"Έγκλημα σε βάρος του τόπου και του λαού" χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015, επισημαίνοντας ότι το κόστος από τα capital controls φθάνουν ως σήμερα τα 70 δις ευρώ, χωρίς σε αυτό να συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα λιτότητας που μαζί με τον "κόφτη" μπορεί να φθάσουν τα 12 δις.
Με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από το "δημοψήφισμα-παρωδία", ο εκπρόσωπος της ΝΔ έκανε λόγο για θλιβερή επέτειο και για απροκάλυπτη εξαπάτηση του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας πως όταν αποφάσιζαν την διεξαγωγή δημοψηφίσματος" γνώριζαν πολύ καλά ότι θα έσερναν τη χώρα εκτός προγράμματος, θα έκλειναν οι τράπεζες, θα επιβάλλονταν capital controls και θα υπήρχαν καταστροφικές επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα, το δημόσιο, τους φορολογούμενους και την πραγματική οικονομία".
"Επρόκειτο για έγκλημα συνειδητό αφού τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο και οι υπουργοί που ενέκριναν την απόφαση του γνώριζαν πολύ καλά τις συνέπειες", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: "Τα στοιχεία που υπάρχουν για το γεγονός ότι κόστισε δεκάδες δις ευρώ και το ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση γνώριζαν τις συνέπειες είναι συγκλονιστικά και πιστεύουμε ότι είναι και ο βασικός λόγος που εξακολουθεί να αρνείται τρεις μήνες το αίτημα που κατέθεσε η ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής".
Όπως τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος στο αίτημα της ΝΔ για εξεταστική επιτροπή "συνηγορούν και το κάνουν ακόμη πιο επιτακτικό οι αποκαλύψεις Γκαλμπρειθ, τον οποίο ο Γ. Βαρουφάκης είχε τοποθετήσει επικεφαλής της ομάδας που το Plan X".
Το κόστος των 70 δις
Αναλύοντας τις συνέπειες του δημοψηφίσματος και το κόστος που υπήρξε από το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, ανέφερε ότι "απαξιώθηκαν οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και εξαϋλώθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και έχασε 25 δις το δημόσιο και άλλα 15 δις οι Έλληνες μικρομέτοχοι, σύνολο περίπου 40 δις.
Χάθηκαν επίσης 21 δις από το γεγονός ότι η οικονομία επέστρεψε και παραμένει στην ύφεση, ενώ οι μειώσεις στις εισπράξεις από τη ναυτιλία υπολογίζονται στο ποσό των 3 δις μόνο για το 2015. Οι εξαγωγές μειώθηκαν στο 10μηνο Ιούλιος 2015-Απριλιος 2016 κατά 1,714 δις ευρώ, τα "λουκέτα" το α'' εξάμηνο του 2016 αυξήθηκαν κατά 42%, ενώ οι ιδρύσεις νέων επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 17% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2015 και το Χρηματιστήριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016 απώλεσε το 45% της αξίας του".
Απ. Χονδρόπουλος