Αντιρρήσεις σε πολλά σημεία της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας μεταξύ άλλων τον τρόπο που θα μισθοδοτούνται οι 10.000 κληρικοί αλλά και το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Σε συνέντευξή του στο newsit.gr, ο Ν. Φίλης περιέγραψε τις ενστάσεις που έχει λέγοντας μεταξύ άλλων ότι δεν καταλαβαίνει την σπουδή για το κλείσιμο του θέματος ειδικά για τα αμφισβητούμενα ακίνητα.
Όπως σημείωσε, «υπάρχει ένα μεγάλο θέμα που ονομάζεται διακατεχόμενα ακίνητα της Εκκλησίας, δηλαδή ακίνητα που δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας η Εκκλησία τα νέμεται όμως και εμφανίζεται ότι είναι ας πούμε ιδιοκτήτης. Το Κράτος διεκδικεί αυτά τα ακίνητα και εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ένας αιώνας, υπάρχει αυτή η διαφορά ανάμεσα στην Εκκλησία και το Κράτος. Τώρα που πηγαίνουμε στο Κτηματολόγιο σε λίγα χρόνια θα μπορούσε αυτό με έναν τρόπο αντικειμενικό και οριστικό να λυθεί το θέμα, της ιδιοκτησίας των διακατεχόμενων εκτάσεων της Εκκλησίας. Όμως το προσχέδιο συμφωνίας προβλέπει ότι τα κτήματα αυτά, η αμφισβητούμενη περιουσία της Εκκλησίας, θα μπει σε μια ενιαία εταιρεία με το Δημόσιο και από την αξιοποίηση θα παίρνουν 50-50 το Κράτος και η Εκκλησία. Και ερωτώ: γιατί 50-50; Αν είναι του ενός να τα πάρει όλα. Αν είναι του άλλου να τα πάρει όλα. Ή κατ' αναλογία».
Για την μισθοδοσία των κληρικών εξέφρασε την διαφωνία του με το να αναλαμβάνει το Κράτος την ευθύνη να καταβάλλει 210 εκατομμύρια ευρώ στον αιώνα τον άπαντα και τόνισε: «Είναι παράλογο να δεσμεύεται η κυβέρνηση ότι θα πληρώνει 10.000 κληρικούς».
Τέλος, ανέφερε πως ότι δεν πρέπει να παραδώσουμε τους ιερείς στην δεσποτοκρατία και εκτίμησε ότι από την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου αυτός που κερδίζει είναι η Εκκλησία και όχι το δημόσιο συμφέρον.
«Αναμφισβήτητα είναι θετικό ότι παύει το καθεστώς του δημοσίου υπαλλήλου για τους ιερείς. Αυτό είναι θετικό. Ποιο καθεστώς όμως θα έχουν είναι σημαντικό να το διευκρινίσουμε. Αν είναι να παραδώσουμε τους ιερείς στην δεσποτοκρατία, δηλαδή χωρίς τα δικαιώματα του Έλληνα πολίτη, να τους κόβει τους μισθούς ο δεσπότης, να έχει το ταμείο της Εκκλησίας το κεντρικό ο Αρχιεπίσκοπος, αυτά είναι σοβαρά ζητήματα τα οποία επηρεάζουν γενικότερα την δημόσια ζωή της χώρας».
Για τις νέες θέσεις εργασίας ο Νίκος Φίλης είπε: «Οι νέες θέσεις εργασίας θα δούμε πως δημιουργούνται. Εδώ έχουμε το δημόσιο ταμείο να δίδει χρήματα στην Εκκλησία, το ισόποσο των 210 εκατομμυρίων ευρώ και ταυτοχρόνως η Εκκλησία να παραμένει ΝΠΔΔ. Δηλαδή, τι ακριβώς αλλάζει;»