Στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου για την Παιδεία αναφέρθηκε η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή. Μίλησε συγκεκριμένα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της αυτονομίας των ελληνικών πανεπιστημίων, ενώ ειδική μνεία έκανε στα εργαστήρια δεξιοτήτων τα οποία εισάγονται υποχρεωτικά στο ωρολόγιο πρόγραμμα με στόχο να αλλάξουν άρδην το σχολείο.
Παράλληλα αποκάλυψε ότι θα εκδοθούν κοινά προγράμματα σπουδών ανάμεσα σε ελληνικά πανεπιστήμια και εγνωσμένου κύρους ξένα πανεπιστήμια. «27 κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια μεταξύ των οποίων το Harvard, το Prinston, το Columbia, το Tufts έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με τα ελληνικά πανεπιστήμια. Όλα αυτά ήταν να έρθουν στις 28 Μαρτίου αλλά η πανδημία μας πρόλαβε», σημείωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι θα γίνουν τηλεδιασκέψεις με τα ιδρύματα της αλλοδαπής.
Σε ότι αφορά στους στόχους του Υπουργείου εξήγησε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ιδρύματα πιο ελεύθερα, πιο αυτόνομα, πιο εξωστρεφή. «Ενισχύουμε την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων αυτόνομων για κάθε πανεπιστήμιο. Χωρίς έγκριση υπουργού. Απεμπολούμε εξουσίες προς όφελος των πανεπιστημίων μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, επισήμανε ότι πλέον το σχολείο κάνει μια στροφή σε κάτι πιο σύγχρονο, μέσω κυρίως των εργαστηριακών δειξιοτήτων. «Δίνουμε έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα στους μαθητές: ήπιες δεξιότητες, δεξιότητες ζωής και δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης, όπως ενδεικτικά η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η συνεργασία, η επικοινωνία, η ευελιξία και προσαρμοστικότητα, η πρωτοβουλία, η οργανωτική ικανότητα, η ενσυναίσθηση και οι κοινωνικές δεξιότητες, η επίλυση προβλημάτων, ο ψηφιακός και τεχνολογικός προγραμματισμός», υπογράμμισε.
Νωρίτερα, πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης επιχείρησε να δυναμιτίσει τη συνεδρίαση, καλώντας την Υπουργό να απαντήσει εάν έχουν εκδοθεί εγκύκλιοι σχετικά με την μη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων. Όπως είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας το νομοσχέδιο κατατέθηκε σε μια περίοδο που επικρατεί κοινωνική αναταραχή στον χώρο της εκπαίδευσης και κάλεσε την Υπουργό να απαντήσει αν τα παιδιά του δημοτικού θα σχολάσουν το μεσημέρι ή θα υπάρξει η λειτουργία του ολοήμερου σχολείου. Τελικά, τον λόγο πήρε η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία του εξήγησε ότι έχει αποσταλεί ήδη εγκύκλιος στα σχολεία, ώστε να ενημερωθούν οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ότι τα ολοήμερα θα παραμείνουν κλειστά.