Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Το γεγονός ότι η Βουλή θα παραμείνει ανοιχτή προκειμένου να «υποδεχτεί» οποιαδήποτε ρύθμιση για τη στήριξη των πυρόπληκτων ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.
Μάλιστα, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανακοίνωσε πως αύριο αναμένεται να συγκληθεί η διάσκεψη των Προέδρων, ώστε να αποφασιστούν τα περαιτέρω. «Το πένθος που μας διακατέχει δεν αναστέλλει την λειτουργία της Βουλής», είπε ο Νίκος Βούτσης.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Κεφαλογιάννης αναρωτήθηκε σχετικά: Δεν ξέρω αν έχει κηρυχθεί μέρα πένθους; Μήπως πρέπει να αναβληθούν οι προγραμματισμένες για σήμερα συνεδριάσεις».Ο Μάκης Μπαλαούρας του ξεκαθάρισε ότι αύριο θα συγκληθεί η διάσκεψη των προέδρων οπότε και θα λυθούν όλες οι απαραίτητες αποφάσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο κύριος Βούτσης είπε ότι σήμερα είναι μια θλιβερή ημέρα ανείπωτης καταστροφής στα όρια της εθνικής τραγωδίας. Είμαστε στη φάση της αποτίμησης, της καταγραφής και η όποια συνολική εκτίμηση θα γίνει αρχής γενομένης από τη μεγάλη σύσκεψη στο Μαξίμου. Ακόμα επιχειρούν όλες οι αρχές για να υπάρχει ακριβής εικόνα για τα θύματα». Ο πρόεδρος της Βουλής προσέθεσε ότι η Βουλή λειτουργεί. Η Βουλή συνέχισε από την παράδοση της εδώ και δεκαετίες σε όλες τις κρίσιμες στιγμές δεν αναστέλλει την λειτουργία της.
«Ακριβώς γιατί είναι το δημόσιο βήμα έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα σε όλη αυτή τη φάση να μπορούν και οι πολιτικές δυνάμεις να απευθύνονται με στοιχεία και εκτιμήσεις», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την αυριανή διάσκεψη ξεκαθάρισε ότι αν υπάρχουν επιμέρους μέτρα αρωγής θα ανακοινωθούν την Πέμπτη. Κατά τον κύριο Βούτση, η ολομέλεια βρίσκεται σε εγρήγορση για ενδεχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις από τα κλιμάκια των υπουργών.
Παράλληλα, αναφερόμενος στην αυριανή διάσκεψη, ο κ. Βούτσης είπε: «Αν υπάρχουν επιμέρους μέτρα αρωγής και προσπάθειας από τη Βουλή θα ανακοινωθούν μετά από τη Διάσκεψη και στην Ολομέλεια της Πέμπτης» Υπό αυτό το πρίσμα, διευκρίνισε πως κάνει λόγο είτε για «προσπάθεια της Βουλής στο υλικό μέρος αντιμετώπισης καταστροφής»,είτε «εγρήγορση για ενδεχόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις από τα κλιμάκια των Υπουργών.
Σχετικά με τα περί ασύμμετρων απειλών που εξυφαίνει η κυβέρνηση ο πρόεδρος της Βουλής σε λίγο διαφορετική γραμμή τόνισε ότι αρχικά θα πρέπει να γίνεται λόγος για ακραία φυσικά φαινόμενα.
«Είχαμε μια τραγωδία σε έναν πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό μέσα σε συνθήκες ασύμμετρης απειλής από μία πυρκαγιά η οποία από τους ανέμους για ένα μικρό χρονικό διάστημα διαμόρφωσαν το γνωστό σε όλους μας από προηγούμενες τραγωδίες το φαινόμενο του σίφωνα, ζωνών που λόγω διαφοράς πίεσης μεταφέρεται η πύρινη φλόγα για ένα μικρό χρονικό διάστημα σε μακρά απόσταση.
Είναι η πρώτη φορά που σε έναν πυκνοκατοικημένο αστικό ιστό αυτό το φαινόμενο διαμορφώνει την εικόνα της απίστευτης τραγωδίας», είπε και συμπλήρωσε : «Ο όρος ασύμμετρη απειλή προς το παρόν αναφέρεται μόνο στο φυσικό φαινόμενο. Διαμορφώνει συνθήκες που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Εκείνη την ώρα. Όπως το φαινόμενο του σίφωνα που σας περιέγραψα.
Είναι σαφές ότι επειδή υπήρχε και το μέτωπο της Κινέττας διευκολύνθηκαν αυτά τα καιρικά φαινόμενα να έχουν την καταλυτική επίδραση στην τραγωδία. Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι η παρούσα καταγραφή είναι η οριστική. Για άλλου τύπου ασύμμετρες απειλές αντιλαμβάνεστε ότι είναι υπεύθυνα τα όργανα που έχουν ήδη επιληφθεί να είναι και κάτι άλλο. Κανείς προς ώρας δεν έχει ενδείξεις ότι πρόκειται για κάτι τέτοιο με την έννοια της υποβολιμιαίας δράσης. Δεν υπάρχει κάτι».