Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει νωρίτερα η νέα σχολική χρονιά, στις αρχές Σεπτεμβρίου, άφησε ανοιχτό η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δίνοντας παράλληλα περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίον θα ανοίξουν τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια στις 10 Μαΐου.
«Yπάρχει ενδεχόμενο να αρχίσουμε νωρίτερα τα σχολεία, εντός Σεπτεμβρίου, θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Κεραμέως και τόνισε ότι ο λόγος που τα σχολεία μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα είναι για να κερδηθεί περισσότερος χρόνος, καθώς φέτος ήταν κλειστά σχεδόν όλη τη χρονιά.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υπουργός Παιδείας τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς, ενώ σημείωσε πως ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών έγινε σε τρεις φάσεις:
- Στο πρώτο στάδιο πήγαν οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, με ανταπόκριση της τάξης του 58% των εκπαιδευτικών.
- Στο δεύτερο πάνω από 11.000 οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μέσα από την αξιοποίηση των αδιάθετων δόσεων, και από χθες άνοιξε η πλατφόρμα σε όλους τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί για να κλείσουν ραντεβού.
Για το ασφαλές άνοιγμα των δημοτικών και των γυμνασίων, επισήμανε ότι χάρη στη διενέργεια των self - tests στα λύκεια εντοπίστηκαν άτομα τα οποία ήταν ασυμπτωματικοί, πριν μεταβούν στα σχολεία. Όπως είπε, έχουν βγει θετικά 1.753 δείγματα από μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό.
«Έχουμε παραπάνω από 1% των τμημάτων της χώρας τα οποία είναι κλειστά. Όταν ένα κρούσμα επιβεβαιώνεται ως θετικό κλείνει όλο το τμήμα. Έχουμε πάνω από 2% των σχολείων της χώρας τα οποία επίσης είναι κλειστά, βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ» τόνισε.
Συμπλήρωσε επίσης ότι τα μέτρα που θα τηρούνται στο άνοιγμα των υπολοίπων εκπαιδευτικών βαθμίδων θα είναι ίδια με τα ισχύοντα στα Λύκεια, όπως ο αερισμός των χώρων, η χρήση αντισηπτικών και η τήρηση αποστάσεων, κ.α.
Για την απόφαση να μη γίνουν φέτος οι προαγωγικές και οι απολυτήριες εξετάσεις τόνισε ότι οι λόγοι ήταν: πρώτον γιατί καταλαβαίνουμε τη γενικευμένη πίεση στην εκπαιδευτική κοινότητα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας και δεύτερον ότι μάς δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουμε περισσότερο δια ζώσης στην ύλη και με βάση και τις οδηγίες που έχουν δοθεί για την προτεραιοποίηση της ύλης θέλουμε να αξιοποιήσουμε αυτό τον πολύτιμο χρόνο για να μπορέσουν τα παιδιά μας να εμβαθύνουν περισσότερο στην ύλη.
Για τα πανεπιστήμια, δήλωσε ότι βήμα – βήμα ανοίγουν οι δραστηριότητες και τόνισε ότι η επιτροπή ειδικών είχε εισηγηθεί το εαρινό εξάμηνο να γίνει εξ αποστάσεως, διευκρινίζοντας ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί η δυνατότητα για επιλογή ως προς τις εξετάσεις στα πανεπιστήμια είτε να γίνουν δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως.
Πάντως, όπως διευκρίνισε δεν έχει συζητηθεί ακόμη το ζήτημα στην επιτροπή.
Για την αστυνόμευση στα ΑΕΙ υπογράμμισε πως ο νόμος θα εφαρμοστεί, ενώ η αναβάθμιση των ελάχιστων βάσεων εισαγωγής έχει αρχίζει να υλοποιείται.
«Υπήρχε, τόνισε συστημική παραβατικότητα, εστίες παραβατικότητας σε κάποια πανεπιστήμια της χώρας εμποδίζοντας φοιτητές και καθηγητές, γι’ αυτό θεσπίσαμε την ομάδα προστασίας των πανεπιστημίων αλλά και την ελεγχόμενη είσοδο. Η εφαρμογή του νέου πλαισίου θα γίνει σε διάφορα στάδια», τόνισε.
Νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σχετικά με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων σημείωσε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις φέτος, καθώς και ότι θα υπάρξει παράταση του σχολικού έτους μέχρι τις 11 Ιουνίου για τα γυμνάσια και λύκεια, ενώ στις 14 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για γενικά λύκεια και 15 Ιουνίου για επαγγελματικά λύκεια.
Το σχολικό έτος θα παραταθεί ως την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία
Όπως και στο Λύκειο, και στα Δημοτικά Σχολεία και τα Γυμνάσια θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι δυο φορές την εβδομάδα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.