Υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και πΓΔΜ συναντούνται επί ένα διήμερο, στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συζητήσουν για τη διασυνοριακή συνεργασία.
Η τετραμερής διάσκεψη της Θεσσαλονίκης γίνεται με πρωτοβουλία του κ. Κοτζιά και έχει ως στόχο την ενίσχυση του διαλόγου και τη διερεύνηση προοπτικών περαιτέρω διασυνοριακής συνεργασίας για το συντονισμό και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων όπως η προσφυγική και η μεταναστευτική κρίση.
#Thessaloniki Quadrilateral Mtng on cross-border cooperation,2nd day: #RefugeeCrisis,combating #trafficking networks pic.twitter.com/mP9p7tD1C4
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) April 22, 2016
Μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της τετραμερούς συνάντησης , ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
"Νομίζω ότι κάναμε ένα βήμα μπροστά στη συνεργασία μας με τους βόρειους γείτονές μας. Η σημερινή και η αυριανή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Εσωτερικών των τεσσάρων χωρών είναι άλλη μία δική μας πρωτοβουλία. Ξέρετε ότι κάποιοι από εδώ είναι καλεσμένοι και στη Ρόδο, τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, όπου οργανώνουμε μία διεθνή συνάντηση με αραβικές χώρες για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το κύριο αντικείμενο της συζήτησής μας ήταν η διασυνοριακή συνεργασία, όχι μόνο στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και στα ζητήματα που αφορούν στα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη συνεργασία στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα καθώς και στον τομέα της εκπαίδευσης.
Πρέπει να σημειώσω εδώ, ότι κουβεντιάσαμε και για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να πάρουμε σε σχέση με τρίτα κράτη αλλά και για τη στάση που τηρούν οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κουβέντα έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα. Ακούστηκε σειρά προτάσεων. Συμφώνησαν όλες οι πλευρές με τις βασικές προτάσεις που κάναμε εμείς.
Συνεχίζουμε αύριο με πιο εξειδικευμένα ζητήματα, της αστυνομικής συνεργασίας και της μάχης ενάντια στην τρομοκρατία. Και συμφωνήσαμε στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης ότι αυτή, η με αυτόν τον τρόπο δομημένη συνάντηση των κρατών που έχουν κοινά σύνορα στη Βαλκανική, θα επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, δηλαδή θα πάρει ένα θεσμικό, σταθερό χαρακτήρα".