Ν. Ντιμιτρόφ: Αν ήταν μόνο το όνομα θα είχε λυθεί το πρόβλημα με την Ελλάδα

Ν. Ντιμιτρόφ: Αν ήταν μόνο το όνομα θα είχε λυθεί το πρόβλημα με την Ελλάδα

«Το όνομα αποτελεί μόνο τη μία πτυχή της διένεξης με την Ελλάδα. Αν ήταν μόνο ο προσδιορισμός στην ονομασία θα το λύναμε εύκολα το πρόβλημα» αναφέρει ο ΥΠΕΞ της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ σε συνέντευξη του στο σερβικό τμήμα του βαλκανικού τηλεοπτικού δικτύου Ν1.

Ο κ. Ντιμιτρόφ βρίσκεται στο Βελιγράδι για να συμμετάσχει σε πάνελ ευρωπαϊκής ΜΚΟ για τη συνεργασία στα Βαλκάνια ενώ δεν προβλέπεται συνάντηση του με τον ομόλογό του της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Στη συνέντευξή του στην τηλεόραση Ν1 αναφερόμενος στις συναντήσεις με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά τόνισε: «Διεξάγουμε σκληρές διαπραγματεύσεις για να λύσουμε μία διένεξη με την Ελλάδα που είναι τόσο παλιά όσο και η ανεξαρτησία της χώρας μας. Προσπαθούμε, εδώ και κάποιους μήνες, να διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν. Το θέμα αυτό για πολλά χρόνια είτε γινόταν αντικείμενο κατάχρησης είτε αγνοήθηκε. Κάποιες φορές πιστεύω ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση, άλλοτε πάλι ότι η λύση είναι ακόμη μακριά».

Ο κ. Ντιμιτρόφ επισήμανε ότι η προτάσεις Νίμιτς για το όνομα αποτελούν τη βάση των διαπραγματεύσεων. «Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς μας πρότεινε κάποιους προσδιορισμούς, Γκόρνα, Σέβερνα και άλλους, δεν αποκλείεται στην πορεία να προστεθούν κάποιοι νέοι προσδιορισμοί αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το τΙ θα συμφωνήσουμε με την Αθήνα» ανέφερε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ ενώ απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία ευαίσθητη φάση των διαπραγματεύσεων και όσο είμαστε αποκαλυπτικοί προς την κοινή γνώμη τόσο περισσότερο δυσκολεύουμε τη διαδικασία, διότι αν δεν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις τίποτε δεν είναι συμφωνημένο» επισήμανε ο κ. Ντιμιτρόφ. Εξέφρασε την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας του να λυθεί το πρόβλημα μέσα στο 2018 και επανέλαβε τη φράση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά ότι «η ιστορία θα πρέπει να αποτελεί σχολείο και όχι φυλακή».

Στην ερώτηση αν θα απομακρυνθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το κέντρο των Σκοπίων ο κ. Ντιμιτρόφ δήλωσε: «Έχουμε συστήσει μία επιτροπή στο υπουργείο Πολιτισμού που ασχολείται με ολόκληρο το σχέδιο εξαρχαϊσμού των Σκοπίων. Εξετάζει τι θα μπορούσε να γίνει αλλά ακόμη δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις. Έγινε ό,τι έγινε στο παρελθόν, τώρα θα πρέπει να δούμε αν έχει κάποια σημασία αυτό που έγινε. Εγώ δεν είμαι ευτυχισμένος όταν βλέπω η New York Times να χαρακτηρίζει τα Σκόπια "πρωτεύουσα του κιτς", θέλω η πόλη μου να είναι γνωστή από κάτι άλλο, όπως ήταν στο παρελθόν».

Ανέφερε επίσης ότι το 2014 ως στέλεχος του ΥΠΕΞ ήταν αντίθετος με το σχέδιο εξαρχαϊσμού των Σκοπίων εκφράζοντας δημόσια την άποψη ότι προσβάλει την συλλογική νοημοσύνη και συνείδηση.

Στην προτροπή της δημοσιογράφου της Ν1 να ακολουθήσει, στις συνομιλίες με τον κ. Κοτζιά, την ιδιαίτερη διπλωματία του Ίβιτσα Ντάστιτς που τραγούδησε στον Έλληνα υπουργό, ο κ. Ντιμιτρόφ απάντησε ότι οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες διαλύθηκαν σε πολύ μικρή ηλικία όταν διαπιστώθηκε ότι δεν διαθέτει ταλέντο. «Η μητέρα μου, η οποία είναι βιολίστρια, όταν προσπάθησε να μου μάθει να παίζω βιολί διαπίστωσε ότι δεν έχω ταλέντο. Έτσι, με μητρική στοργικότητα, μου συνέστησε να ασχοληθώ με κάτι άλλο στη ζωή μου. Νομίζω αν χρησιμοποιήσω αυτή την μέθοδο στην διπλωματία θα αποκτήσω μόνο εχθρούς και δεν θα έχει κάποιο θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα» συμπέρανε στην συνέντευξη του στην Ν1 ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ