Ο Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας υποστήριξε πως η Μακεδονία δεν είναι μια και ελληνική καθώς και ότι η δήλωση αυτή «εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός» ενώ πρόσθεσε με έμφαση ότι «η ελληνική Μακεδονία» δεν ήταν καν ελληνική αλλά έγινε με ανταλλαγές πληθυσμών.
Με αυτή τη θέση και με αναφορές σε διεθνή προβλήματα που λύνονται με «αντιεθνικιστική πολιτική» ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ουσιαστικά τη συνολική θέση του κόμματός του και της κυβέρνησης του αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν θέματα άμεσα συνδεδεμένα με τις πάγιες ελληνικές θέσεις κυρίως όμως τα πιστεύω και τις ιστορικές αναφορές των πολιτών της χώρας
Θέτοντας θέμα αλυτρωτισμού από την πλευρά των Ελλήνων (που σημειωτέον σύμφωνα με τη συμφωνία των Πρεσπών δύναται να οδηγήσει ακόμη και στην επιβολή ποινών σε όποιον κάνει σχετικές αναφορές) έφθασε στο σημείο να αμφισβητεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ως Ελληνική, υποστηρίζοντας πως έγινε με ανταλλαγές πληθυσμών κυρίως την περίοδο 1921-22 με τους πρόσφυγες μικρασιάτες.
«Η Μακεδονία δεν είναι μία και ελληνική. Η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική» δήλωσε προσθέτοντας πως «Υπάρχουν πολλές Μακεδονίες, οι Μακεδονίες των άλλων, που ρητά καθορίζονται στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου με την υπογραφή τη δική μας, την ελληνική» και εν συνεχεία ανέφερε:
«Όταν, λοιπόν, ακούμε την ιαχή «Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική», αυτή εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός, ως αμφισβήτηση συμφωνιών διεθνών της χώρας. Ίσως να μην ακούγεται καλά, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα, η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική».
«Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, έγινε ελληνική γιατί πληθυσμιακά η Μακεδονία μέχρι το έχει 1912 -13 και 1921- 22 που ήρθαν οι πρόσφυγες δεν είχε πλειοψηφία ελληνική, παρά μόνο σε ορισμένες ζώνες στο νότο» συνέχισε καταλήγοντας ότι :«Έγινε, λοιπόν, ελληνική, μέσα από τις ανταλλαγές, μέσα από τις δύσκολες περιπέτειες που ζήσαμε ως έθνος και εμείς αλλά και άλλα έθνη στην περιοχή».
Με τα παραπάνω περιέγραψε τις θέσεις του κόμματός του και ουσιαστικά αποκάλυψε τους λόγους που ιδεολογικά ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των πιέσεων και των πιθανών συμφωνιών, προχώρησε στη διαδικασία για την λύση που φέρει την επωνυμία Συμφωνία των Πρεσπών και η οποία από την Πέμπτη το βράδυ θα αποτελεί νόμο του κράτους με τις ψήφους των προθύμων να συμβάλλουν σε αυτό βουλευτών.
Για να επιβεβαιώσει αυτά που λέει ο Νίκος Φίλης επικαλέστηκε και το βιβλίο ενός ιστορικού (που σημειωτέον όλως τυχαίως έτυχε παρουσίασης σήμερα από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων) ο οποίος επικαλείται άλλα βιβλία για να δείξει ότι «πολλές φορές οι “γείτονες” αναφέρονται ως “Μακεδονία”, ως “βόρεια Μακεδονία”, το τονίζω ως “βόρεια Μακεδονία”».
Πέραν του θέματος του ελληνικού αλυτρωτισμού που έθεσε πάντως μίλησε και για εθνικιστικά παραληρήματα και επιβεβαίωσε ότι «υπάρχει στο DNA του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., η αντίληψη ότι πρέπει να λύνουμε τα ζητήματα αυτά, αντι-εθνικιστικά, δημοκρατικά, με αντίληψη συνεννόησης με τους γείτονες. Να λύνονται για να μην αφήνονται αφορμές για να παρεμβαίνουν επιτήδειοι, εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Προς τι, λοιπόν, αυτό είναι λάθος; Σωστό είναι»
Και ενώ υποστηρίζει πως το σύνθημα η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική είναι αλυτρωτικό δικαιολογεί τους Σκοπιανούς για τα περί «Μακεδονικής» γλώσσας και εθνότητας λέγοντας ότι «η εθνότητα είναι εσωτερικό θέμα, είναι η συνείδηση των ανθρώπων. Καμία Συμφωνία δεν μπορεί να ορίσει τι αισθάνεται ο κάθε πολίτης» και ως εκ τούτου «όλη η συζήτηση για το θέμα της εθνότητας, είναι μια συζήτηση εκτός θέματος»