Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτει «ευθύνη των πολιτικών προσώπων που διαχειρίστηκαν με οποιοδήποτε τρόπο την υπόθεση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο κατά την περίοδο 1997- 2014» καταλήγει το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας για τις αρθροσκοπήσεις, το οποίο παρουσίασε σήμερα στην Επιτροπή ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης. Μάλιστα, ο ίδιος στρίμωξε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στο πόρισμά του υπενθύμισε ότι οι αρθροσκοπήσεις έλαβαν χώρα κατά το διάστημα του Ιουνίου 2015 έως τον Αύγουστο του 2016 ενώ οι πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ πραγματοποιήθηκαν από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2017!
«Στην υποθετική περίπτωση ωστόσο που υφίστατο ζημία του Δημοσίου από τη διενέργεια της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο, ευθύνες θα έπρεπε να αναζητηθούν στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατά την περίοδο 2015 -2016, εν προκειμένω στους κ.κ. Κουρουμπλή, Ξανθό και Πολάκη και όχι επί της θητείας των κ. Βορίδη και Γρηγοράκου», τονίζει χαρακτηριστικά η ΝΔ στο πόρισμά της.
Ο κ. Κεφαλογιάννης υπογραμμίζει, δε, ότι ενώ υπήρχε αλληλογραφία για την συγκεκριμένη εξέταση μεταξύ του Υπουργείου, του ΚΕ.Σ.Υ. και του ΕΟΠΥΥ για τη συγκεκριμένη εξέταση καθ΄όλη τη διάρκεια του 2015 από τους Υπουργούς κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό, αλλά και τους Γενικούς Γραμματείς κ.κ. Μπασκόζο και Κοκκινάκη, ουδέποτε ετέθη θέμα ότι ήταν ακριβή!
«Αντίθετα όταν οι Υπουργοί κ.κ. Ξανθός και Πολάκης μείωσαν οριζόντια τις τιμές όλων των διαγνωστικών εξετάσεων και έθεσαν τιμές σε σχέση με τον όγκο των εξετάσεων για μία σειρά από εξετάσεις εξαίρεσαν την διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο. Συγκεκριμένα ένα χρόνο μετά την απόφαση του κ. Βορίδη, ο κ. Ξανθός ενώ μείωσε την τιμή 200 εξετάσεων χωρίς γνωμοδότηση του ΚΕ.Σ.Υ. με την ΥΑ ΦΕΚ: 2816 22/12/2015 δεν μείωσε την τιμή της διαγνωστικής αρθροσκόπησης στο ιατρείο. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Πολάκη ο οποίος με την Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 2496 19/11/2015 ενώ όρισε κλιμακούμενη έκπτωση σε πολλές εξετάσεις ανάλογα με τον αριθμό των εξετάσεων που διενεργεί ένα κέντρο, δεν έκανε το ίδιο για την διαγνωστική αρθροσκόπηση στο ιατρείο», συμπληρώνει η γαλάζια παράταξη.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο λόγος στη Δικαιοσύνη
Μολονότι, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεκαθαρίζει στο δικό του πόρισμα εάν προτίθεται να καταθέσει αίτημα για προανακριτική ή θα στείλει το πόρισμά του στη Δικαιοσύνη, σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν τις προθέσεις τους. Επι παραδείγματι, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σάκης Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει τιμωρία εκ μέρους της δικαιοσύνης. «Εμείς δεν βιαζόμαστε να τιμωρήσουμε», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης σημείσωε ότι η πλειοψηφία ζητά«να επιστραφούν στο ακέραιο τα χρήματα ακόμα και δια της δικαστικής οδού και να αναζητηθεί η κίνηση κεφαλαίων όλων των μετόχων εταιριών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση».
Κιν. Άλλ: Αδύνατον να στοιχειοθετηθεί δόλος, μεθόδευση και συμπαιγνία
Ξεκάθαρη θέση πήρε και το Κίνημα Αλλαγής στην υπόθεση των αρθροσκοπήσεων. Η Εύη Χριστοφιλοπούλου ναι μεν έκανε λόγο για ερωτήματα από την κοστολόγηση στα 1.500 ευρώ αλλά διευκρίνισε ότι είναι αδύνατον να στοιχειοθετηθεί δόλος, μεθόδευση και συμπαιγνία για να τεκμηριώσουν συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα. «Η ομόφωνη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ, θεσμοθετημένου τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, ευλόγως αναιρεί τη συνδρομή του δόλου στο πρόσωπό του», αναφέρεται στο πόρισμα για τον Μ. Βορίδη, ενώ για τον τον πρ. Αν. Υπουργό Λεωνίδα Γρηγοράκο «αποκλείεται εκ προοιμίου οποιαδήποτε ευθύνη και εμπλοκή καθώς ήταν αρχήθεν αναρμόδιος για την προσυπογραφή πράξης αναγνώρισης διαγνωστικής/θεραπευτικής μεθόδου κατ' αποδοχή γνωμοδότησης – εισήγησης του ΚΕΣΥ, και πολλώ μάλλον κοστολόγησής της».
Την ίδια ώρα, το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ότι εάν υποτεθεί ότι υφίσταται ζημία του Δημοσίου, λογική που υποστήριξε η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τότε θα έπρεπε να αξιολογηθούν πρωτίστως οι ενέργειες και παραλείψεις των αρμοδίων αν. Υπουργών της περιόδου αυτής (Α. Ξανθό και Π. Πολλάκη). Ερωτηματικά, που πρέπει να διερευνηθούν, προκαλούν συναφώς τα εξής δεδομένα:
Οι διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις, αλλά και οι χρηματικές καταβολές από την πλευρά του Δημοσίου και του ΕΟΠΥΥ (προς το διαγνωστικό κέντρο) έλαβαν χώρα αποκλειστικά επί των ημερών τους.
Είχαν -κατά τους ισχυρισμούς τους- την πεποίθηση, τουλάχιστον από τις 5 Μαρτίου 2015 ως τις 26 Οκτωβρίου 2016, οπότε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η νέα πράξη (μειωμένης) κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, ότι η κοστολόγηση της μεθόδου είναι υπερβολική και αδικαιολόγητη και προκαλείται ζημία του του Δημοσίου και του ΕΟΠΥΥ.
Παρά ταύτα, καθυστέρησαν και ουδέν έπραξαν για την αναστολή ή την ανάκληση της επίμαχης , ζημιογόνου -κατά τους ισχυρισμούς τους- υ.α.