Διηγήσεις, σενάρια και προκλητικά πολλές και ασυνήθιστες θεσμικές, νομικές και πολιτικές ανορθογραφίες σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση, διαπιστώνει ο πρώην Πρόεδρος του Συνασπισμού για την υπόθεση Novartis. O Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας στην athensvoice αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό», πολιτική υποκρισία και θεσμική αναξιοπιστία, σχολιάζοντας τις Προανακριτικές Επιτροπές.
Πιστεύετε ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, στοιχειοθετούν τις κατηγορίες κατά των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis;
«Σε κάθε ανακριτική διαδικασία τίποτα δεν γίνεται εκ των προτέρων αβασάνιστα αποδεκτό. Οι μάρτυρες, φανεροί ή προστατευόμενοι, και τα άλλα αποδεικτικά τεκμήρια ελέγχονται βασανιστικά πριν υιοθετηθούν. Εδώ υπάρχουν διηγήσεις και σενάρια, ενώ είναι υπό αναζήτηση το τεκμήρια απόδειξης. Είναι προκλητικά πολλές και ασυνήθιστες οι θεσμικές, νομικές και πολιτικές ανορθογραφίες σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση».
Αποδίδεται δικαιοσύνη στις Επιτροπές ή πλήττεται ο πολιτικός αντίπαλος; Κάθαρση ή εκκαθάριση;
«Όσο υπάρχει ο αμαρτωλός Νόμος περί ευθύνης Υπουργών θα ανακυκλώνονται πολιτική υποκρισία και θεσμική αναξιοπιστία. Όσο κοινοβουλευτικές επιτροπές λειτουργούν με κομματική πειθαρχία, αρχηγικό κομματισμό και «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό», δεν είναι θεσμικά όργανα με δικαστικές αρμοδιότητες, αλλά κομματικά εργαλεία με επικοινωνιακές σκοπιμότητες».
Ωφέλησε κατά την γνώμη σας τον τόπο η παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο;
«Από το υπαρκτό σκάνδαλο Κοσκωτά, φάνηκε ότι το πολιτικό σύστημα δεν θέλει και δεν μπορεί να αυτοκαθαρθεί. Ούτε να λογοδοτήσουν οι εκάστοτε κυβερνώντες, ούτε να αναλάβουν ευθύνες με κυρώσεις. Σε όλες τις χώρες του κόσμου έχουν παραπεμφθεί, αθωωθεί ή καταδικασθεί, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί, Πρόεδροι κρατών. Οι ευθύνες όλων, αρχόντων και πολιτών, είναι στοιχείο συλλογικής, ιστορικής αυτογνωσίας και πραγματικής δημοκρατικής ταυτότητας».
Πηγή: athensvoice.gr