Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Η βαθιά ανησυχία της ΝΔ μετά και την τελευταία εξέλιξη στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ αποτυπώθηκε ξεκάθαρα σε μία φράση του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα: "Πιστεύει πραγματικά κανείς ότι αυτή η ακατάλληλη κυβέρνηση μπορεί να προσελκύσει επενδυτές στη χώρα;"
Είναι το κεντρικό ερώτημα σε σχέση με την αναπτυξιακή προοπτική που τίθεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς η ηγεσία της βλέπει να επιβεβαιώνονται διαρκώς οι προειδοποιήσεις που συστηματικά απευθύνει "κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου", όχι μόνο για τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, αλλά και που υλοποιεί τα συμφωνηθέντα στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών. Αμφιθυμία, αναβλητικότητα, ιδεοληψίες και εντέλει έλλειψη μεταρρυθμιστικής βούλησης είναι όσα καταλογίζει σε μία κυβέρνηση που, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, στην καλύτερη περίπτωση αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις με επιφυλακτικότητα και στην χειρότερη με εχθρότητα.
Για το λόγο αυτό είναι συχνές οι αναφορές του ίδιου, αλλά και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ στην "επείγουσα ανάγκη" για "συνολική αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στην επιχειρηματικότητα και στις επενδύσεις", αφού η χώρα χρειάζεται, προκειμένου να βγει από την κρίση, ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 100 δις. την επόμενη πενταετία. Αυτό τον στόχο, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΝΔ, μπορεί να τον επιτύχει "μόνο μια αποφασισμένη κυβέρνηση, που θα αποπνέει εμπιστοσύνη στους επενδυτές». Και όπως λένε στην Πειραιώς, στην πράξη αποδεικνύεται ότι τέτοια κυβέρνηση δεν είναι η σημερινή. Τα ερωτήματα μάλιστα του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια πρόσφατης ομιλίας, είναι πολύ χαρακτηριστικά:
"Ποιος θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα και του κ. Σκουρλέτη;"
"Ποιος ξένος ή εγχώριος επιχειρηματίας εμπιστεύεται σήμερα την ελληνική κυβέρνηση;"
"Ποιος θέλει να πληρώνει τους υψηλότερους φόρους και εργοδοτικές εισφορές για να έχει το χειρότερο κράτος στην Ευρώπη;"
Μέσα σε αυτό το κλίμα, σε όλες σχεδόν τις παρεμβάσεις τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρεται στην ανάγκη μίας κυβέρνησης που "θα μιλάει τη γλώσσα των επενδυτών και όχι τη γλώσσα των συνιστωσών". Τη γλώσσα δηλαδή που βασιζόμενη σε "ιδεοληψίες" βάζει προσκόμματα, προκαλεί ενδοκυβερνητικές τριβές σε σχέση με την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και δημιουργεί εικόνα που δεν αφήνει τελικά καμία αμφιβολία στην Πειραιώς για το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υλοποιήσει μία μεταρρυθμιστική πολιτική στην οποία άλλωστε δεν πιστεύει".
Με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, αφού υπογράμμισε πως η κυβέρνηση "δεν είναι εχθρική μόνο απέναντι στην επιχειρηματικότητα, αλλά και στο ίδιο το πρόγραμμα προσαρμογής", αναρωτήθηκε πρόσφατα: "Όταν η ίδια η κυβέρνηση λέει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα, πως να έχουν οι επενδυτές εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση;"
Δεν έχουν περάσει εξάλλου πολλοί μήνες από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέμβαινε και κατά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με μία άλλη σημαντική επένδυση, τη συμφωνία με την COSCO, προκειμένου να καταγγείλει "παιδαριώδη τερτίπια" της κυβέρνησης, "διασυρμό της χώρας" και "υπονόμευση κάθε επενδυτικής δραστηριότητας".
Οι εξελίξεις, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, δείχνουν ότι το μήνυμα που είχε στείλει τότε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά στελέχη, παραμένει δυστυχώς επίκαιρο: "Σε μια εποχή που η προσέλκυση επενδύσεων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας, εσείς κάνετε ό,τι περνά από το χέρι σας για να διώξετε και τους λίγους επενδυτές, που επιμένουν να επενδύσουν στην Ελλάδα".