Ως μια ασύμμετρη απειλή που ενδύεται το μανδύα της μετανάστευσης αλλά και ως μια ευθεία αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης περιέγραψε ο Νότης Μηταράκης τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα και με αποφασιστικότητα και έκανε λόγο για ένα οργανωμένο σχέδιο με 4 βασικές γραμμές άμυνας.
Όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, οι τέσσερις γραμμές άμυνας είναι οι εξής:
1. Φύλαξη συνόρων
2. Απελάσεις όσων δεν δικαιούνται προστασίας
3. Κλειστές δομές
4. Διεθνοποίηση της κρίσης στην ΕΕ και στα άλλα διεθνή φόρα
Την ίδια ώρα επιτέθηκε, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι σήμερα οι βουλευτές του βλέπουν τι σημαίνει φύλαξη συνόρων και μάλιστα σε ότι αφορά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Μου θυμίζει τη Βαρουφακειάδα του 2015 που λέγατε θα βάλετε βέτο σε όλα. Στο τέλος τα δεχτήκατε όλα και φτάσαμε στο 3ο Μνημόνιο. Αντίθετα εμείς στην πρώτη γραμμή διαπραγμάτευσης στην ΕΕ για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου. Η Ε.Ε. δεν λειτουργεί με λαϊκισμούς».
Παράλληλα, επισήμανε ότι χάρη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν βιώνουμε καταστάσεις 2015 δεν περνάνε δεκάδες χιλιάδες τα σύνορά μας κάθε μέρα. «Δεν περνάει κανείς, κρατάμε τη γραμμή άμυνας στα σύνορα, αλλά παραμένει το αίτημα χώρας μας για υποχρεωτικές αναλογικές μετακινήσεις σε χώρες Ε.Ε.», επισήμανε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Σε ότι αφορά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών είπε ότι εντός Μαρτίου θα αποχωρήσουν 11.200 άτομα τα οποία ακόμα απολαμβάνουν παροχές ενώ έχουν πάρει άσυλο, ενώ άλλοι 1000 θα φύγουν που είναι στα νησιά σε δομές και όσοι εισήλθαν το 2018 και πριν για ανθρωπιστικούς λόγους. Συνεπώς εξήγησε ότι περί τα 2000 άτομα θα φύγουν από τα νησιά του Αιγαίου μέσα στον Μάρτιο.