Μπένος: Η αναγέννηση της Εύβοιας θα γίνει η απαρχή της αναγέννησης της χώρας

Μπένος: Η αναγέννηση της Εύβοιας θα γίνει η απαρχή της αναγέννησης της χώρας

«Ο πρωθυπουργός μου είπε “Σταύρο, θέλω η αναγέννηση της Εύβοιας να γίνει η απαρχή της αναγέννησης της χώρας”», τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, Σταύρος Μπένος, στην πρώτη ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε από την ανάληψη των καθηκόντων του, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Περιέγραψε το όραμά του για τη λειτουργία του «ολιστικού ΚΕΠ», το οποίο θα συγκεντρώνει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και όχι ο πολίτης. «Έτσι τα ονειρεύτηκα και τα σχεδίασα τα ΚΕΠ πριν 20 χρόνια, ως πλήρη υποκαταστήματα του κράτους, όπως είναι τα υποκαταστήματα των τραπεζών, αλλά δυστυχώς ανακόπηκε κάπως αυτή η διαδρομή. Δηλαδή ο πολίτης για όλες τις διοικητικές του υποθέσεις να πηγαίνει μόνο στο ΚΕΠ και πουθενά αλλού», σημείωσε.

Τι σημαίνει αυτό πολύ πρακτικά; «Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι μια κοπέλα θέλει να ανοίξει ένα κομμωτήριο. Σήμερα πρέπει να ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ, να πάει σε πολλούς διαφορετικούς θεσμούς για να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά της. Τι αλλάζει; Εάν υποθέσουμε ότι απαιτούνται 10 δικαιολογητικά, το Κράτος είναι υποχρεωμένο να τα συγκεντρώσει. 

Μια αίτηση στο ΚΕΠ, και το κράτος θα συγκεντρώνει όλα τα δικαιολογητικά. Θα υπάρχει, μάλιστα, και ένα λογισμικό που θα ενημερώνει τον πολίτη για την εξέλιξη της υπόθεσής του. Και θα μπει υποχρεωτικός χρόνος για τη διεκπεραίωση κάθε υπόθεσης και ο πολίτης θα παίρνει αποζημίωση όταν το κράτος δεν είναι φερέγγυο ως προς τον χρόνο που έχει δεσμευθεί για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης υπόθεσης», εξήγησε ο ίδιος.

Το κράτος να φτάσει στον «τελευταίο» πολίτη

 

Επίσης, δεσμεύθηκε ότι σύντομα θα επεκταθεί και στη διοίκηση ο θεσμός «Βοήθεια στο Σπίτι», λέγοντας πως «οι ανήμποροι πολίτες θα παίρνουν τα δικαιολογητικά τους στο σπίτι τους». Πρόσθεσε, δε, ότι θα μπουν και τράπεζες μέσα στα ΚΕΠ, στα ακριτικά σημεία της χώρας στις νησιωτικές και ορεινές απομονωμένες περιοχές.

«Συνεπώς όλες οι εξυπηρετήσεις που θέλει ο πολίτης, όλο το κράτος, θα είναι δίπλα του. Η φιλοδοξία μου είναι το κράτος να φτάσει μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Αρχής γενομένης από τη βόρεια Εύβοια, που θα είναι στοιχείο αναγέννησης και μεταρρύθμισης μέσα σε πολλά άλλα», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Στ. Μπένο, αυτά που θα γίνουν στη βόρεια Εύβοια, θα είναι το απόλυτο πρόκριμα για όλη τη χώρα. «Το ίδιο έκανα και με τα ΚΕΠ. Τη δοκιμή δεν την έκανα συνολικά στο κράτος, αλλά την περίοδο που ήμουν υπουργός Αιγαίου, σε συνθήκες «Formula 1», δηλαδή εδαφικής ασυνέχειας.

Σκεφτείτε να παίρνεις ηλεκτρονικά στο Καστελόριζο ένα χαρτί από τη νομαρχία, που τότε έπρεπε να πας και να κάνεις 3 διανυκτερεύσεις στη Ρόδο. Και μετά γενικεύτηκε σε όλη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έρχονται «ολιστικά ΚΕΠ»

 

Όπως είπε, το ολιστικό ΚΕΠ θα ξεκινήσει από δυο περιοχές που μου έχουν υποδείξει οι δήμαρχοι, την Αγία Άννα και τα Βασιλικά Ευβοίας. «Αύριο έχουμε την πρώτη μας σύσκεψη με τους κυρίους Πιερρακάκη και Γεωργαντά, μαζί με την πτέρυγα των Κοινωνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας.

Τα ολιστικά ΚΕΠ θα ξεκινήσουμε μέσα στο 2022. Είναι από τα έργα που τα ονομάζω φωτοδότες. Φιλοδοξώ από την άνοιξη και μετά να προικίσουμε την περιοχή με έργα του μέλλοντός της», πρόσθεσε.

Μέσα στο 2022 έτοιμο το νέο δάσος

 

Στη συνέχεια, ο κ. Μπένος χαρακτήρισε «τυχερή μέσα στην ατυχία της» την Εύβοια, καθώς υπάρχουν χρήματα, τρέχουν προγράμματα που μπορούν να αξιοποιηθούν. Ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος και η ομάδα του δεν παίρνουν αμοιβή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είμαστε εθελοντές».

Ο ίδιος περιέγραψε το σχέδιο αναγέννησης για να γίνει διεθνές brand η Εύβοια, το οποίο στηρίζεται σε 10 θεματικές μελέτες, που καλύπτουν όλο το εύρος των δημόσιων πολιτικών. «Μιλάμε καταρχήν για το νέο δάσος, στο οποίο σκοπεύω να καταθέσω όλο το πνευματικό μου κεφάλαιο 4 δεκαετιών στη δημόσια ζωή. Είναι αυτό που ονομάζω η διπλή βιωσιμότητα, το μνημείο της φύσης και του πολιτισμού», επεσήμανε, λέγοντας πως «έχουμε μια σπουδαία, καταπληκτική, έκθεση του καθηγητή Γκολντάμερ, την οποία θα αξιοποιήσουμε στο έπακρον. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη, την έχει αναλάβει ένα σπουδαίο γραφείο, αυτή είναι η κεντρική μας μελέτη», δήλωσε.

Πρωταγωνιστές οι άνθρωποι της περιοχής

 

Αποκάλυψε ότι η πρότασή του για το νέo δάσος, διαμορφώθηκε από μια κουβέντα που είχε με έναν δασεργάτη στην πρώτη του επίσκεψη πριν από δυο μήνες, σε ένα καφενείο σε μια περιοχή που είχε καεί. «Μου είπε το εξής απλό: παρότι είναι γενναιόδωρα τα μέτρα της κυβέρνησης για επταετή κάλυψη ενός εισοδήματος 800 ευρώ το μήνα και με περιθώριο περαιτέρω χρονικής επέκτασης, εμείς θέλουμε να γίνουμε οι φορείς της αναγέννησης του δάσους. Άρα ξεκινάμε από εκεί. Οι πρωταγωνιστές, οι φορείς της αναγέννησης, θα είναι οι άνθρωποι της περιοχής».

Υπενθύμισε ότι η έκθεση Γκολντάμερ μιλάει για την πρόληψη και τη διαχείριση. «Πρέπει η μελέτη που έχουμε αναθέσει να μας έχει ένα σχέδιο για την πρόληψη που θα είναι υποδειγματικό και για την υπόλοιπη χώρα.

Αλλά το πιο σοβαρό είναι – και για μνημεία του πολιτισμού και για τα μνημεία της φύσης- οι πόροι που πηγάζουν από τα ίδια τα μνημεία, θα αξιοποιηθούν και θα επιστρέψουν στα ίδια τα μνημεία. Άρα είναι σχηματισμένο στο μυαλό μου το σχέδιο», τόνισε.

«Φανταστείτε μια ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου, με την πλειοψηφία των μετοχών να είναι στο Δημόσιο, αλλά να είναι πολυμετοχική, να συμμετέχουν δηλαδή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι εργαζόμενοι στο δάσος και οι επωφελούμενοι από το δάσος όπως είναι οι μελισσοκόμοι για παράδειγμα.

Φανταστείτε να καταγράψουμε και να συλλέξουμε όλους τους πόρους του δάσους που είναι πολυποίκιλοι. Ο κάθε πόρος θέλει το δικό του οικονομικό μείγμα. Άλλος θέλει την οικονομία της αγοράς, άλλος θέλει να τον αξιοποιήσουμε μέσω της κοινωνικής οικονομίας που δεν υπάρχει και άλλος μέσω των συνεταιρισμών. Μέσα στο 2022 θα είναι έτοιμη η εταιρεία. Αυτή θα είναι η βασική ιδέα για το νέο δάσος», είπε χαρακτηριστικά.