Αν κάποιον ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τον αρχηγό του μέχρι τα αποκαλούμενα πρωτοκλασάτα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος που θα εκλεγεί στο επόμενο... ΠΑΣΟΚ, αποτελεί το μεγάλο ερώτημα. Μόνο που δε συμφωνούν όλοι στο ποια θα είναι η καλύτερη εξέλιξη για μια προοδευτική κυβέρνηση που, προς τα παρόν, αποτελεί ένα αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα...
Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει βάλει «όλα τα λεφτά» στην προοδευτική κυβέρνηση που δύναται να σχηματιστεί μετά τις εκλογές με απλή αναλογική. Και σε αυτή βασίζει όλη του την αντιπολιτευτική τακτική, προσθέτοντας και μια δόση «οικειοθελούς» αποχώρησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για λόγους που βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ ως «φυσική εξέλιξη» αν και δεν υπάρχει κάποιο βάσιμο επιχείρημα ή στοιχείο πάνω στο οποίο μπορούν να πατήσουν.
Η αγωνία στην Κουμουνδούρου για τον επόμενο αρχηγό που θα προκύψει από τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ δείχνει να είναι μεγάλη. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη κάνει παρέμβαση δείχνοντας ποιον δε θέλει. Πρόκειται για τον Ανδρέα Λοβέρδο που έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια ορίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως τον εχθρό της μετεξέλιξης και της ανόδου του κόμματός του.
Από εκεί και πέρα δείχνει να έχει μια συμπάθεια προς τον Γιώργο Παπανδρέου. Άλλωστε ο ίδιος έχει φροντίσει να δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα δικαιωθεί αναφορικά με τη φράση «Λεφτά υπάρχουν» ενώ και τα όσα λέει περί προοδευτικής κυβέρνησης ο υποψήφιος για την προεδρία του τρίτου κόμματος της Βουλής συμβαδίζουν με το αφήγημα της Κουμουνδούρου και του προέδρου της.
Στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ήδη με άρθρα τους χαρακτηρίζουν ως δυναμική την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ υποστηρίζουν πως «ξεβολεύει» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κινούμενοι στη λογική της εν δυνάμει συνεργασίας και κατ΄ επέκταση της δυνατότητας μέχρι και σχηματισμού κυβέρνησης με την παρουσία και του έτερου παλαιού συνεργάτη των δύο πρώην πρωθυπουργών Γιάνη Βαρουφάκη.
Βλέπουν όμως όλοι με το ίδιο... μάτι μια τέτοια εξέλιξη; Στον ΣΥΡΙΖΑ όχι. Και δεν πρόκειται μόνο για το σύνολο των στελεχών που αντιμετωπίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου ως... κόκκινο πανί, αλλά και για όσους προέρχονται και από το χώρο του πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρούν πως μια συνεργασία, εφόσον φυσικά εκλεγεί, θα σηκώσει μνήμες άμεσα συνδεδεμένες με τα μνημόνια και τα όσα ακολούθησαν. Σημειώνουν δε πως ο Γιώργος Παπανδρέου προκαλεί αρνητικά αντανακλαστικά σε πολλούς ψηφόφορους του κόμματος, ειδικά στο κομμάτι των σκληροπυρηνικών του 4%.
Δεν παραλείπουν δε να σημειώνουν πως ακόμη και αν υπάρξει τροπος μιας συμμαχίας μετεκλογικής θα τεθούν ερωτήματα όπως:
1 θα καταστεί εφικτή η εύρεση προσώπου που θα ηγηθεί;
2 θα αποδεχθεί τη θέση του νούμερου 2 ο Γ. Παπανδρέου, όπως έκανε ο Πάνος Καμμένος η συμφωνία με τον οποίο το 2015 κλείστηκε μέσα σε 15 λεπτά;
3 θα ακολουθήσει το κόμμα του ή θα βρεθεί με τους μισούς ίσως και λιγότερους βουλευτές δίπλα του εάν αποφασίσει να μπει στη λογική του αφηγήματος της προοδευτικής διακυβέρνησης;
ήδη πάντως εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει διχογνωμία που αποτυπώνεται και σε αρθρογραφία, ενώ τίθεται και το θέμα πως το όλο αφήγημα της προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές με απλή αναλογική δύσκολα μπορεί να υποστηριχθεί.
Και αυτό διότι:
1 Βασίζεται σε εξελίξεις σε ένα άλλο κόμμα όπου αν μη τι άλλο οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι κάθε συμπέρασμα είναι πρόωρο
2 Δεν υπάρχουν στοιχεία για προγραμματικές συγκλίσεις ακόμη και επί κεντρικών θεμάτων (υπενθυμίζεται για παράδειγμα ότι στο θέμα της πανδημίας το ΚΙΝΑΛ έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων ενώ έχει πει ναι στην υποχρεωτικότητα με αναστολή εργασίας και μισθοδοσίας κάτι που αποτελεί σημαία αντίστασης για τον ΣΥΡΙΖΑ)
3 Στηρίζεται σε μια θεωρία που ο Αλέξης Τσίπρας έχει ρίξει στη συζήτηση και η οποία προβλέπει πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα... αποχωρήσει εξ αιτίας των πιέσεων, των εξελίξεων και μιας κρίσης, πέραν της πανδημίας, στην κοινωνία και την πραγματική οικονομία.
Οι «χειμώνες – κόλαση» όμως δείχνουν να περνούν με την κυβέρνηση να υφίσταται μεν φθορά αλλά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα να αδυνατούν να εισπράξουν το παραμικρό. Αντιθέτως, φθείρονται διαρκώς εξ αιτίας κυρίως της αδυναμία να πείσουν τους πολίτες ότι διαθέτουν πρόγραμμα θέσεις και κυρίως λύσεις στα προβλήματα που κάνουν αισθητή διαρκώς την παρουσία τους.
«Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να κατανοήσει και να ερμηνεύσει την αλληλεξάρτηση των γεγονότων, καταστροφολογεί, σπέρνει τον πανικό στο λαό και υπονομεύει αυτή την εθνική προσπάθεια», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Προσθέτοντας ότι «Σε ένα περιβάλλον πολλαπλών διεθνών κρίσεων η χώρα χρειάζεται μια ψύχραιμη, σοβαρή, στιβαρή και λελογισμένη πολιτική. Αυτή την πολιτική ακολουθούμε, προσπαθώντας κάθε μέρα να διασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα, να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών και την ευημερία τους μέσα σε ένα πολύπλοκο περιβάλλον κρίσεων που αλληλοσυνδέονται μεταξύ τους».
Κάτι που ήρθε να επιβεβαιώσει μια ακόμη δημοσκόπηση αυτή της εταιρείας Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, οπου ναι μεν αποτυπώνεται μια φθορά της κυβέρνησης, της τάξης του 0,8%, αλλά και μια φθορά του ΣΥΡΙΖΑ που ανέρχεται στο 0,5% και δείχνει ότι οι πολίτες αδυνατούν να παρακολουθήσουν την αντιπολιτευτική τακτική που έχει επιλέξει και δείχνει να στηρίζεται στη λογική της αποτυχίας και της καταστροφής που συνδέεται με την πανδημίας και τις επιπτώσεις της.
Όπως και το γεγονός ότι πολίτες που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μια... πολιτικής μετοίκησης εφόσον δημιουργηθεί μια πρόταση ικανή να καλύψει το κενό που υπάρχει σήμερα...