Ν. Παππάς: Δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω λιτότητα

Ν. Παππάς: Δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω λιτότητα

«Δεν υπάρχουν υπό αίρεση μέτρα. Δεν υπάρχει προνομοθέτηση, αλλά κανονική νομοθέτηση των μέτρων που πιθανόν θα φέρουν κάποια επιβάρυνση, αλλά και εκείνων που θα είναι αντίβαρα (αντίμετρα)», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο Νίκος Παππάς επανέλαβε, αυτό που είχε δηλώσει χθες στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, ότι, «όποιες παρεμβάσεις γίνουν θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Εξήγησε ότι, «ό,τι γίνει θα γίνει ταυτόχρονα. Οι ρυθμίσεις θα ισοφαρίζουν οποιαδήποτε επίπτωση θα έχουν τα μέτρα» και διευκρίνισε πως «οποιαδήποτε παρέμβαση θα έχει ισχύ από το 2019 και τα μέτρα θα ψηφιστούν τώρα».

Αναφορικά με το χρόνο κατά τον οποίο θα ψηφιστούν μέτρα και αντίμετρα από την ελληνική Βουλή, σημείωσε ότι αυτό θα γίνει μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών συζητήσεων (τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών αναμένονται στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα) και εξέφρασε την ελπίδα η νομοθέτηση να γίνει «μέσα στον Μάρτιο».

Σχετικά με τις λεπτομέρειες της χθεσινής συμφωνίας στο Eurogroup και τις συζητήσεις που θα λάβουν χώρα στην Αθήνα, ανέφερε ότι, «απαιτήσαμε και καταφέραμε την πολιτική συμφωνία για το πλαίσιο στο οποίο πρόκειται τα τεχνικά κλιμάκια να κινηθούν. Δεν μπορούν οι τεχνοκράτες να παρεκκλίνουν από την πολιτική συμφωνία».

«Άπαντες πείστηκαν ότι οι στόχοι πιάνονται. Η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πάνω από 2%», είπε και τόνισε ότι, «ακόμα και το ΔΝΤ σταμάτησε να επιμένει για νομοθέτηση μέτρων πριν από το 2018 και μετά το 2019. Μετονομάσαμε τα μέτρα σε μεταρρυθμίσεις», διευκρίνισε.

Επέμεινε ότι, «δεν πέρασαν οι αξιώσεις των δανειστών για περαιτέρω λιτότητα», συμπληρώνοντας πως «το πρόγραμμα προχωρά όπως έχει διαμορφωθεί τον περασμένο Ιούλιο».

Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν αντίμετρα για τη μείωση των συντάξεων, απάντησε ότι «ξεκινάμε με τη θέση ότι έχει ολοκληρωθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και όποιες παρεμβάσεις θα είναι οριακές. Τη δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για μείωση και κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν καταφέραμε να την ανατρέψουμε, όπως δώσαμε την 13η σύνταξη και την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

«Το δεδομένο είναι ότι όλα τα μέτρα που θα έχουν επίπτωση θα έχουν και αντίβαρο», επανέλαβε, εξηγώντας ότι, «ξεκινάμε τώρα τη διαπραγμάτευση και καλό θα είναι να μην προκαταβάλουμε το αποτέλεσμά της»

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι, «υπάρχει δυνατότητα δημοσιονομικών παρεμβάσεων οι οποίες θα αλλάξουν το μείγμα πολιτικής. Παρεμβάσεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν να μετατοπίσουμε τα βάρη από τους μη έχοντες στους έχοντες», ενώ παραδέχτηκε πως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα και η μείωση στην ενέργεια μπορούν να αποτελέσουν αντίμετρα στη μείωση του αφορολόγητου, που θα ισχύσει από το 2019.

Αναφορικά με τα εργασιακά εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η ελληνική πλευρά προσέρχεται στη συζήτηση με τα πλεονεκτήματα της Επιτροπής των Σοφών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου», καθώς και την αισιοδοξία ότι «θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις και δεν θα απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις».

Ξεκαθάρισε, επίσης ότι, «δεν έχουμε καινούρια συμφωνία για να έρθει για ψήφιση στη Βουλή.  Εφαρμόζουμε τη συμφωνία με τον ESM» και συμπλήρωσε πως «υπάρχει ελευθερία κινήσεων, όπως η εφάπαξ καταβολή της 13ης σύνταξης.

Ερωτηθείς αν θα νομοθετηθεί η 13η σύνταξη, αρκέστηκε να πει ότι, «αν πάνε καλά τα έσοδα θα την δώσουμε και του χρόνου», αλλά προς το παρόν αυτή δεν είναι μία συζήτηση που μπορεί να γίνει.

«Τα πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είναι το αντικείμενο της συζήτησης που ξεκινά τώρα και θα γίνει σε πολλαπλά επίπεδα», είπε σχετικά με την απουσία συμφωνίας για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από τη χθεσινή συμφωνία του Eurogroup, ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι, «τα 3 δισ. δεν μπαίνουν στο χρέος και δεν θα συμπεριληφθούν στα δημοσιονομικά».

Τέλος, άσκησε κριτική στην Νέα Δημοκρατία για την οποία σημείωσε ότι, «βρίσκεται σε vertigo πολιτικής» και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πει «ποια είναι η θέση της», σχετικά με τη χθεσινή συμφωνία.

Διαβάστε ακόμα:
- Ν. Παππάς: Το ΔΝΤ υποχώρησε μετά τη γενική κατακραυγή

Φωτογραφία: SOOC