Tις καθημερινές παράνομες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας καθώς και τo μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, σχολίασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Συρία».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό της Κύπρου Σίγμα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «οι καθημερινές παράνομες ενέργειες ή και δηλώσεις της Τουρκίας και ειδικότερα του Τούρκου Προέδρου δεν γίνονται τυχαία. Έχουμε πει από την αρχή ότι θα αξιοποιήσουμε εκείνα τα μέσα που θεωρούμε ότι έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα και που μπορούν να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα».
Ο Κύπριος ΥΠΕΞ τόνισε πως «θα υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο για τη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία δεν επηρεάζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία. Πλέον αγγίζει και άλλα κράτη. Κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και γειτονικά κράτη», για να προσθέσει πως «η θεωρία που υπάρχει είναι ότι αυτή η αναθεωρητική πολιτική της, εάν συνεχιστεί θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και δυσκολίες στην περιοχή αλλά και στην ίδια την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Χριστοδουλίδη εξήγησε πως «υπάρχει μια σοβαρή διάσταση της κρίσης στη Λιβύη. Eίναι μια πρωτοβουλία που υπάρχει από πλευράς Γερμανίας, να γίνει μια σύνοδος έτσι ώστε να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός και να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν συνθήκες για επιστροφή της χώρας σε συνθήκες ομαλότητας. Δεν θέλουμε η Λιβύη να μετατραπεί σε μια νέα Συρία. Αυτή η πρωτοβουλία της Γερμανίας που είναι σε προχωρημένο στάδιο, αντιλαμβάνεστε ότι έχει σοβαρότατα προβλήματα αυτή τη στιγμή λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Γιατί ενισχύοντας στρατιωτικά και υπογράφοντας το μνημόνιο, δυσκολεύει τις πολιτικές συνθήκες. Όλα αυτά θα συζητηθούν με λεπτομέρειες την Πέμπτη και την Παρασκευή».
Τέλος, ο κ. Χριστοδούλιδης ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα πως «το θέμα είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν είναι μόνο το θέμα της Λιβύης. Η Λιβύη χρησιμοποιήθηκε από πλευρά Τουρκίας για πετύχει αυτή την αναθεώρηση. Αυτό επηρεάζει πολλές περιοχές. Σ'' όλα αυτά χρειάζεται μια συλλογική προσέγγιση».
Φωτογραφία: Intimenews.gr