνεί την άποψη πως η απλή αναλογική συνιστά συνταγή που θα έφερνε τη χώρα να πειραματίζεται με καταστάσεις "ακυβερνησίας, αστάθειας και αβεβαιότητας", με "καταστροφικές συνέπειες" σε μία στιγμή που χρειάζεται όσο ποτέ "σταθερές και στιβαρές" κυβερνήσεις. Και αναμένεται να επιχειρηματολογεί γι' αυτό με αυξανόμενη ένταση τις επόμενες ημέρες, καταγγέλλοντας από τη μία σκοπιμότητες και μικροκομματικά παιχνίδια της κυβέρνησης, αλλά θέτοντας από την άλλη και προ των ευθυνών τους τις άλλες υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας πως ούτε "όσοι συμπράξουν θα έχουν το άλλοθι της άγνοιας".

"Κυβέρνηση τεσσάρων κομμάτων"

Όσο για το δεύτερο ενδεχόμενο, της προγραμματικής συμφωνίας του πρώτου κόμματος με τρεις κυβερνητικούς εταίρους δεν είναι, ούτως ή άλλως, εύκολη υπόθεση, ούτε πιστεύουν στη ΝΔ πως μπορεί ένα τέτοιο σχήμα να αποδειχθεί αποτελεσματικό στη λειτουργία του σε μία περίοδο κρίσης, όπου απαιτούνται γρήγορες αποφάσεις.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι απέναντι στη σημερινή κατηγορηματική απόρριψη σεναρίων συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων κομμάτων υπάρχει και ο αντίλογος εκείνων που υπενθυμίζουν πως και η συνεργασία της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ επιβλήθηκε από τα εκλογικά αποτελέσματα και την ανάγκη να κυβερνηθεί ή χώρα παρά το γεγονός ότι ο τότε Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς ζητούσε πριν από τις εκλογές του 2012 αυτοδυναμία ακριβώς για να μην υποχρεωθεί το κόμμα του να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ. Μία συνεργασία πάντως που από τη στιγμή που προέκυψε στην πράξη, ως επιλογή ανάγκης, απεδείχθη σε σημαντικό βαθμό λειτουργική και παρήγαγε θετικά αποτελέσματα στην οικονομία, παρά τις επιμέρους διαφωνίες ή και τριβές κυρίως επί τρικομματικής (με ΔΗΜΑΡ), αλλά και επί διακομματικής. Και παρά την "μεταρρυθμιστική κόπωση" που κάποιοι στη ΝΔ καταλογίζουν στον κυβερνητικό τους εταίρο κατά την τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά.

Η ηγεσία της ΝΔ είναι κατηγορηματική ότι δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και με τον ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς λόγω της αβύσσου που χωρίζει από τη ΝΔ από ένα κόμμα που, όπως συνηθίζει να λέει ο κ. Μητσοτάκης, «δεν είναι κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αλλά ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το οποίο προσεταιρίστηκαν πελάτες του παλιού συστήματος». Είναι επίσης το μεγάλο έλλειμμα εμπιστοσύνης που υφίσταται προς τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ ταυτίζει απόλυτα το κυβερνών κόμμα με «την ιδεοληψία, τον κρατισμό και τον λαϊκισμό», λέγοντας μάλιστα συχνά πως η διακυβέρνησή του θα αποτελέσει "το τελευταίο κεφάλαιο του λαϊκισμού στη χώρα μας".