Ο υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στον νομό Εύβοιας, ο κ. Πνευματικός, παραιτήθηκε από την υποψηφιότητά του λόγω μιας άστοχης δήλωσης. Η παρέμβαση του τέως πρωθυπουργού ήταν άμεση, όπως φάνηκε και από τα όσα υποστήριξε στο tik-tok απαντώντας σε μια εξοργισμένη κυρία, άρρωστη από λευχαιμία, Την κυρία Ρεγγίνα Μακέδου.
Ας σημειωθεί πως επί της ουσίας τα όσα είπε ο κ. Πνευματικός απασχολούν χιλιάδες επιστήμονες σε όλον τον κόσμο, όμως δεν μπορούν να ακούγονται σε προεκλογική περίοδο και παρεμπιπτόντως, γιατί προκαλούν τους πολλούς. Θα μπορούσε ο κ. Πνευματικός να υποστηρίξει τις απόψεις του σε σχετικά ιατρικά συνέδρια ή σε επιστημονικά περιοδικά. Όχι να θίγει τόσο λεπτά θέματα στα δέκα λεπτά μιας πολιτικής παρέμβασης 20 ημέρες πριν από τις εκλογές.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι η πρώτη φορά που στάθηκε άτεγκτος σε ζητήματα πολιτικής συμπεριφοράς ή προβολής απόψεων που ερεθίζουν το κοινό αίσθημα. Στο παρελθόν έθεσε εκτός Νέας Δημοκρατίας στελέχη της παράταξης που κινήθηκαν έξω από το δεοντολογικό πλαίσιο που αυτός έθεσε.
Και αυτή είναι μια από τις ουσιαστικές διαφορές του με τον Α. Τσίπρα που, όπως φάνηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα, την εκτίμησαν οι πολίτες.
Από την άλλη πλευρά, ο Α. Τσίπρας έχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έναν κατάδικο με 13-0 για παράβαση καθήκοντος. Έχει δεκάδες υβριστές καθ΄έξιν που δολοφονούσαν χαρακτήρες στο διαδίκτυο σχεδόν καθημερινά. Ίσως αυτό να ήταν και το μοναδικό προσόν τους και για αυτόν τον λόγο τους «τίμησε» ο Τσίπρας με μια θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματός του.
Ακόμα και τώρα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, επιμένει πεισματικά να κρατά στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης υποψήφιους βουλευτές που είναι οι εκλεκτοί του τουρκικού προξενείου. Δεν πτόησαν τον Α. Τσίπρα ούτε οι εσωκομματικοί τριγμοί στη Ροδόπη, ούτε το γεγονός πως έτσι αποξενώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ από ένα σημαντικό κομμάτι πολιτών που θα μπορούσαν να τον ψηφίσουν.
Αυτές οι συγκρίσεις μεταξύ των δύο ηγετών είναι που οδηγούν τη Νέα Δημοκρατία στην αυτοδυναμία και στον σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης. Σε ένα άλλο κόμμα πιθανόν ο κ. Πνευματικός να συνέχιζε την πολιτική του δραστηριότητα εν όψει των εκλογών. Άλλωστε, αυτά που είπε επιστημονικά ήταν αμφιλεγόμενα, καθώς τα υποστηρίζει όχι ευκαταφρόνητη ομάδα επιστημόνων. Ηθικά και πολιτικά όμως ήταν αδιανόητα και για αυτό ετέθη εκτός ψηφοδελτίων.
Στην πολιτική η ψήφος προκύπτει από τις συγκρίσεις. Ο ψηφοφόρος δεν αναζητεί το απόλυτο καλό, αλλά τo σχετικά καλύτερο για να το τιμήσει με την ψήφο του. Και στις συγκρίσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί θεαματικά του βασικού αντιπάλου του.
Αυτό δεν προέκυψε τώρα, από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Το εκλογικό αποτέλεσμα απλώς επικύρωσε, με τρόπο αδιαμφισβήτητο, αυτό που έδειχναν όλες οι δημοσκοπήσεις από το 2019 και μετά.
Και ο τρόπος που χειρίστηκε την υπόθεση Πνευματικού ο Κυριάκος απλώς επιβεβαίωσε την αποφασιστικότητα του στον τρόπο αντιμετώπισης ζητημάτων που προκαλούν τους πολίτες.