Ένα «παρών» στις αλλαγές του ποινικού κώδικα που προαναγγέλλεται ως στάση από το ΚΙΝΑΛ επαναφέρει στο προσκήνιο μια προσπάθεια να αποφύγουν τα στελέχη του το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί το κόμμα ως φίλα προσκείμενο στη... Κυβέρνηση. Το... μπούλινγκ του ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει τόπο αν και τα προσχήματα διασώζονται και πάλι από τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Δεν είναι η πρώτη φορά. Η τακτική του ΚΙΝΑΛ τα τελευταία χρόνια δείχνει να εξαρτάται από τον τρόπο που του ασκείται κριτική. Έχει επιλέξει, κυρίως, να αντιτίθεται τη Ν.Δ, να καταψηφίζει ή να δηλώνει παρών σε νομοσχέδια με μοναδικό γνώμονα το ενδεχόμενο να δεχθεί «επίθεση» και κατηγορίες από τον ΣΥΡΙΖΑ περί συμπόρευσης με την κυβέρνηση.
Ο φόβος που έχει δημιουργηθεί υπερισχύει και αυτού της κριτικής περί συμπόρευσης με το ΚΙΝΑΛ στο πλαίσιο της λεγόμενης προοδευτικής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το κόμμα στο οποίο σε 25 ημέρες περίπου θα διεξαχθούν εκλογές ως αδύναμο να λάβει σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις σε μείζονος σημασίας θέματα και για την κοινωνία.
Για να μη θυμηθεί κανείς τι έγινε για παράδειγμα με την υπόθεση Κουφοντίνα όταν το ΚΙΝΑΛ έδειχνε να αδυνατεί να ξεκαθαρίσει τη στάση του εγκαλώντας και τότε την κυβέρνηση. Και τότε τα προσχήματα είχαν σωθεί από τον Ανδρέα Λοβέρδο που είχε τοποθετηθεί με σαφήνεια και με όπλο του τη νομική του γνώση αλλά και την ανοιχτή τοποθέτηση έναντι της τρομοκρατίας και της επιχείρησης τρομοκράτησης του κράτους δικαίου.
Αυτή τη φορά το θέμα του ποινικού κώδικα και των αλλαγών προς το αυστηρότερο που έφερε στη Βουλή η Κυβέρνηση επαναφέρει στο προσκήνιο τα φοβικά σύνδρομα του ΚΙΝΑΛ. Οι πληροφορίες πως είχε προηγηθεί συμφωνία υπερψήφισης του νομοσχεδίου και ότι σε αυτό το πλαίσιο η εισηγήτρια Νάντια Γιαννακοπούλου είχε τοποθετηθεί αρχικά (μετά την αλλαγή στάσης και την απόφαση για παρών ζήτησε να εξαιρεθεί αφού καλείτο ουσιαστικά να υπαναχωρήσει σε ότι είχε πει στην εισήγησή της) απλά επιβεβαιώνουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Το... μπούλινγκ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχει πιάσει τόπο. Τουλάχιστον σε κομμάτι των στελεχών. Η τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου αν μη τι άλλο έσωσε τα προσχήματα δείχνοντας ότι δεν υπαναχωρούν και σίγουρα δεν αντιμετωπίζουν φοβίες ανεξαρτήτως των σχολίων που ήδη κάνουν το γύρο του διαδικτύου.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήταν απολύτως ξεκάθαρος. Δε συμφωνεί με όλες τις διατάξεις. Αλλά με την πλειοψηφία αυτών και ως εκ τούτου θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Άλλωστε και το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται να συμφωνεί με τα 158 από τα 173 άρθρα των αλλαγών στον ποινικό κώδικα. Οπότε ουδείς δύναται να κατανοήσει τη στάση αυτή αν δεν προέρχεται από το φοβικό σύνδρομο έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Εμείς δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό, γι' αυτό σταθμίζουμε τη θέση μας, δηλώνοντας "παρών" επί της αρχής, και θα δώσουμε το βάρος μας στα άρθρα, ψηφίζοντας επί της ουσίας της πολιτικής και όχι βάσει μικροκομματικών συμφερόντων που είναι η πάγια τακτική της» ήταν η απάντηση του Κώστα Σκανδαλίδη που μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά, εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή εκ της θέσεως του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. «Εμείς δεν κάνουμε νομικό ακτιβισμό, δεν κάνουμε αντιπολίτευση της πλάκας, ψηφίζουμε "παρών"» κατέληξε ο ίδιος
Σε κάθε περίπτωση όμως με τη στάση του ο Ανδρέας Λοβέρδος έδειξε ότι έχει συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, δε φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική του και ότι διαφοροποιείται επί συγκεκριμένων θεμάτων, ότι δηλαδή πρέπει να κάνει μια αντιπολίτευση που σέβεται το ρόλο που της ανέθεσαν οι πολίτες.
Η στείρα άρνηση και οι μεσοβέζικες λύσεις δεν αποτελούν προάγγελος τομών και ρήξεων για έναν κομματικό μηχανισμό που αναζητεί βηματισμό και ανακατάληψη ενός χώρου που διεκδικείται από άλλα κόμματα με μεγαλύτερη, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.