«Το μόνο ζητούμενο στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, είναι η εφαρμογή της γενικής συμφωνίας και η τήρηση όσων επίσης συμφωνήθηκαν στις επιμέρους αξιολογήσεις», υπογράμμισε μιλώντας απόψε σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Αχαρνών, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Ο κ. Βούτσης καταλόγισε την κύρια ευθύνη για τις καθυστερήσεις στο Δ.Ν.Τ., το οποίο, όπως είπε, δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη την στάση του. Παράλληλα, ζήτησε να καταδικασθεί απερίφραστα η «επαναλαμβανόμενη τακτική των ατέρμονων διαπραγματεύσεων με υπαναχωρήσεις και αντικοινωνικές εμμονές των θεσμών απέναντι στη χώρα μας».
«Οι επισημάνσεις αυτές» σημείωσε ο κ. Βούτσης, «αποκτούν ιδιαίτερη σημασία καθώς σήμερα γίνεται μία «μίνι Σύνοδος» για την προώθηση της λεγόμενης "ευρωπαϊκής επανεκκίνησης" - διαδικασία, που στο βάθος έχει ως φόντο την επιλογή της «Ευρώπης πολλών ταχυτήτων».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι τα σημερινά προβλήματα οφείλονται εν πολλοίς στην ίδια την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ, και στον «κορσέ» όπως είπε, που βάζει στις χώρες της Ε.Ε., το Σύμφωνο Σταθερότητας. «Εάν δεν αμφισβητηθεί και δεν αλλάξει εκ βάθρων ο πυρήνας της ΟΝΕ για το Σύμφωνο Σταθερότητας και εάν δεν αλλάξει ριζικά επίσης η αρχιτεκτονική των θεσμοποιημένων οργάνων και του ρόλου της ΕΚΤ υπέρ μιας πραγματικής κοινωνικής και οικονομικής σύγκλισης, δεν έχουν καμία σημασία οι ρητορικές αναφορές στα πέντε πιθανά σενάρια που ο Πρόεδρος Γιούνκερ έδωσε για προβληματισμό στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, ενόψει της Συνάντησης Κορυφής στη Ρώμη για τα 60 χρόνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Βούτσης.
Πρόσθεσε επίσης, ότι είναι φανερό πως οι πλέον ακραίες νεοφιλελεύθερες δυνάμεις εργάζονται για να καταστεί η Ελλάδα το κέντρο μιας ειδικής οικονομικής ζώνης στην περιοχή, στην ακραία περιφέρεια μιας ΕΕ πολλών ταχυτήτων - και τόνισε:
«Είμαστε αισιόδοξοι για το ότι μπορεί να ηττηθούν στρατηγικά αυτές οι απόψεις, γιατί εάν συνεχίσουν να ηγεμονεύουν ως πολιτική μιας «γερμανικής Ευρώπης», θα οδηγήσουν στη γέννηση συνεχώς νέων τεράτων της λεγόμενης «ακροδεξιάς ριζοσπαστικοποίησης» και γιατί θα είναι ένα επιπλέον ιστορικό λάθος αυτών των ηγεσιών σε έναν δρόμο χωρίς επιστροφή για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ