Με την επίκληση του Παύλου Μπακογιάννη επιχείρησε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης να υπερασπιστεί τις αλλαγές που προωθεί στην ιδιωτική εκπαίδευση, διαβάζοντας άρθρο του πρώτου από το 1977 υπέρ της μονιμότητας των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία.
Μιλώντας ο κ. Φίλης στην έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση σημείωσε ότι οι αιτιολογημένες απολύσεις εκπαιδευτικών θεσπίστηκε επί κυβέρνησης Καραμανλή με υπουργό τον Γεώργιο Ράλλη, ενώ προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εισηγείται λιγότερα από όσα ο Παύλος Μπακογιάννης.
«Η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει το φως το αληθινό του φιλελευθερισμού. Θα πρέπει όμως να απαντήσει στο καραμανλικό της παρελθόν», τόνισε χαρακτηριστικά, δίχως πάντως να μιλήσει για τα κενά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, αλλά και τα όσα έλαβαν χώρα στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Αντιθέτως, επανήλθε στις υποσχέσεις για προσλήψεις εκπαιδευτικών, εκτιμώντας ότι θα προσληφθούν 20.800 αναπληρωτές. «24.000.000 βιβλία έχουν πάει από τα μέσα Αυγούστου στα σχολεία. Αυτό το αυτονόητο δεν ήταν αυτονόητο όταν στις εποχές της Άννας Διαμαντοπούλου τα σχολεία λειτουργούσαν με φωτοτυπίες», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, επιχείρησε να εξηγήσει ότι όσα προτείνει έχουν προκύψεις ως συμπεράσματα από το εθνικό διάλογο, ενώ σημείωσε ότι πίσω από την λέξη αριστεία διακυβεύονται διαφορετικές αντίθετες πολιτικές.
«Την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα ανόρθωσης της αξιοπιστίας εκπαίδευσης δημόσιας και ιδιωτικής με την ανόρθωση του λειτουργήματος των εκπαιδευτικών, αυτή την απόφαση δεν θα την πάρουμε πίσω. Θα την θέσουμε στην κρίση της ελληνικής βουλής όσο και αν αλλά συμφέροντα δημιουργούν παρενέργειες. Η κυβέρνηση έχει την πρωτοβουλία για όσους έχουν όνειρα φθινοπωρινής νυκτός», είπε ακόμα ο Υπουργός Παιδείας.
Τέλος, σχετικά με τους ελέγχους που έχουν γίνει στα ιδιωτικά σχολεία ανακοίνωσε ότι από τα μέχρι σήμερα στοιχεία σε σύνολο 219 σχολείων το 27% είχαν προβλήματα ως προς τις κτιριακές προϋποθέσεις. «Εμείς όμως δεν θα αφήσουμε την λειτουργία των κτιρίων των ιδιωτικών στο έλεος των παρανομιών», κατέληξε.
Αλέξανδρος Διαμάντης