«Η Ελλάδα εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μια αυστηρή, αλλά δίκαιη, μεταναστευτική πολιτική που στηρίζεται στη φύλαξη των συνόρων και στον διαχωρισμό των προσφύγων που δικαιούνται προστασίας, βάσει του Διεθνούς Δικαίου που αυτονόητα η Ελλάδα πλήρως εφαρμόζει, από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες τους οποίους και απελαύνουμε, όπως προβλέπει η Εθνική και η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
Και η Ελλάδα τους τελευταίους 12 μήνες έχει επιτύχει ένα θετικό ισοζύγιο περισσότερων νόμιμων αναχωρήσεων από τη χώρα μας είτε με απελάσεις είτε με εθελοντικές επιστροφές είτε με μετεγκαταστάσεις από τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων», δήλωσε από την Κύπρο, όπου βρίσκεται, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας Νότης Μηταράκης.
Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που πραγματοποίησε με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Χάρη Γεωργιάδη, ο κ.Μηταράκης τόνισε ότι η κρίση στην ΕΕ δεν προέκυψε φυσικά λόγω του επικείμενου νέου Συμφώνου.
«Προέκυψε επειδή ακριβώς δεν υπάρχει σήμερα στο υπάρχον πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου η απαραίτητη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής. Γι' αυτό και η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα θεσμοθετήσαμε μια ισχυρή συμμαχία, τις χώρες της Μεσογείου τις MED5, που –μαζί με το φίλο Νίκο Νουρή– εργαζόμαστε για την επίτευξη ενός νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που θα ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες» εξήγησε.
Ο κ. Μηταράκης τόνισε ιδιαίτερα τρία σημεία:
«Το πρώτο σημείο είναι η εξωτερική διάσταση. Η αποτροπή των παράνομων εισόδων στην ΕΕ. Σε αυτό πρέπει να συντελέσει έναν βασικό ρόλο η Frontex, αλλά παράλληλα και η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών διέλευσης και προέλευσης.
Το δεύτερο –ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς– είναι να υπάρχει ένας κοινός ευρωπαϊκός αποτελεσματικός μηχανισμός απελάσεων, ώστε να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι χώρες μας δεν είναι οι πύλες εισόδου για τους λαθροδιακινητές.
Και τρίτον, επίσης ιδιαίτερα σημαντικό, είναι ότι η Ευρώπη πρέπει πλέον να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη.
Όλες οι χώρες της ΕΕ συμφωνούν ότι οι χώρες 1ης υποδοχής σηκώσαμε και σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος, αυτό τώρα πρέπει να μεταφραστεί στο νέο σύμφωνο. Να ακουστούν οι θέσεις της ισχυρής συμμαχίας των MED5 στον οποίο πλέον η Κύπρος παίζει έναν καταλυτικό ρόλο. Και όπως λέει και ο λαός μας στα δύσκολα μετράνε οι πράξεις».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας ευχαρίστησε τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για την ευγενική του πρόσκληση και τον φίλο, όπως τον χαρακτήρισε, Χάρη Γεωργιάδη «για την φιλοξενία σήμερα στο σπίτι μου, στο κομματικό μου σπίτι, το αδελφό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στην Κύπρο. Όπως γνωρίζετε η Ευρώπη αντιμετωπίζει από το 2015 και μετά μια έντονη μεταναστευτική κρίση που έχει επηρεάσει όλες τις χώρες της ΕΕ αλλά δυσανάλογα τις χώρες πρώτης υποδοχής. Όπως είναι η Ελλάδα, όπως είναι η Κύπρος, όπως είναι οι άλλες χώρες της Μεσογείου», ανέφερε.
Προηγήθηκε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο και κατάθεση στεφάνου στα Φυλακισμένα Μνήματα.
Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου, Νίκο Νουρή
Μετά το πέρας συνάντησης που είχε στο υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου, με τον Κύπριο ομόλογό του, αρμόδιο για τα ζητήματα προσφύγων και μεταναστών, Νίκο Νουρή, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα του παράγοντα της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας του 2016 στο σύνολό της και χωρίς διακρίσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας πρώτης υποδοχής. Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Η συνεπακόλουθη συμμόρφωση της Τουρκίας, με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ως προς την καταπολέμηση των δικτύων των λαθροδιακινητών και την αποδοχή επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία.
Αναγκαία συνθήκη είναι, επίσης, η επίτευξη της απαραίτητης αλληλεγγύης εκ μέρους όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ώστε να ελαφρύνεται το μεγάλο βάρος που επωμίζονται οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος.
Καθώς βρισκόμαστε στη δύσκολη διαπραγμάτευση για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, οι δύο χώρες υποστηρίζουμε ένα δίκαιο και ανθεκτικό κοινό ευρωπαϊκό σύστημα, με ισόποση κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών-μελών.
Και τα δύο αυτά στοιχεία, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης και την εξασφάλιση της απαραίτητης αλληλεγγύης, αναδείχθηκε με έμφαση από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μάλτα και τις χώρες μας, κατά την πρόσφατη Υπουργική Συνάντηση ως πέντε μεσογειακών κρατών-μελών πρώτης γραμμής στην Αθήνα.
Δεσμευθήκαμε να συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα την από κοινού προβολή των θέσεων και των ανησυχιών μας. Ταυτόχρονα, οι "5"- οι MED5, υπογραμμίσαμε τη σημασία της αποτελεσματικής προστασίας των συνόρων μας, που αποτελούν ταυτόχρονα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καθώς η ενίσχυση της εξωτερικής διάστασης, και κατά συνέπεια οι μειωμένες αφίξεις, αποτελούν το μόνο εχέγγυο για την αποφυγή δευτερογενών ροών, αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη των αναγκαστικών απελάσεων και της αποφυγής κατάχρησης των συστημάτων ασύλου και εν τέλει της ανάγκης για την επίδειξη αλληλεγγύης.
Είμαι αισιόδοξος ότι, η αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζουμε, Ελλάδα και Κύπρος, αποφέρει απτά αποτελέσματα προς όφελος των κοινωνιών μας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της.
Φίλε Νίκο, σ' ευχαριστώ θερμά για όλη την συνεργασία που έχουμε. Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής διαπραγμάτευσης».
Από την πλευρά του, ο κ. Νουρής δήλωσε:
«Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκα σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών τον φίλο υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Νότη Μηταράκη, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο συνοδευόμενος από υπηρεσιακό κλιμάκιο του υπουργείου του.
Είναι καλά γνωστό ότι Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ως κράτη μέλη πρώτης γραμμής, δεχόμενες μάλιστα το μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με τους υπόλοιπους εταίρους μας. Η σημερινή συνάντηση αποτέλεσε συνέχεια τόσο της προηγούμενης μου επίσκεψης στην Ελλάδα όσο και της πρόσφατης κοινής συνάντησης των πέντε μεσογειακών κρατών-μελών πρώτης γραμμής στην Αθήνα. Είχαμε την ευκαιρία να συνεχίσουμε την εξαιρετικά εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών για τη διαχείριση των υπέρμετρων μεταναστευτικών ροών, της διαφύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων, των οποίων Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν θεματοφύλακες. Ταυτόχρονα συζητήσαμε τρόπους επίτευξης των κοινών μας επιδιώξεων στα πλαίσια της συζήτησης για το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης και ιδιαίτερα απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της στο μεταναστευτικό έναντι όλων των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.
Πέραν της δεδομένης αδελφικής σχέσης των κυβερνήσεων των χωρών μας, η κοινή μας βούληση, οι επαφές και η συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των υπουργείων μας βεβαιώνουν τη συνέχιση και την εντατικοποίηση των προσπαθειών ώστε Κύπρος και Ελλάδα από κοινού να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στη διαχείριση των μείζονων ζητημάτων της μετανάστευσης και του ασύλου.
Φίλε Νότη, για ακόμη μια φορά σε καλωσορίζω στο υπουργείο Εσωτερικών και στην Κύπρο».