Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Αρχίζει να φαίνεται αναπτυξιακό φως στην άκρη του υφεσιακού τούνελ στο οποίο ξαναβρέθηκε η ελληνική οικονομία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο;
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η συμφωνία για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ο αναπτυξιακός νόμος συνιστούν πρόσφατες εξελίξεις πάνω στις οποίες η κυβέρνηση είναι προφανές ότι επιχειρεί να στηρίξει ένα αισιόδοξο μήνυμα προοπτικής για αντίστροφη πλέον πορεία της οικονομίας. Αλλά είναι πράγματι ισχυρά τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται αυτή η αισιοδοξία;
Η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι κατηγορηματικά αρνητική, καθώς θεωρεί ότι τίποτα απ'' όλα αυτά δεν είναι ικανό να ξαναβάλει σε αναπτυξιακή τροχιά την οικονομία όταν το ίδιο το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής παραμένει "βαθιά υφεσιακό".
Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν φθάνει για να έρθει η ανάπτυξη, δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο επικαλούμενος το λανθασμένο μείγμα μέτρων, αλλά και αμφισβητώντας το εάν η κυβέρνηση "θέλει και μπορεί να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".
"Σύνδρομο του Ιανού"
Προ ημερών ο Πρόεδρος της ΝΔ είχε μιλήσει μάλιστα για το "σύνδρομο του Ιανού". "Προς τα έξω, είχε πει, φορούν το μεταρρυθμιστικό προσωπείο και νομοθετούν αναλόγως. Προς τα μέσα- και ιδιαίτερα προς τις διάφορες συνιστώσες τους-
διατηρούν το πραγματικό τους πρόσωπο, καθώς δεν σκοπεύουν να εφαρμόσουν όσα νομοθετούν".
Όλα αυτά εξηγούν μεταξύ άλλων και την πολύ έντονη αντίδραση της ΝΔ για το Ελληνικό, όπου ζήτησε την απομάκρυνση του Χρ. Σπιρτζη επισημαίνοντας πως "αφού δεν μπορεί, ας παραιτηθεί".
"Ενα έργο πνοής για τους πολίτες, με χιλιάδες θέσεις εργασίας, το καθυστερούν με τις ιδεοληψίες και την ανικανότητά τους", λένε χαρακτηριστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, διερωτώμενοι "γιατί αυτή η συμφωνία έπρεπε να υπογραφεί την τελευταία στιγμή υπό την πίεση των πιστωτών για να εκταμιευθεί η δόση;".
Με αφορμή μάλιστα το Ελληνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε ευρύτερα για τις επιπτώσεις από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση αναγκαίες μεταρρυθμίσεις: "Εάν υιοθετηθεί η γραμμή"τραβάτε με κι ας κλαίω", τότε είναι μαθηματικά βέβαιο ότι δεν χτίζονται συνθήκες εμπιστοσύνης".
Κατά τη ΝΔ η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν αρκεί γιατί με την τμηματική και υπό προϋποθέσεις εκταμίευση δεν θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία.
Η υπο-δόση των 7,5 δις υπολείπεται, τονίζουν, των 15,1 δις που προέβλεπε μέχρι τώρα ο αρχικός χρηματοδοτικός προγραμματισμός του 3ου Μνημονίου, ενώ μόλις 1,8 δις θα διατεθούν για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες, οι οποίες έχουν φθάσει τα 6,7 δις ευρώ.
"Δεν συμβάλλει σε ένα θετικό σοκ"
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον "ύφεσης, τραγικής έλλειψης ρευστότητας, μεταρρυθμιστικής οπισθοδρόμησης και φορολογικής εξόντωσης", έρχεται ένας αναπτυξιακός νόμος που στη ΝΔ όχι απλώς δεν συμμερίζονται την κυβερνητική αισιοδοξία ότι θα δώσει ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά τον χαρακτηρίζουν "πουκάμισο αδειανό", λέγοντας ότι "δεν συμβάλλει σε ένα θετικό σοκ που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία".
Όπως επισημαίνουν τα 3,6 δις ευρώ ως το 2022, δηλαδή περίπου 600 εκατομμύρια το χρόνο, δεν είναι επαρκείς πόροι για να στηρίξουν επενδυτικές πρωτοβουλίες, ούτε "συνιστά στήριξη η "υπόσχεση" για 600.000.000 ευρώ για επενδύσεις όταν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν τα 6,7 δις τον Απρίλιο 2016".
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι "η πρόβλεψη πως θα δημιουργηθούν 15.000 θέσεις εργασίας από αυτόν τον αναπτυξιακό νόμο, είναι τόσο απελπιστικά λίγη που μόνο θλίψη προκαλεί όταν οι άνεργοι τον Φεβρουάριο 2016 ανήλθαν σε 1.158.731 άτομα".
Και προσθέτουν πως "όταν η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη ένα επενδυτικό σοκ 100 δις ευρώ τα επόμενα χρόνια, μόνο ως φάρσα μπορεί να αποκαλείται αυτός ο νόμος αναπτυξιακός".