Ν. Κοτζιάς: Με «Μακεδονία» το όνομα της πΓΔΜ - Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία

Ν. Κοτζιάς: Με «Μακεδονία» το όνομα της πΓΔΜ - Αυστηρό μήνυμα σε Τουρκία

Στις προτάσεις που υπάρχουν για την ονομασία της πΓΔΜ αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν διάφορες ονομασίες στις συζητήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία», παραδέχθηκε ότι το Σύνταγμα των Σκοπίων «δεν μπορεί να αλλάξει εδώ και τώρα», ενώ επέμεινε ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα δώσει το σχέδιο συμφώνου έκτασης 20 σελίδων. 

«Είναι Άνω Μακεδονία, είναι Βόρεια Μακεδονία, είναι Μακεδονία του Βαρδάρη, είναι Μακεδονία Μπαρντάσκι», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alpha, εξηγώντας ότι υπάρχει μια συζήτηση όμως εκεί. «Το όνομα θα είναι λατινικό, θα είναι στα αγγλικά ας πούμε, και μετά εν δυνάμει να μεταφράζεται σε όλες τις γλώσσες. Αυτό νομίζω ότι θα είναι που θα επιθυμούσανε οι Σκοπιανοί».

Ο ίδιος είπε ότι θα επιθυμούσε μια πιο σύνθετη ονομασία. «Θα ήθελα να είναι ένα όνομα που ήδη ηχητικά και όπως το βλέπει κανείς θα αντιλαμβάνεται ότι είναι κάποια άλλη Μακεδονία, γεωγραφική οντότητα, όχι ιστορική, κληρονομία, από την ελληνική Μακεδονία».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Zoran Zaev, ότι έχουν κλείσει τρία από τα επτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό, ο κ. Κοτζιάς εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος λέγοντας ότι ήταν «μια αισιόδοξη έκφραση του κ. Zaev», προσθέτοντας ωστόσο ότι κάθε αισιοδοξία είναι θετική. 

Αφού επισήμανε ότι η πλευρά της πΓΔΜ είναι που αντιμετωπίζει πίεση για να μπει στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και ότι αυτή την πίεση την αξιοποιεί η ελληνική πλευρά, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ελπίζει πως μέσα στο Φεβρουάριο θα έχει δώσει ένα σχέδιο συμφώνου προς συζήτηση στην πλευρά των Σκοπίων, το οποίο θα έχει μέσα και τα ζητήματα που συνδέονται με το ονοματολογικό, αλλά και ένα ειδικό μεγάλο κεφάλαιο για τον αλυτρωτισμό.

«Έχω πει από την πρώτη στιγμή που έγινα υπουργός το ονοματολογικό είναι η συμπύκνωση αλυτρωτικών διαθέσεων ή προδιαθέσεων από την άλλη πλευρά, και μετά υπάρχει ένα μεγάλο μέρος που είναι όσον αφορά στην κοινή μας δράση, τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση και τον πολιτισμό μέχρι τη διασυνοριακή συνεργασία», υπενθύμισε. 

Όπως διευκρίνισε για το περιεχόμενο του συμφώνου, «το πρώτο κομμάτι το έχουμε έτοιμο. Και θα αφορά στο όνομα αλλά και στα παρεπόμενα του ονόματος. Δηλαδή, αυτό είναι, τι χρήση θα έχει αυτό το όνομα, εμείς είμαστε υπέρ της χρήσης διεθνώς και στο εσωτερικό. Διεθνώς τόσο όσον αφορά στους διεθνείς οργανισμούς όσον αφορά και στις διακρατικές σχέσεις. Άρα, έχουμε το όνομα, έχουμε τη χρήση του ονόματος, μετά έχουμε τα παράγωγά του. Που είναι η ταυτότητα, ενότητα και γλώσσα. Και έχουμε μετά μερικά επιμέρους ζητήματα, όπως είναι οι εμπορικές ονομασίες. Υπάρχουν πάρα πολλά εμπορεύματα ίδιου τύπου που φέρουνε την ονομασία Μακεδονία και από τις δυο πλευρές και θα πρέπει βέβαια αυτά να αλλάξουνε. Αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν θα το αντιμετωπίσουμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση».

Τόνισε ότι «όλα αυτά συνδέονται ασφαλώς και με το σύνταγμα της χώρας αυτής» πρόσθεσε ότι «οι φίλοι μου από τα Σκόπια πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται αλλαγή του συντάγματος. Δεν μπορούν και αυτή τη στιγμή να το κάνουν, δεν έχουν την πλειοψηφία για να το κάνουν». Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι «εμείς πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για να έχει μακρόχρονη σταθερότητα και να εμπεδωθεί και στο εσωτερικό αυτής της χώρας χρειάζεται συνταγματικές αλλαγές γιατί αλλιώς θα πέσουμε σε μελλοντικούς καβγάδες», διευκρινίζοντας όμως ότι «αυτοί που θέλουνε το σύνταγμα να αλλάξει εδώ και τώρα, ξέρουνε ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό».

Πιο αναλυτικά για την ονομασία της πΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι πλευρά των Σκοπίων θα ήθελε να κρατήσει το σκέτο Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά καταλαβαίνει ότι γεωγραφικά η Μακεδονία δεν είναι σκέτη δικιά τους. Η πλειοψηφία της Μακεδονίας είναι σε εμάς, είπε ο ΥΠΕΞ και τόνισε πως πρέπει να μετακινηθεί από τον αλυτρωτισμό που σημαίνει ότι κατανοεί ότι το έθνος τους δεν προέρχεται από την Μακεδονία του Μέγα Αλέξανδρου, από την αρχαιότητα, και ότι αυτή είναι κληρονομιά μόνο της Ελλάδας. Και θα πρέπει γενικά να εκφράσει το όνομα αυτή την πραγματικότητα.

Αυστηρό μήνυμα προς Τουρκία

Μετά την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στα Ίμια και το περιστατικό με το σκάφος του Λιμενικού, ο υπουργός Εξωτερικών απέστειλε αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θα απαντήσει ξανά ειρηνικά σε ένα παρόμοιο επεισόδιο. 

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι τα Ίμια είναι ελληνικά και για αυτό το ΥΠΕΞ τόνισε στην ανακοίνωσή του προς την Τουρκία ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν ξέρει γεωγραφία, ενώ χαρακτήρισε την όλη συζήτηση ως «τουρκική ανοησία» στην οποία ο ίδιος δεν συμμετέχει. Επισήμανε ότι η Τουρκία έχει γίνει πολύ νευρική και ότι στην περίπτωση των Ιμίων έφτασε στην «κόκκινη γραμμή» ή «και με κάποια έννοια την προσπέρασε», ενημερώνοντας ότι η Ελλάδα διαμήνυσε πως δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική συμπεριφορά από την πλευρά της. 

Ο υπουργός Εξωτερικών εκτίμησε ότι η Τουρκία είναι νευρική, γιατί δεν πάει καλά στη Συρία, σημειώνοντας ότι έχει το μέτωπο του Ιράκ ανοιχτό, με την Αρμενία έχει κλειστά τα σύνορα της και με την Κύπρο συμπεριφέρεται ως «καουμπόι» στα ανατολικά της Μεσογείου λόγω της ΑΟΖ.

Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, τόνισε ότι δεν πρέπει να ξαναγίνει περιστατικό όπως αυτό με το σκάφος του Λιμενικού και προσέθεσε: «Αυτό πρέπει να το ακούσουν και οι Τούρκοι, διότι όλο μιλάνε για προειδοποιήσεις. Εγώ τους έχω πει η Ελλάδα δεν είναι -το λέω με καλή έννοια για αυτές τις δύο χώρες, αλλά το λέω από την άποψη της συμπεριφοράς της Τουρκίας-ούτε Συρία ούτε Ιράκ. Είμαστε ένα συγκροτημένο κράτος, με καλή άμυνα, καλά αμυντικά συστήματα, καλούς συμμάχους, υψηλή διπλωματική χωρητικότητα».

Ο κ. Κοτζιάς αποκάλυψε ακόμα ότι η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει αποζημίωση από τους Τούρκους για τις ζημιές που προκάλεσαν στο ελληνικό σκάφος. «Είμαστε στην αναζήτηση μήπως πρέπει να πληρώσουν οι Τούρκοι» ανέφερε συγκεκριμένα και είπε πως έχει ζητήσει από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών να το εξετάσει.

Αναφερόμενος τέλος στον σύμβουλο του Erdogan, Yigit Bulut, που παρομοίασε «την Τουρκία με γίγαντα και την Ελλάδα με μύγα», ο κ. Κοτζιάς επισήμανε «το ότι είναι σύμβουλος του Erdogan, αυτό δεν τον κάνει ξύπνιο. Εξυπνάδα στην ανοησία» και προσέθεσε: «Δεν έχει δει ελέφαντες να τρέχουν επειδή είδαν ποντικό μπροστά τους».

Για Novartis: «Ας αποδείξουν ότι είναι αθώοι»

Τέλος, ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε πως δεν θα κάνει σχόλια δικαστικού χαρακτήρα και συμπλήρωσε: «Σκάνδαλα υπάρχουν. Και το περί δικαίου αίσθημα του λαού μας και το ηθικό πλεονέκτημα που θέλει να έχει ο ίδιος ο λαός, απαιτεί αυτά τα σκάνδαλα να πάνε για κάθαρση». Αν δεν εμπλέκονται, επισήμανε πως θα είναι ευτυχής να αποδείξουν την αθωότητα τους και ότι δεν εμπλέκονται, ενώ ανέφερε πως ο ίδιος θα ψηφίσει για μια εξεταστική επιτροπή και θα στηρίξει τη διαδικασία αυτή.