Η Ελλάδα σύντομα θα υποβάλει σχέδια προτάσεων για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος της πΓΔΜ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία τους επόμενους μήνες.
«Στη ζωή του, ο Μέγας Αλέξανδρος ... απέδειξε ότι πρέπει να κόβουμε τους "γόρδιους δεσμούς". Σε κάποιο σημείο θα πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια θέματα», ανέφερε στο Reuters ο Νίκος Κοτζιάς.
Παράλληλα, ερωτηθείς τι θα συνιστούσε πρόοδο για την Αθήνα αν η διαμάχη με τα Σκόπια δεν διευθετηθεί μέχρι τον Ιούνιο, απάντησε κατηγορηματικά: «Θα διευθετηθεί».
Ο Υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι υπάρχει νέο momentum από τη στιγμή που μια πιο μετριοπαθής κυβέρνηση ανέλαβε στα Σκόπια. «Θέλουμε λύση, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της περιοχής, θα φέρει σταθερότητα, ασφάλεια και οικονομική ανάπτυξη» πρόσθεσε ο Νίκος Κοτζιάς.
Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα προσχέδιο που μπορεί να αποτελέσει τη βάση των συνομιλιών. «Δεν θα είναι μόνο ένα ελληνικό κείμενο που θα περιλαμβάνει τις απόψεις μας, ούτε ένας έτοιμος συμβιβασμός. Θα είναι ένα κείμενο που πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε» ανέφερε.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ελπίζει το προσχέδιο αυτού του κειμένου να είναι έτοιμο το Φεβρουάριο.
«Επιτρέψτε μου να σας πω ένα παράδοξο. Ας υποθέσουμε ότι δεν καταλήγουμε σήμερα σε μια συμφωνία, ποιο όνομα έχει απομείνει;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς σε ερώτηση για την έλλειψη στήριξης. «Διεθνώς, θα παραμείνουμε με το σκέτο ''Μακεδονία'', συνεπώς δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτε και στις (διμερείς) μας σχέσεις θα παραμείνουμε με το «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», τόνισε και συμπλήρωσε: «Γραμματικά, είναι ένα όνομα που εξακολουθεί να περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία, που είναι σύνθετο και με χρονολογικό προσδιορισμό. Οπότε, κοροϊδεύουμε απλά τους εαυτούς μας με γλωσσολογικούς ακροβατισμούς».
Ερωτηθείς αναφορικά με τις διαδηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «είναι ενδείξεις δημοκρατίας. Και στις δύο χώρες, οι πολίτες που δεν συμφωνούν με έναν καλό συμβιβασμό δεν έχουν κακή πρόθεση» είπε, σημειώνοντας ότι «είναι απλά πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από μια διαφορετική σκοπιά, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό (υπόβαθρο) ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».
«Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την Ιστορία και να μάθουμε από αυτήν, αλλά να μην παγιδευτούμε σε αυτή» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς.