«Για εμάς είναι γνωστό το νούμερο που θέλουμε, αλλά αν υπάρξουν άλλες απόψεις θα είμαστε υποχρεωμένοι να το συζητήσουμε», είπε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, στη Βουλή, δικαιολογώντας τις δύο τροπολογίες που εισήγαγε στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο ίδιος μίλησε για «οριακή πλειοψηφία» στο ΣτΕ και προσέθεσε ότι η απόφαση του Συμβουλίου δημιουργεί νομικό και συνταγματικό κενό!
«Είναι πρόδηλο ότι όποιος διαγωνισμός γίνει, θα γίνει από το ΕΣΡ», τόνισε ο κ. Παππάς, ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πέταξε το μπαλάκι προς την ΝΔ σχετικά με τα ποσά που θα πρέπει να εισπραχθούν. Όπως υποστήριξε θα «πρέπει να συζητήσουμε πως το τίμημα των 250 εκατ. ευρώ θα εισπραχθεί διότι αλλιώς θα είμαστε υπόλογοι», ενώ δήλωσε αποφασισμένος και «άδειες να δοθούν, και ΕΣΡ να συγκροτηθεί και χρήματα θα εισπραχθούν».
Τέλος, εξέφρασε την πίστη για σύγκλιση των κομμάτων στην επόμενη Διάσκεψη των Προέδρων, λέγοντας ότι «διαφαίνεται από πολλά κόμματα να ανταποκριθούν στην θεσμική τους υποχρέωση για συγκρότηση στο ΕΣΡ».
«Δεν πέφτει ο νόμος Παππά»
Νωρίτερα, ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε, ότι παρά τις αντιδράσεις της ΝΔ η κυβέρνηση θα επιμείνει στον όρο «αναστολή» για το νόμο και δεν προτίθεται να τον αποσύρει, ενώ άφησε αιχμές και για την απόφαση του ΣτΕ. Αμετανόητος ο κ. Παππάς, σχολιάζει η ΝΔ.
Πιο συγκεκριμένα, διεμήνυσε μέσω του ΣΚΑΪ ότι «δεν πέφτει ο νόμος Παππά, δεν έχει πέσει ο νόμος (…) Το ΕΣΡ θα εφαρμόσει τον νόμο 4339 (νόμος Παππά) για την αδειοδότηση», ενώ επέμεινε και στο νόμο – γέφυρα για τα κανάλια, αλλά και στον αριθμό «4» των αδειοδοτήσεων.
«Μένει ολόκληρος ο νόμος όπως είχε ψηφιστεί, η μόνη αλλαγή είναι ότι το 'αιτιολογημένη γνώμη'' του ΕΣΡ γίνεται ''σύμφωνη''» πρόσθεσε ο υπουργός Επικρατείας. Μπήκε σε αυτή τη διαδικασία πρόσκαιρο φρένο, ανέφερε, αλλά οδήγησε πλέον όλα τα κόμματα σε θέσεις λογικής. «Τυπικά δεν έχει καταπέσει ο διαγωνισμός (για την αδειοδότηση), συζητάμε επί των φημών» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.
Ο υπουργός ξεκαθάρισε δε, ότι παρά τις αντιδράσεις της ΝΔ η κυβέρνηση θα επιμείνει στον όρο «αναστολή» για το νόμο Παππά, και δεν προτίθεται να τον αποσύρει.
Ο κ. Παππάς άφησε αιχμές και για την απόφαση του ΣτΕ δηλώνοντας ότι «το ΣτΕ λειτούργησε στη συγκεκριμένη υπόθεση με ταχύτητα διαστημική, αντίθετα με άλλες περιπτώσεις… Εμείς φτάσαμε μισό βήμα πριν την τελική αδειοδότηση και ρύθμιση, διχάστηκε ο νομικός κόσμος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ έκανε λόγο για οριακή ψηφοφορία στην απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και μόνο τη διάταξη για την αρμοδιότητα του υπουργού να αδειοδοτεί κανάλια.
Οι δικές μας οι πράξεις, είπε ήταν πράξεις ανάγκης όλες. Δεν ήταν νόμιμη η σύνθεση του ΕΣΡ και πέφτανε τα πρόστιμα, υπήρχε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Αν συγκροτηθεί ΕΣΡ την επομένη εβδομάδα, που το ευχόμαστε ολόκαρδα, και μας εγγυηθεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κάνουμε διαδικασία αδειοδότησης, αν όμως μας πει ότι θέλει δυο χρόνια το πολίτικο σύστημα όλο, όχι μονό η κυβέρνηση, θα βρεθεί προ των ευθυνών.
«Διοργανώσαμε διαγωνισμό που εξασφάλισε το υψηλότερο δυνατό τίμημα για το δημόσιο» επέμεινε ο Νίκος Παπάς. Ο νόμος Παππά, πρόσθεσε, θέτει αυστηρότατες προϋποθέσεις για την εξασφάλιση άδειας, το τίμημα έρχεται τελευταίο.
«Δεν θα συγκυβερνήσει δια θεσμικού εκβιασμού η ΝΔ… Θέλει να νομοθετήσει η αξιωματική αντιπολίτευση… Αν δεν βρεθεί λύση για το ΕΣΡ θα είναι ακραία έκφραση θεσμικού εκβιασμού από τη ΝΔ» τόνισε ο υπουργός. Θα είναι τεράστιο το πολιτικό κόστος, αν μπλοκάρει τη συγκρότηση του ΕΣΡ.
«Είναι σαφές ότι από δω και πέρα το ΕΣΡ θα αδειοδοτεί τελεία και παύλα, οποιοσδήποτε διαγωνισμός θα γίνεται στο εξής από το ΕΣΡ, αλλά στοιχειώδη ρύθμιση θα πρέπει να κάνουμε» παρατήρησε ακόμη.
«Το ΕΣΡ θα εφαρμόσει τον νόμο 4339 για την αδειοδότηση… Το νόμο 4339 τον ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης και σε αρκετά άρθρα του τα κόμματα της αντιπολίτευσης, 9 από τα 16 άρθρα. Ψηφίζουμε νομό που η καρδιά του έχει ψηφιστεί και από κόμματα της αντιπολίτευσης, και εφαρμόσαμε το Σύνταγμα σε όλα τα στάδια» σημείωσε.
Αλέξανδρος Διαμάντης
Διαβάστε ακόμα:
- ΝΔ: «Ο κ. Παππάς παραμένει αμετανόητος»
- Στ. Θεοδωράκης: Ο κ. Παππάς επιμένει στον ρόλο του υπουργού-καναλάρχη