Με καθαρή στόχευση να αναδείξει το χάσμα που χωρίζει τη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιμετώπιση της καθημερινότητας και κυρίως στα ζητήματα της εργασίας μπαίνει η κυβερνητική πλειοψηφία στη μάχη του εργασιακού, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό πολιτικό θέμα των επομένων 24ωρων.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εγκλωβιστεί σε μία στείρα άρνηση, με μοναδικό σκοπό να κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, στοιχείο που θα επισημάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λαμβάνοντας το λόγο στη Βουλή την Τετάρτη.
Στην κοινοβουλευτική διαδικασία μέχρι και τη μέρα της ψήφισης ουσιαστικά θα γίνουμε μάρτυρες δύο διαφορετικών πολιτικών θεωριών. Από τη μία ο ρεαλισμός, η σύγχρονη ματιά στα εργασιακά πράγματα και η προσπάθεια συμπόρευσης της Ελλάδας με τα πρότυπα που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μία προσπάθεια που προφανώς εμπεριέχει σε μεγάλο βαθμό την κατάργηση στερεοτύπων ετών.
Από την άλλη η μιζέρια, ο αναχρονισμός και η επιμονή σε μία παλαιοκομματικού τύπου λογική, όπου κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι «αιώνιοι» συνδικαλιστές.
Στην κυβέρνηση έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία, θέλοντας να αναγκάσουν τον κ.Τσίπρα να πει όχι και σε μία σειρά διατάξεων με αναμφίβολα θετικό πρόσημο. Διατάξεις που με μεγάλη δυσκολία μπορεί κάποιος να τις απορρίψει, ακόμα και αν επιθυμεί να αρνηθεί για κομματικούς λόγους το νομοσχέδιο.
Πιο συγκεκριμένα υπάρχει μια σειρά μέτρων, τα οποία στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι τυγχάνουν ευρείας αποδοχής, όπως:
- Η ψηφιακή κάρτα εργασίας για έλεγχο και πάταξη της μαύρης-υποδηλωμένης εργασίας.
- Η αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.
- Τα μέτρα κατά της βίας και παρενόχλησης στην εργασία.
- Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
- Η θέσπιση δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία και η ανάληψη του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κλπ) από τον εργοδότη.
- Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και μέτρα για ασφάλεια και υγεία για τους απασχολούμενους σε delivery και courier κ.α.
Παράλληλα καταγράφονται πληροφορίες που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να «φλερτάρει» με την ιδέα της αποχώρησης από τη διαδικασία ψηφοφορίας, λίγο πριν την έναρξή της.
Αυτό πιθανόν να συμβεί διότι σε αντίθετη περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να καταψηφίσει ρυθμίσεις που για τον μέσο πολίτη είναι απολύτως χρήσιμες, επιλέγοντας την εύκολη οδό του «Όχι» σε όλα.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το να γίνει το συγκεκριμένο νομοθέτημα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και υλοποίηση μίας κεντρικής προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ.