Επτά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις
Eurokinissi
Eurokinissi
Μητσοτάκης σε Τσίπρα

Επτά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Την πολιτική ρετσινιά που κουβαλάει ο Αλέξης Τσίπρας στο θέμα των παρακολουθήσεων από τις ημέρες της διακυβέρνησής του, φέρνει στο προσκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με ένα μακρύ κατάλογο ερωτημάτων, στον οποίο αναπόδραστα στρέφονται οι προβολείς.

Μια συσκότιση στη διαδρομή που διαγράφουν τα παράνομα λογισμικά στη χώρα μας έως και το 2019, που δημιουργείται από την επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αφήνει αναπάντητα τα συγκεκριμένα ερωτήματα. Το φόντο εκθέτει τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άθελά του φωτίζει, την προσωπική του εμπλοκή, με την παραδοχή ότι στα χρόνια της πρωθυπουργίας του υπάρχει καταγεγραμμένη λειτουργία των κακόβουλων λογισμικών.  

Κόντρα στη φάμπρικα παραγωγής λιστών που χωρίς να συνοδεύονται από αποδείξεις διακινούνται στη δημόσια σφαίρα και το κυριότερο υιοθετούνται από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το θεσμικό τερέν υπενθυμίζει, πρώτον, ότι η δράση του λογισμικού Pegasus στη χώρα μας ήδη από το 2016, είναι τεκμηριωμένη διεθνώς από το εξειδικευμένο εργαστήριο του Καναδά.

Πρόκειται δε, για την εποχή για την οποία έχουν εγερθεί υποψίες για την παρακολούθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της οικογένειας του, και όπως επισημαίνεται όμως από τον πρωθυπουργό δεν έχει λάβει καμία απάντηση.

Το δεύτερο ερωτηματικό μπαίνει στην απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στο διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών του 2019, να εγκριθούν αλλαγές στις διατάξεις στον Ποινικό Κώδικα με τις οποίες εμποδίζονταν η χρήση και η εμπορία ηλεκτρονικών μέσων παρακολούθησης. Έτσι το αδίκημα των υποκλοπών από κακούργημα φυλάκισης έως δέκα ετών έχει μετατραπεί σε απλό πλημμέλημα.

Ο καμβάς των συγκεκριμένων καταγγελιών φιλοτεχνείται από ένα καρέ ερωτημάτων που συμπληρώνεται από δύο ακόμη ερωτήματα:

- Με αυτές τις αλλαγές ποιους ήθελε να προστατεύσει ετεροχρονισμένα ο κ. Τσίπρας;

- Και σε ποιους «άνοιγε» το δρόμο για να συνεχίσουν τη δράση τους;

Το εθνικό μειονέκτημα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως αναβαθμίζει την πολιτική πίεση για απαντήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα και για το περιβόητο μανιφέστο επαναδιαπραγμάτευσης που η Κουμουνδούρου διαφημίζει εξ’αφορμής της συνάντησης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γάλλο Πρέσβη.

Καυτηριάζοντας αυτή την τακτική ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι: «Θα ανατινάξει δηλαδή μια εθνική επιτυχία που έκανε υπερήφανους όλους τους Έλληνες και ενόχλησε μόνο δύο κέντρα: την Τουρκία και τους εμπόρους όπλων, που ασφαλώς δεν είχαν θέση σε μία διακρατική συνεργασία».

Θέλοντας να αυξήσει τον βαθμό της αρνητικής έκθεσης του κ. Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι η διακήρυξη περί «εγχώριας προστιθέμενη αξίας» για την οποία μίλησε, παραπέμπει σε μεσάζοντες.

Και επιδιώκοντας να απογυμνώσει πολιτικά την συγκεκριμένη θέση, ο κ. Μητσοτάκης θέτει τρία ακόμη ερωτήματα προς τον Προέδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

- Καταρχάς πώς αντιλαμβάνεται αλήθεια την τροποποίηση μιας αμυντικής εταιρικής σχέσης με μια συμμαχική χώρα;

- Δευτερευόντως το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία σημαίνει ότι δεν θα παραληφθούν τα υπόλοιπα μαχητικά Rafale ή ότι οι φρεγάτες Belharra θα μείνουν μισοχτισμένες στα ναυπηγεία;

- Ευθεία βολή για τα κίνητρα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί το τρίτο ερώτημα που του απευθύνει ο πρωθυπουργός: «Να μας πει ευθέως ποια γραμμάτια ξεπληρώνει και σε ποιους, παίζοντας στα ζάρια την ίδια του την πατρίδα;». Συμπλήρωσε δε: «κανείς πια δεν μπορεί να επικαλείται ηθικό πλεονέκτημα όταν ο ίδιος επιλέγει να αποδεικνύεται εθνικό μειονέκτημα».

«Δεν μασάμε»

Η παρέμβαση του πρωθυπουργού ήταν διάχυτη από στοιχεία αυτοπεποίθησης, με τα οποία ανανεώθηκε η εμβέλεια των μηνυμάτων που έχει απευθύνει προς πάσα κατεύθυνση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η συλλογική δυναμική της χώρας έχει στερήσει ισχύ από ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία άλλοτε επηρέαζαν εξωθεσμικά την πορεία της: «Αυτά τα κέντρα, λοιπόν, θα ήθελαν πολύ έναν πιεζόμενο πρωθυπουργό και μία αγκυλωμένη κυβέρνηση. Ήδη, μάλιστα, κάποιοι μάς δείχνουν τα δόντια τους. Εμείς, οι Νεοδημοκράτες, δεν μασάμε».  

Όπως διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης «δεν θα δεχτούμε καμία υπονόμευση. Κανένα φρένο στις αλλαγές που δεσμευτήκαμε να κάνουμε. Άλλο το τερέν της πολιτικής και άλλο το γήπεδο των ιδιωτικών συμφερόντων». Ξεκαθάρισε προς τους συγκεκριμένους παραλήπτες, αφενός ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί σε αρένα η δημόσια ζωή ενώ δεν θα πρέπει να αμφισβητείται η αποφασιστικότητα των γαλάζιων στελεχών:  

«Σε εκείνους που ονειρεύονται αδύναμες κυβερνήσεις για να γίνονται οι ίδιοι πιο δυνατοί, τους προειδοποιώ: Θα είμαστε απέναντι τους. Είμαι εκλεγμένος από τον λαό και σε αυτόν τελικά λογοδοτώ».