Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνισε σήμερα «ότι έφτασε πλέον η ώρα να δούμε σοβαρά τον ακαδημαϊκό χάρη της χώρας» ενώ για τον τρόπο λειτουργίας του υπό σύσταση αστυνομικού σώματος για τα Πανεπιστήμια είπε ότι θα είναι «προληπτικός και αποτρεπτικός».
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα, η υπουργός Παιδείας ανέφερε για το νέο αστυνομικό σώμα ότι θα λειτουργεί σε τρία βασικά επίπεδα. Θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο για τις εστίες παραβατικότητας που υπάρχουν σε κάποια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, θα λειτουργεί προληπτικά και αποτρεπτικά για την εκτέλεση αξιόποινων πράξεων, ενώ θα έχει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με την αστυνομία, ώστε να επεμβαίνουν πιο γρήγορα όταν χρειάζεται.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η παρουσία του υπό σύσταση αστυνομικού σώματος δεν αφορά σε όλα τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά σε συγκεκριμένα που παρατηρούνται συχνά φαινόμενα παραβατικότητας.
Για την εκπαιδευτικό νομοσχέδιο
Για το ευρύτερο πλαίσιο του πρόσφατου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι «φέρνει την κοινή λογική». Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι λογικό να εισάγονται φοιτητές στα ΑΕΙ με βαθμό 0,6 ή λευκή κόλλα, κοροϊδεύουμε και τον ίδιο τον φοιτητή παραπλανώντας τον ότι είναι σε έναν δρόμο χωρίς όμως προοπτική. Επιπλέον, αυτός που έχει εισαχθεί με αυτόν τον βαθμό είναι αμφίβολο ότι θα αποφοιτήσει κιόλας».
Επιπλέον, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι «έχει έρθει η ώρα να δούμε σοβαρά τον ακαδημαϊκό χάρη της χώρας», αναφερόμενη στα τμήματα πανεπιστημίων και συμπλήρωσε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση με βουλευτικές τροπολογίες άνοιγε τμήματα».
Για το πιθανό κλείσιμο των σχολείων
Για την πιθανότητα να κλείσουν εκ νέου τα σχολεία, η υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε βέβαιη ότι τα σχολεία δε θα κλείσουν, καθώς το πρόβλημα της μετάδοσης του ιού εκεί δεν είναι μεγάλο. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει εισήγηση για το κλείσιμο των Γυμνασίων και των Λυκείων. Σε ερώτηση αν θέλει να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Εξαδάκτυλου, ο οποίος πρότεινε να κλείσουν τα γυμνάσια, είπε ότι πρόκειται για μεμονωμένες δηλώσεις τις οποίες δε σχολιάζει.
Επιπρόσθετα, η υπουργός κάλεσε εκπαιδευτικούς και μαθητές άνω των 16 ετών να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στην πλατφόρμα εθελοντικής εξέτασης, ενώ δίνεται η δυνατότητα να εξεταστούν όσες φορές θέλουν. Όπως είπε, υπάρχουν 486 σημεία στη χώρα για την εξέταση και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 20.000 έλεγχοι. Επιπλέον, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Είναι όπως εξήγησε ένα σημαντικό στοιχείο αφού δίνει την αντίστοιχη εικόνα των ασυμπτωματικών φορέων.
Τέλος, αναφερόμενη στους εκπαιδευτικούς που απουσιάζουν διότι ανήκουν σε ευπαθή ομάδα, αυτοί έχουν αντικατασταθεί από αναπληρωτές καθηγητές που έχουν 3μηνη σύμβαση. Εξήγησε ότι ο λόγος που είναι 3μήνη είναι «για να καλύψουμε τα κενά και να μη φορολογούνται οι πολίτες για δύο καθηγητές σε μια θέση».