ΝΔ: "Εμείς θα πούμε την αλήθεια..."

ΝΔ: "Εμείς θα πούμε την αλήθεια..."

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

"Αλήθεια" και "αξιοπιστία"  είναι οι δύο λέξεις που ακούει κανείς περισσότερο από τα ηγετικά στελέχη της ΝΔ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που η ίδια ζητά επιτακτικά εκλογές, θεωρώντας πως είναι πλέον έτοιμη να πάρει στα δικά της χέρια την ευθύνη διακυβέρνησης, με στόχο να αναστρέψει την πορεία της χώρας. Όσο και αν έχει δυσκολέψει αυτή η προσπάθεια και έχουν πολλαπλασιαστεί οι "καυτές πατάτες", λόγω του πισωγυρίσματος που έχει συντελεστεί τους τελευταίους 16 μήνες και των οριακών συνθηκών που τείνουν να δημιουργηθούν εκ νέου στη χώρα, θυμίζοντας σε πολλούς -και σίγουρα πάντως στα στελέχη της ΝΔ- ημέρες καλοκαιριού 2015.

Γύρω από αυτές οικοδομείται ολόκληρη η στρατηγική με την οποία θα απευθύνεται από δω και στο εξής κατά προτεραιότητα στην κοινωνία, όπως λένε τα παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αλήθεια  θεωρείται το θεμέλιο, όπως τονίζουν, πάνω στο οποίο μπορεί να στηριχτεί ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης του κόμματος με τους πολίτες και η άρση της καχυποψίας με την οποία εκείνοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν και την ΝΔ. Και η αξιοπιστία αποτελεί  τη βάση πάνω στην οποία μπορεί να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

"Ο ελληνικός λαός άκουσε δύο φορές το παραμύθι ότι υπάρχει άλλος δρόμος και ότι υπάρχει παράλληλο πρόγραμμα. Απεδείχθη ότι δεν υπήρχε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Εμείς θα πούμε την αλήθεια και οι πολίτες θα αποφασίσουν", τόνιζε χαρακτηριστικά στο liberal στενός συνεργάτης του Προέδρου της ΝΔ, υπεραμυνόμενος της "Συμφωνίας Αλήθειας" και του πολιτικού αφηγήματος που προβάλει  το κόμμα του στην ελληνική κοινωνία. Με την πεποίθηση ότι έχουν διαλυθεί οι ψευδαισθήσεις και ότι δεν  υπάρχει πλέον πρόσφορο έδαφος στην κοινωνία για μία ακόμη επικράτηση "των δυνάμεων του λαϊκισμού". Πεποίθηση που εκφράζει διαρκώς και ο ίδιος ο κ.  Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας και στο δημόσιο λόγο του πως  η παρούσα κυβέρνηση "αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο του λαϊκισμού που σύντομα θα κλείσει στη χώρα".

Στη ΝΔ  είναι διάχυτη η αισιοδοξία ότι το κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. "Όποτε και αν γίνουν", λέει συχνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα γίνουν σύντομα εκτιμά, όπως φαίνεται, ο νέος γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης.  Στην πρώτη ομιλία μετά την εκλογή του διακήρυξε μάλιστα, ενώπιον των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, ότι "εμείς θα είμαστε η πρώτη δύναμη, τώρα που πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές".

Πιθανότητα εκλογών βλέπει και ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ,  Κωστής Χατζηδάκης που σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επισήμανε πως «ο κ. Τσίπρας φοβάται ότι θα γίνει Γιώργος Παπανδρέου Νο2, γι'' αυτό σκέφτεται και το ενδεχόμενο ηρωικής εξόδου».

"Βαριά συνθηκολόγηση ή καταστροφική ρήξη"

Δεν είναι πάντως κοινή η εκτίμηση όλων στην αξιωματική αντιπολίτευση για το τι είναι πιθανότερο να επιλέξει ο Πρωθυπουργός ενώπιον του διλήμματος "βαριά συνθηκολόγηση ή καταστροφική ρήξη". Ενός διλήμματος στο οποίο έχει βρεθεί λόγω της δικής του εμμονής στην τακτική της "δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης", με την οποία, όπως επαναλαμβάνουν στη ΝΔ,  σπαταλήθηκε ο χρόνος και φτάσαμε στην κορύφωση της "πολιτικής δραματοποίησης" αυτών των ημερών που κάθε μέρα που περνά θυμίζουν ολοένα και  περισσότερο καλοκαίρι του 2015.

Ωστόσο, εκείνο το οποίο επισημαίνουν οι πάντες στη ΝΔ είναι το απρόβλεπτο των επιλογών του Αλέξη Τσίπρα και ως εκ τούτου θεωρούν πως όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Και τονίζουν ότι τα πάντα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι και συνυπολογίζονται στο σχεδιασμό της ΝΔ. Πέραν των εκλογών δηλαδή,  που αποτελούν και δικό της αίτημα, ακόμη και  το ενδεχόμενο ενός νέου  δημοψηφίσματος, έστω και  εάν θεωρείται πως θα αποτελούσε "απόλυτη καταστροφή", όπως τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξιοπιστία

Η δυσμενέστερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα αποτελεί ωστόσο μία πραγματικότητα, την οποία από τη στιγμή που ζητά  εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση,  θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως είναι έτοιμη να διαχειριστεί. Όπως και την σκληρή στάση και τις αυξημένες απαιτήσεις που προβάλλονται σήμερα από τους δανειστές.

Το κλειδί ως προς αυτό βρίσκεται για τη ΝΔ στην "αξιοπιστία". Αυτήν καταλογίζει στον σημερινό Πρωθυπουργό ότι έχει χάσει και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι  θεωρεί πως το πακέτο προληπτικών μέτρων 3,6 δις που ζητείται από τους θεσμούς είναι το τίμημα αυτής ακριβώς της απώλειας αξιοπιστίας. Οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν πιστεύουν ότι η σημερινή κυβέρνηση θα υλοποιήσει όσα δεσμεύεται και για το λόγο αυτό βάζουν και προληπτικά μέτρα πάνω στο τραπέζι, λένε στη ΝΔ. Και υποστηρίζουν ότι αλλιώς θα αντιμετωπιστεί και από εκείνους ένα σχέδιο του δικού τους κόμματος το οποίο έχει αποδείξει στην πράξη ότι πιστεύει στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων.

Για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη το στοίχημα της ανάκτησης της  αξιοπιστίας αποτελεί βασικό στοιχείο στην προσπάθεια αναστροφής της σημερινής πορείας του τόπου. Και στενοί του συνεργάτες δηλώνουν βέβαιοι ότι μπορεί να το κερδίσει, βασιζόμενος και προσωπικά στο μεταρρυθμιστικό προφίλ που έχει οικοδομήσει κατά  τη θητεία του στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τονίζουν μάλιστα πως ενώ  όταν το ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  το δημόσιο ήταν το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, στο τέλος είχε πάψει πλέον να αποτελεί αγκάθι. Και υποστηρίζουν πως όταν ετέθη ζήτημα απολύσεων και για το 2016, η απαίτηση αυτή αποκρούστηκε από την ελληνική πλευρά, η οποία πέρασε την άποψη ότι δεν υπάρχουν περιθώρια  για άλλες ποσοτικές παρεμβάσεις, αλλά μόνο για ποιοτικές.

Είναι ένα από τα παραδείγματα που χρησιμοποιούν στην αξιωματική αντιπολίτευση για να στηρίξουν την  άποψη ότι όσο η αξιοπιστία κερδίζεται στο πεδίο της εφαρμοσμένης πολιτικής- και δεν χάνεται όπως συνέβη επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης- τόσο αυξάνονται οι διαπραγματευτικές δυνατότητες και  η ισχύς των επιχειρημάτων υπέρ της υλοποίησης ενός διαφορετικού μίγματος πολιτικής.