Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Μόνο στη σκηνή του θεάτρου δεν είχε ανέβει μέχρι τώρα το έργο της εκλογής νέου Προέδρου της ΝΔ, παραλίγο να το δούμε και αυτό. Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης έφθασε χθες βράδυ μέχρι την είσοδο του θεάτρου που εκτυλισσόταν η εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, επιδιώκοντας να του δοθεί ο λόγος για να απαντήσει στην σκληρή κριτική που ασκεί ο γνωστός καλλιτέχνης στη ΝΔ. Πράγμα που δεν έγινε και τελικά αποχώρησε καταγγέλλοντας ότι ο κ. Λαζόπουλος «αρνείται να του δώσει το λόγο στην εκπομπή του» και δηλώνοντας ότι «εγώ δεν φοβάμαι τον Λάκη και θέλω μία ΝΔ που δεν τον φοβάται επίσης».
Νωρίτερα η γαλάζια προεκλογική αντιπαράθεση είχε περάσει και από τον προθάλαμο και την αίθουσα της θεατρικής παράστασης του κ. Λαζόπουλου, την οποία παρακολούθησαν τις προηγούμενες ημέρες και φωτογραφήθηκαν με τον καλλιτέχνη δύο γνωστά στελέχη της ΝΔ, που στηρίζουν την υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης.
Εύλογο είναι διαβάζοντας κανείς όλα αυτά, να διερωτάται τι σχέση μπορεί να έχουν με την, εξόχως πολιτική, κορυφαία εσωκομματική διαδικασία στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Καμία! Και αν είναι ποτέ δυνατόν να τεθεί έστω ως θέμα συζήτησης το δικαίωμα καθενός να παρακολουθήσει όποια θεατρική παράσταση επιθυμεί! Μη χάνουμε χρόνο για τα αυτονόητα, ας πάμε παρακάτω.
Η ουσία της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει γύρω από αυτή την υπόθεση δεν αφορά καμία παρουσία σε θεατρική παράσταση και κανέναν καλλιτέχνη, όσο επικριτικός και αν έχει υπάρξει απέναντι στη ΝΔ. Το υπόβαθρο είναι καθαρά πολιτικό. Και συνδέεται με την εσωτερική συζήτηση που διεξάγεται προεκλογικά στο κόμμα της αντιπολίτευσης και έχει στο επίκεντρό της την στάση του κόμματος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Κάτι που αναδεικνύει με σημερινή του ανάρτηση στο facebook και ο Απ. Τζιτζικώστας, σχολιάζοντας πως "επειδή σε αυτή τη χώρα η Κυβέρνηση κάνει σάτιρα και ο κ.Λαζόπουλος πολιτική, το Aλ Tσαντίρι Nιουζ διάλεξε τον αντίπαλο που θέλει ο κ. Tσίπρας. Tην επιλογή όμως, θα την κάνουν οι Nεοδημοκράτες".
Η αντιπολιτευτική στάση
Πρόκειται για μια εσωτερική συζήτηση που δεν πρόκειται να τελειώσει, αλλά αντίθετα θα ανοίξει ακόμη περισσότερο μετά την εκλογή του νέου Προέδρου. Η αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ θα είναι σκληρή και απόλυτη απέναντι σε μία κυβέρνηση που καταγγέλλεται ότι «έριξε στον κάλαθο των αχρήστων τις θυσίες του ελληνικού λαού» ή θα αφεθούν και κάποια περιθώρια συνεννόησης; Σε επιμέρους ζητήματα στην αρχή, που δεν αποκλείεται όμως να οδηγηθούν και σε διεργασίες ευρύτερης συνεννόησης εάν προκύψουν στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας οι πολιτικές εξελίξεις που αρκετοί προεξοφλούν, λόγω της εκκρεμούσας προώθησης βαρύτατων μέτρων, στο Ασφαλιστικό και όχι μόνο.
Είναι η συζήτηση για «το ύφος, την ένταση και την μορφή της αντιπολίτευσης» που θα ασκεί η ΝΔ, όπως το περιέγραψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Μάκης Βορίδης, επιμένοντας στη «σημειολογία αυτών των ημερών» που η ΝΔ βρίσκεται στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου αρχηγού. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η παρουσία των ίδιων στελεχών στη ίδια παράσταση και η φωτογράφησή τους με τον ίδιο καλλιτέχνη σε οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή, αν δεν είχε περάσει τελείως ασχολίαστη, σίγουρα δεν θα είχε αναχθεί σε εσωκομματικό ζήτημα.
Είναι προφανές ότι δια του κ. Λαζόπουλου επιχειρείται να πληγεί πολιτικά και η υποψηφιότητα του κ. Μεϊμαράκη. Διότι τόσο ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης όσο και ο Σάκης Ιωαννίδης συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των πλέον ένθερμων υποστηρικτών του. Και ο πρώην μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ, όσο και εάν έχει ξεκαθαρίσει με τις τελευταίες παρεμβάσεις του ότι δεν συζητά για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ότι «δεν πρόκειται η ΝΔ να γίνει δεκανίκι μίας καταστροφικής για τον τόπο πολιτικής», είναι πασιφανές ότι δεν είναι τόσο απόλυτος όσοι άλλοι συνυποψήφιοι.
Υποστηρίζει μάλιστα πως η τακτική της σκληρής αντιπολίτευσης εκεί που κρίνει, αλλά και με διάθεση συνεννόησης εκεί που μπορεί να υπάρξει δεν είναι μόνο δική του θέση, αλλά και της ΝΔ πριν ο ίδιος αναλάβει μεταβατικός Πρόεδρος. Όπως τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι η θέση «στηρίζουμε κάθε τι που είναι θετικό και στηλιτεύουμε κάθε τι αρνητικό, υφεσιακό, που δημιουργεί έλλειμμα και ενισχύει το κομματικό κράτος ήταν και η ομόφωνη απόφαση βουλευτών και στελεχών της ΝΔ και τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015».
Η μεγάλη διαφορά με τον Άδωνι Γεωργιάδη και δευτερευόντως με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ή ακόμη περισσότερο με στελέχη που τον στηρίζουν, όπως ο Μάκης Βορίδης, είναι ότι εκείνοι θεωρούν ότι δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει κανένα τέτοιο περιθώριο. Και σηκώνουν τη σημαία της σκληρής αντιπολίτευσης στην ουσία μέχρι τελικής… πτώσεως της κυβέρνησης, την οποία θεωρούν επικίνδυνη για τον τόπο.
«Υπάρχει διαφορά πολιτικής αντίληψης. Ο κ. Μεϊμαράκης είναι εξαιρετικά πιο ήπιος απ' ότι θα ήμουν εγώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν το λέει επικριτικά για όσους έχουν αυτή την γραμμή. «Μπορεί, όπως είπε, εκείνοι να το πουν μεσαίο χώρο», ο ίδιος όμως είναι ξεκάθαρος στη γραμμή καμία συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή δηλώνει ότι θα υπηρετήσει και ως Πρόεδρος, αλλά είναι σαφές ότι αμφισβητεί ότι θα πράξει το ίδιο, με την ίδια ένταση, και ο κ. Μεϊμαράκης.
Η προσπάθεια να υποδειχθεί ο κ. Μεϊμαράκης ως προτίμηση του πολιτικού αντιπάλου δεν είναι καινούργια, αλλά η υπόθεση Λαζόπουλου την επανέφερε στο προσκήνιο. «Εγώ κρατώ την παρότρυνση του κ. Λαζόπουλου, ο οποίος έχει κάνει την επιλογή του στο πρόσωπο του κ. Μεϊμαράκη, απ' ότι καταλαβαίνω», σχολίασε την Τετάρτη το πρωί στο Mega ο Μ. Βορίδης, υποστηρικτής, ως γνωστόν, του κ. Τζιτζικώστα. Παλαιότερα άλλωστε και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υποστήριζε με ένταση ότι ο κ. Μεϊμαράκης συνιστά προτίμηση του «συστήματος ΣΥΡΙΖΑ», με την έννοια ότι έχοντας απέναντί του μία ΝΔ που δεν θα αλλάξει θεωρεί ότι θα εξασφαλίσει το ίδιο περισσότερο χρόνο παραμονής στη εξουσία.
Ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, μιλώντας την Τετάρτη στον «Σκάι», επεσήμανε ότι «για να υπάρξει συνεργασία απαιτείται πρόγραμμα, προτάσεις, ήθος, αρχές και τίποτα απ' όλα αυτά δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ χαρακτήρισε «πολιτική συκοφαντία» τον ισχυρισμό ότι «ο Β. Μεϊμαράκης θα εκλεγεί ως υποκινούμενο κάποιων για να συμφωνήσει με τον Τσίπρα». Όπως τόνισε μάλιστα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του από τον Σεπτέμβριο και στις προγραμματικές δηλώσεις και στη συζήτηση των νομοσχεδίων, δεν έχει ψηφίσει κάποιο νέο φόρο και "πουθενά δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο ούτε από την ρητορική, ούτε από τις κινήσεις μας, ούτε από την πολιτική μας".