«Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στα άκρατα σημεία ευθυνοφοβίας και λαϊκισμού σε κάποιες περιπτώσεις» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, για τη στάση ορισμένων δήμων απέναντι στα μέτρα περιορισμού για τον κορονοϊό, που όπως είπε «κινήθηκαν παντελώς ανεύθυνα με ανεδαφικές ιδέες».
Όπως επισήμανε, μιλώντας «Θέμα 104,6», «κάποιοι δήμοι με μεγάλη σοβαρότητα βοήθησαν. Είχαν ευθύνη για τον κόσμο τους, για τη δικιά τους τοπική κοινωνία». Αντίθετα, «κάποιοι δήμοι κινήθηκαν παντελώς ανεύθυνα με ανεδαφικές ιδέες να νοικιάσουμε κρουαζιερόπλοια, λες και περισσεύουν τα εκατομμύρια, να νοικιάσουμε ένα κρουαζιερόπλοιο και να δίνουμε 100.000 ευρώ την ημέρα για να μείνουν μέσα δέκα άτομα. Και να είχαμε αυτά τα λεφτά, θα τα χρησιμοποιούσαμε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για την προστασία του τοπικού πληθυσμού», ανέφερε και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, έχουμε φτάσει στα άκρατα σημεία ευθυνοφοβίας και λαϊκισμού σε κάποιες περιπτώσεις».
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι τον Μάρτιο οι ροές ήταν ιδιαίτερα μειωμένες «σε σχέση με το 2019, αλλά και μετά από μία περίοδο οκτώ μηνών που συνολικά η αύξηση ήταν 86% στις αφίξεις» και συμπλήρωσε πως «για τεχνικούς λόγους αυτοί που φτάνουν από σήμερα δεν θα μπορέσουν για κάποιο διάστημα να υποβάλλουν αίτημα ασύλου, γιατί τα γραφεία ασύλου είναι κλειστά, λόγω κορονοϊού».
Ερωτηθείς σχετικά με τα έργα για τα κλειστά κέντρα στα νησιά, ο κ. Μηταράκης εξήγησε πως, λόγω των έκτακτων συνθηκών, τα συνεργεία και όσα συνεργεία υπάρχουν στις δομές, λειτουργούν με το 1/5 του προσωπικού, καθώς και ότι όλη αυτή η διαδικασία επηρεάζεται.
Σημείωσε, πως «στην Κω και στη Λέρο έχει ζητήσει η ίδια η περιφέρεια με κατεπείγον έγγραφο της να προχωρήσουμε στη δημιουργία κλειστών δομών, αντικαθιστώντας την ανοιχτή δομή» και πως «στη Σάμο το δημοτικό συμβούλιο έχει δεχθεί την ολοκλήρωση της κλειστής δομής που ήδη κατασκευάζεται» και ότι «στη Χίο και τη Λέσβο περιμένουμε ακόμα τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών».
«Αυτήν τη στιγμή εξακολουθεί να λειτουργεί η ΒΙΑΛ και η Μόρια. Για μένα είναι η χειρότερη δυνατή εναλλακτική αλλά εκ των πραγμάτων η μη λήψη από τις τοπικές κοινωνίες μίας ρεαλιστικής απόφασης οδηγεί στη συνέχιση της λειτουργίας αυτών των δυο μεγάλων ανοιχτών δομών», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε ότι «υπάρχει ένα πρόγραμμα φιλοξενίας στην ενδοχώρα το οποίο αυτή τη στιγμή έχει 25.000 θέσεις. Έχουμε στόχο να εκκενώσουμε 6.000 από άτομα τα οποία πλέον δεν δικαιούνται αυτής της παροχής»
Και προσέθεσε: «δημιουργούμε, φέτος άλλες 5000 θέσεις και του χρόνου άλλες 10.000 θέσεις διεσπαρμένες σε διαμερίσματα για να αποσυμφορήσουμε τα νησιά. Στόχος μας δεν είναι να γεμίσει η Ελλάδα δομές. Αλλά, να λειτουργεί το σύστημα ασύλου ταχύτερα και παράλληλα με τη φύλαξη των συνόρων να μειώσουμε τις ροές».