Την ανάρτηση των οριστικών πινάκων για τις προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στη Βουλή. Όπως υπογράμμισε αυτό θα γίνει σήμερα και αφορά τους Οριστικούς Πίνακες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης 3ΕΑ και 4ΕΑ.
Όσον αφορά το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, η κα Κεραμέως είπε ότι «φιλοδοξία μας να βάζουμε τον πήχη ολοένα και ψηλότερα, να επενδύσουμε στο ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης γιατί αυτή είναι η Ελλάδα της δημιουργίας που θέλουμε να υπηρετήσουμε». Στη φράση αυτή περικλείεται, σύμφωνα με την ίδια, η φιλοσοφία του πολυνομοσχεδίου, το οποίο συζητείται σήμερα και ψηφίζεται αύριο από την Ολομέλεια της Βουλής.
Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, όπως η ίδια προανήγγειλε, θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, μετά από εκτενή διαβούλευση με όλους τους φορείς. «Η αξιολόγηση είναι μοναδική ευκαιρία για εμπέδωση της εμπιστοσύνης στο δημόσιο σχολείο», σημείωσε εξάλλου με νόημα. « Στη χώρα μας η αξιολόγηση έχει πολεμηθεί όσο λίγες μεταρρυθμίσεις και δυστυχώς εξακολουθεί να δυσφημίζεται ακόμα και σήμερα. Η συστηματική αξιολόγηση όλων των συντελεστών της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την βελτίωση κάθε εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον εντοπισμό αναγκών και αδυναμιών που θέτουν τα ίδια τα σχολεία. Υπάρχουν πολλά φωτεινά παραδείγματα σχολείων και άοκνες προσπάθειες φωτισμένων εκπαιδευτικών με μεράκι και όραμα που η ανάδειξη τους μπορεί να συμβάλει καίρια στην αλλαγή του παραδείγματος στην δημόσια εκπαίδευση», προσέθεσε η Υπουργός Παιδείας.
Ειδική μνεία έκανε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την εισαγωγή των Αγγλικών στο νηπιαγωγείο. Ειδικότερα, τόνισε ότι υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι η δεύτερη γλώσσα αυξάνει δυνατότητα της γνώσης και της μητρικής γλώσσα των παιδιών. «Είναι παγκόσμια τάση η εκμάθηση ξένων γλωσσών να εισάγεται όλο και σε μικρότερες ηλικίες από τρεις χώρες στην Ευρώπη έχουμε φτάσει πλέον σε 14 χώρες το 2019 ανάμεσα σε άλλες στο Βέλγιο τη Βουλγαρία την Εσθονία την Πορτογαλία την Κύπρος την Φιλανδία την Μάλτα και άλλες», υπογράμμισε η Υπουργός Παιδείας και παράλληλα υπενθύμισε ότι τα περισσότερα ιδιωτικά νηπιαγωγεία έχουν εισάγει εδώ και χρόνια δραστηριότητες στην αγγλική. «Ακούσαμε σε αυτή την αίθουσα από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο κάποιο άλλο ειδικό, κρυμμένο συμφέρον εξυπηρετεί, ότι αποτελεί επιταγή των αμερικανικών πανεπιστημίων. Στις θεωρίες συνωμοσίας απαντάμε με στοιχεία, απαντάμε με έρευνες , απαντάμε με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών των οποίων η χώρα μας είναι μέλος. Ένα στόχο υπηρετούμε να δώσουμε περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας», υπογράμμισε κλείνοντας.