Η Κύπρος επιθυμεί πιο άμεση εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες να τερματιστεί η δεκαετής διαίρεση του νησιού, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί - και πρέπει - να συμβάλει αποφασιστικά στην επανέναρξη των συνομιλιών, πάντα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.
«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και η επίλυσή του επηρεάζει άμεσα την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.
Η Κύπρος χωρίστηκε μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Η διαίρεσή της αποτελεί πηγή τριβής μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η τουρκική πλευρά ήθελε πάντα να κρατήσει την εμπλοκή της ΕΕ σε επίπεδο ειρηνευτικών συνομιλιών, θεωρώντας το μπλοκ προκατειλημμένο επειδή τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα είναι κράτη μέλη, σε αντίθεση με το αποσχισθέν από την Τουρκία βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο αναγνωρίζεται ως κράτος μόνο από την Άγκυρα.
Ο τελευταίος γύρος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών κατέρρευσε το 2017.
Ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνοκυπριακή πλευρά στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε ότι η ΕΕ διαθέτει τα «εργαλεία και τα κίνητρα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για τον κυπριακό λαό, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ένωση».